OD POČETKA DO KRAJA

FOTO/VIDEO S Dragom Papom, nogometnim velikanom, pretresli smo njegovu nogometnu priču. Od europske bronce, Zdravka Mamića i Nike Kranjčara do Sv. Ivana Žabna

Rezimirajući karijeru, valja istaknuti kako je, primjerice, igrao protiv Fernanda Torresa, Brazilca Diega ili Florenta Sinama Pongollea čije je ime - na naše čuđenje - izgovorio. Uostalom, tko će se sjetiti ikona, ako ne ikona!? Da nastavimo u istome tonu, Eduardo da Silva, Modrić i Niko Kranjčar samo su neke od zvijezda čija su mu imena pala na pamet.

13:16h
0
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Gomila ljudi, čovjek na čovjeku, borila se za jedan pogled na Luku Modrića, tada najboljeg svjetskog nogometaša, pored stadiona u Bjelovaru gdje je hrvatska reprezentacija krajem 2018. odigrala revijalnu utakmicu. Da će na poklon dobiti dres veznjaka Real Madrida mogli su tek sanjati. A na čuđenje sviju, upravo se dogodilo to da je Modrić jednom članu skupine uručio kockastu ‘desetku’. Zamislimo na trenutak kako okruženi zadivljenim pogledima, s dresom u rukama, stoje u sredini odjednom nastalog kruga. Ono što nitko nije znao jest da je sretni dobitnik petnaestak godina ranije razmjenjivao pasove s Modrićem, a na jednoj od reprezentativnih selekcija pored njega živa bio proglašen boljim, odnosno najboljim igračem iste.

I ne smeta ga što nitko nije vrištao za njim. Ponekad ga prepoznaju, što mu laska, ali nije pod budnim okom javnosti, već ima mogućnost voditi miran obiteljski život koji i danas podrazumijeva nogomet, onaj u Tomislav-Radniku. Dakle, kući s dresom hrvatskog kapetana, koji je ranije istrčao iz autobusa, zagrlio ga i postavio klasično pitanje – Stari, što ti tu radiš? – otišao je Drago Papa.

– Ne želim živjeti na staroj slavi. Okrenut sam budućnosti. Što bude, bit će – kratko kaže.

Rođeni Vrbovčanin sada uživa status nogometne ikone. Omaleni, 35-godišnji veznjak koji je simpatije zaradio tehnički ispoliranim nogometom i dugovječnošću na travnjacima HNL-a, nosio je dres domaćeg Vrbovca, zagrebačkog Dinama, Kamen Ingrada, Varteksa, Slaven Belupa, Gorice, Vrbovca i austrijskog četvrtoligaša Eberaua. Na amatersko-nogometnoj mapi Podravine i Prigorje pojavio se prije dvije i pol godine kada je dogovorio suradnju s prvoligašem iz Svetog Ivana Žabna. Unatoč tome što je, ističe, normalan dečko koji se brzinski uklopio u novu sredinu pod predsjednikom Tihomirom Smuđem, ne sumnjamo kako s osobitim respektom Žabljani gledaju svojeg trenera-suigrača. Posebice oni mlađi u čijim je godinama, tada mladi Papa, uvršten u najbolju postavu Europskog prvenstva do 16 godina. K tome su, nadigravši Englesku 1-4, osvojili treće mjesto, pri čemu je Papa postigao pogodak kojim je u broju Večernjeg lista zaslužio naslov ‘Papa poput Maradone.’

Foto: Ivan Balija
Šut iiiii… // Foto: Ivan Balija
Menadžer mu je bio Zdravko Mamić, suigrač Niko Kranjčar, a ‘remplao’ se s Fernandom Torresom

Vrativši se u Zagreb s medaljom oko vrata, kao jedinom reprezentativcu iz manjeg kluba, Vrbovca, Papi telefon nije prestajao zvoniti. Menadžeri su okretali njegov broj, a odluka je pala na agenciju Zdravka Mamića, danas glavnog lika brojnih afera. Prisjeća se kako im je osigurao sve, na Papi i ostalima bilo je samo fokusirati se na nogomet. Iako nije želio detaljno komentirati današnju situaciju s Mamićem, kazao je tek sljedeće.

– Netko ga voli, netko ne. Po meni, puno je napravio za Dinamo. Sigurno nije anđeo, ali apsolutno ništa ne mogu reći protiv njega – govori.

Bilo kako bilo, pretresli smo i onu stranu nogometa. Mnogo se faktora treba poklopiti kako bi uspio. Najveći je, prema njemu, sreća.

Foto: Ivan Balija
Papa godinama “valja” protivnike // Foto: Ivan Balija

– Traže te menadžeri, ne potpišeš s jednim, pa te drugi podbada. Nisi li u pravom krugu ljudi, imaš velike probleme. Danas je menadžer i važniji nego ranije. Nogomet više nije ljubav, postao je biznis. Moraš imati nekoga tko te može preporučiti i pogurnuti – siguran je Papa, dodajući kako agent gotovo preuzima ulogu majke i oca.

Rezimirajući karijeru, valja istaknuti kako je, primjerice, igrao protiv Fernanda Torresa, Brazilca Diega ili Florenta Sinama Pongollea čije je ime – na naše čuđenje – izgovorio. Uostalom, tko će se sjetiti ikona, ako ne ikona!? Da nastavimo u istome tonu, Eduardo da Silva, Modrić i Niko Kranjčar samo su neke od zvijezda čija su mu imena pala na pamet. Inače, s potonjim je uz Krunu Jambrušića činio pravu, nerazdvojnu ‘kompu’, na i izvan terena.

– Ne, nisam – kaže na pitanje je li zadovoljan onime što je ostvario, nastavljajući – bilo je situacija u kojima sam mogao napraviti ozbiljnije korake, otići van i zaraditi novac za daljnji život. Ali, jednostavno, tada sam bio kao Pale, sam na svijetu. Nisam se imao s kime posavjetovati. U HNL-u sam bio netko i nešto, a ništa dalje nisam napravio. Naravno, bilo je tu i ozljeda, pa i nesreće s agentima – razmišlja Papa, djelomično otkrivajući kako je imao dvije unosne, inozemne ponude koje se nisu ostvarile i o kojima samozatajno ne želi govoriti.

Foto: Ivan Balija
Sve nam je objasnio! // Foto: Ivan Balija
Jürgen Klopp ili Josep Guardiola?

Prošlost je ispisana, ne može se ispraviti. Stoga smo se prebacili na sadašnjost. Vodeći Tomislav-Radnik, koji je naslijedio od trenera Siniše Buđe, zauzima četvrto mjesto Prve ŽNL, istovremeno trenirajući pionirsku grupu u čemu osobito uživa. Već nam je ranije kazao kako voli atraktivan, napadački nogomet s ciljem postizanja pogotka više. Tome u prilog govori i činjenica da su momčad koju valja pratiti. Jer, u 13 kola postigli su 33, a primili 32 pogotka. Ne čudi, dakle, tok našeg razgovora koji je stigao do Jürgena Kloppa i Josepa Guardiole čiju je Barcelonu, famoznu tiki-taku, Papa obožavao. Ni Liverpoolova mu igra nije mrska, napominje.

Foto: Ivan Balija
Mekani dodir, čak i na debelom minusu // Foto: Ivan Balija

Igrači se danas ne mogu sakriti. Sve se o njima zna, toliko su istestirani. Mašine. Treneri točno znaju što očekivati – odgovorio na pitanje misli li da se igrači mogu procjenjivati na temelju statistike.

Jasno je kako spomenuti megaumovi svjetskog nogometa uz sebe imaju vrhunske suradnike. Bude li trenerski ikada u ruke dobio klub viših liga – što nikako ne bi odbio, već je spreman za izazove – siguran je kako će okupiti sposobne ljude. Svjestan kako željeni sustav ne može funkcionirati bez adekvatnih igrača koji će isti provesti u djelo, odgovara nam da je s igračima županijske razine teško razraditi mehanizme. Ipak, zadovoljan je, pa i iznenađen kvalitetom amaterskog loptanja u koji je iz Austrije stigao prije gotovo tri godine na nagovor Dejana Kusobraka i kuma Zorana Kukeca. Zapravo, pregovori nisu dugo trajali. Sporazumno su se rukovali, veli, za pet minuta, potvrdivši tako do danas postojanu suradnju.

– Nogomet ni u amaterskom dijelu nije samo ljubav. Iako sam za to da se nešto isplati, došli smo velikih cifri. Primjerice, netko radi mjesec dana za plaću koju nogometaš dobije odrađivanjem četiriju utakmica – smatra Papa.

Foto: Ivan Balija
Malena, ali sa svime opremljena teretana igrača Tomislav-Radnika // Foto: Ivan Balija

Druželjubiv i otvoren, izgradio je čvrstu vezu s lokalnim ljudima, u što smo se uvjerili sjedeći u kafiću gdje su ga konstantno pozdravljali lokalci. Sa suprugom Jelenom ima sina Lucasa, a otkrio nam je kako očekuju još jednu prinovu. Unatoč tome, neće zapostaviti najvažniju sporednu stvar na svijetu, kako romantičari koji su Papu prozvali ikonom vole tepati nogometu.

U videu pogledajte kako se Papa snašao gađajući prečku. U njegovu obranu, bilo je vrlo, vrlo hladno, a k tome je naš izazov primio iako je upravo došao s posla. Uživajte!

 

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

čitam...
Loading...