Veliki prosvjed za obrazovanje

FOTO/VIDEO Stotine prosvjetara iz Podravine i Prigorja krenulo u Zagreb, Kučić: Ako se sad ne izborimo za sebe, tko će se za nas boriti?

Ovo je borba za dostojanstvo. Borba za bolju i pravedniju Hrvatsku. Zajedničkim snagama poručit ćemo Vladi Republike Hrvatske da je bilo dosta gaženja i ponižavanja te da nećemo odustati od štrajka sve do ispunjenja naših zahtjeva.

09:01h
0
štrajk scaled
Foto: Sanjin Bojić

Danas se u Zagrebu održava veliki prosvjed, odnosno borba za dostojanstvo, a toj borbi pridružili su se prosvjetari iz naše županije. Tako s područja Koprivničko-križevačke županije put Zagreba odlazi sedam autobusa sa djelatnicima osnovnih škola. A kako smo neslužbeno uspjeli doznati iz koprivničke Gimnazije u Zagreb odlazi dvadesetak nastavnika, dok iz koprivničke Srednje škole na prosvjed odlazi njih tridesetak.

Po dva autobusa krenula su iz Đurđevca i Križevaca, a tri iz Koprivnice, a kada pobrojimo sve putnike, među njih 400-tinjak se osim učitelja osnovnih škola s područja županije nalaze i spremači, kuhari, domari, tajnici, računovođe, socijalni pedagozi te psiholozi. No, kako nam je napomenuo Goran Višak, županijski povjerenik Koprivničko-križevačke županije Sindikata hrvatskih učitelja, na prosvjed neki učitelji odlaze i automobilima.

Na koprivničkom Autobusnom kolodvoru zatekli smo učitelje koji su definitivno spremni za današnji dan. Sa sobom su ponijeli debele živce, snagu, stav, transparente pa čak i sendviče i vodu.

Suzana Hergotić // Foto: Sanjin Bojić

– Ovo danas je prosvjed za dostojanstvo, sve više nas jačaju izjave našeg premijera koji očito omalovažava intelektualnost svoje prosvjete. Ja kažem da smo mi budnica – govori učiteljica Suzana Hergotić iz škole Antun Nemčić Gostovinski te napominje kako i dalje imaju podršku roditelja koja im mnogo znači.

– Mi se moramo izboriti za našu djecu, za djecu mojeg sina, mi se moramo izboriti za budućnost, Hrvatska je mora probuditi – zaključuje Hergotić.

Iz koprivničke Osnovne škole Đuro Ester na put do Zagreba i na put za bolju budućnost krenulo je 20-ak zaposlenika.

Matija Rušak // Foto: Sanjin Bojić

Svatko ima pravo na štrajk, ali mislim da bi trebalo sad malo pričekati da se riješi situacija sa školstvom, pa onda dalje vidjeti kome se kako može pomoći. Nekad su učitelji i doktori bili broj jedan u društvu, ne bih htio da se to izgubi, danas ćemo prosvjedovati za naše dostojanstvo – rekao je zamjenik Sindikalnog povjernika škole Đuro Ester, profesor Tjelesne kulture, Matija Rušak.

Zamijetili smo na koprivničkom kolodovoru još jedno poznato lice, te nas je zanimalo kako to da se pridružio prosvjetarima s područja naše županije.

– Pošto ja živim u Koprivnici, lepo su me primili moji koprivničke kolege tako da danas putujem s njima. Inače u Varaždinu vlada isto jedinstvo. U našoj školi roditelji podržavaju štrajk, djeca uopće nisu dolazila u školu, a naša škola je 100 posto u štrajku – govori Goran Živković, stručni suradnik pedagog Osnovne škole Martijanec.

Goran Živković // Foto: Sanjin Bojić

– Konačno jedan štrajk koji je skupio dovoljno energije da se nekaj napravi, stvarno je važno da ovo sad istjeramo do kraja, ovo vam je lekcija iz građanskog odgoja – govori Goran Živković te napominje kako s varaždinskog područja za Zagreb putuje oko 1000  prosvjetara i zaposlenika u prosvjeti.

Skupio se tako velik broj prosvjednika, raznih dobnih skupina, raznih interesa ako ćemo gledati po kategoriji predmeta koje predaju, no svi su jedinstveni u jednom, a to je da zaslužuju više, više poštovanja, više koeficijente.

Ako se ne izborimo sami za sebe sad, tko će se za nas boriti, kada ćemo se izboriti, kako će biti nama mladima za 20 ili 25 godina radnog staža – objašnjava nam svoje motive Matija Kučić, profesor gitare u Umjetničkoj školi Fortunat Pintarić.

Matija Kučić // Foto: Sanjin Bojić

– Svi se dižu sad i pokazuju da su nezadovoljni situacijom u državi i ja podržavam sve koji se jesu ili će se u narednom vremenu pobuniti – zaključuje Kučić.

Još uvijek imate vremena podržati prosvjetare i krenuti put Zagreba.

– Bez obzira radili ili ne u školi, pozivamo vas da nas u što većem broju podržite. Naša borba nije samo za 6,11 posto. Ovo je borba za dostojanstvo. Borba za bolju i pravedniju Hrvatsku. Zajedničkim snagama poručit ćemo Vladi Republike Hrvatske da je bilo dosta gaženja i ponižavanja te da nećemo odustati od štrajka sve do ispunjenja naših zahtjeva – poručili su na Facebooku Sindikati još prije nekoliko dana.

Prosvjetari na putu u Zagreb na veliki prosvjed

Gepostet von Epodravina.hr am Sonntag, 24. November 2019