otvorenje izložbe

FOTO/VIDEO U centar Koprivnice vratile su se predivne velike pisanice, a znamo i kolika im je vrijednost

Troškovi organizacije postavljanja izložbe, potvrdila je pomoćnica direktora TZ-a, jest 30-ak tisuća kuna. S druge strane, vrijednost pisanice - što uključuje, primjerice, troškove materijala i rad slikara - iznosi 20-ak tisuća kuna.

12:00h
0
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Pisali smo o tome kako su protekli tjedan krenule pripreme za izložbu Pisanica od srca. Danas je stigao i trenutak službenog otvorenja i predstavljanja velikih, oslikanih jaja postavljenih na Zrinskom trgu u Koprivnici povodom uskrsnih blagdana. Organizatori ovoga sada već tradicionalnog događaja su Koprivničko-križevačka županija, Grad Koprivnica i Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije.


Pomoćnica direktora Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije Kristina Sočev podsjetila je kako riječ o 14 godina starome projektu koji, pak, desetu godinu zaredom uključuje velike pisanice na trgu.

Foto: Ivan Balija
Kristina Sočev // Foto: Ivan Balija

– Otvorenje je malo drugačije, uzevši u obzir pandemiju i uvjete koje moramo poštovati. No, to ne umanjuje njihovu unikatnost i ljepotu. Posebnost projekta jest što su pisanice oslikane u maniri naive. Naiva, ova tehnika oslikavanja uljem na staklu, potekla je iz Hlebina te nosi status kulturnog nematerijalnog dobra RH od 2012. godine. Pet različitih udruga slikara sudjelovalo je tijekom ovih godina u oslikavanju pisanica. Kroz godine, diljem svijeta postavljeno je stotinjak pisanica, u svim većim metropolama, čak u New Yorku, Rimu i Parizu. Ove pisanice prvi će put, u ovome postavu, biti postavljene do 5. travnja, Uskrsnog ponedjeljka. Držimo se epidemioloških mjera pa, nažalost, nijedna pisanica neće biti postavljena van Hrvatske. Spomenut ću, ipak, kako je jedna pisanica u Čepinu zahvaljujući suradnji dviju braniteljskih udruga. Ostale, dakle, ostaju ovdje – govorila je K. Sočev.

Troškovi organizacije postavljanja izložbe, potvrdila je pomoćnica direktora TZ-a, jest 30-ak tisuća kuna. S druge strane, vrijednost pisanice – što uključuje, primjerice, troškove materijala i rad slikara – iznosi 20-ak tisuća kuna.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Zlatko Štrfiček // Foto: Ivan Balija
Podravske ljepote krase izložene pisanice.

Zlatko Štrfiček godinama je sudionik ovoga projekta.

– Veliko je zadovoljstvo bilo raditi na ovome projektu tijekom 14 godina. Vjerujem da je tijekom ovoga razdoblja oslikano 40-ak pisanica te 15-ak manjih kojima smo prenijeli sve ljepote Podravine i Podravlja – izjavio je Štrfiček.

Foto: Ivan Balija
Mišel Jakšić // Foto: Ivan Balija

Gradonačelnik Mišel Jakšić rekao je kako pohvalna tradicija ide dalje.

– Nadajmo se kako će pisanice unijeti malo vedrine u ovo razdoblje. Hvala naivnim umjetnicima koji rade na pisanicama, puno nam znače njihov rad i trud. Puno su napravili na popularizaciji naivne umjetnosti i najboljeg i najljepšeg što Podravina nosi u sebi. Nadam se kako ćemo i dalje baštiniti našu tradiciju. Podravina i Prigorje imaju brojne ljepote u sebi, a najbolje su narisane rukama naših naivaca – zaključio je Jakšić.

Foto: Ivan Balija
Darko Koren // Foto: Ivan Balija

Župan Darko Koren izjavio je kako izložba “simbolizira dolazak Uskrsa i svega vrijednoga u tradiciji hrvatskog čovjeka.”

– Poznato je da smo prošlu godinu, nažalost, s ovom izložbom preskočili. Sada smo bili ustrajni. Nećemo darovati pisanice niti ih nositi diljem Europe. Prošle smo godine, povodom 25. godišnjice kanonizacije sv. Marka Križevčanina, županijskog zaštitnika, pisanicu željeli postavili u Košicama, gdje je on proglašen svecem. Nismo uspjeli prošle, ali ni ove godine, nadam se da iduće hoćemo. Izložba je, nadam se, moment koji će ukazati na novo svjetlo i život kakav smo navikli prije pandemije – govorio je Koren.

čitam...