Obilježava se Nacionalni tjedan dojenja

FOTO/VIDEO U Koprivnici djeluje Grupa za potporu dojenju, mama Mirna: Dojenje kod nas nije krenulo glatko, tako sam i došla u Sloniće

Određene poteškoće su moguće, ali svakako se mogu i prevladati, dobro je u takvim slučajevima okružiti se s poznatom okolinom i mamama koje su imale slična iskustva - istaknula je Novak.

12:30h
0
Tjedan dojenja // Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin

Povodom Nacionalnog tjedna dojenja patronažna služba Doma zdravlja Koprivničko-križevačke županije i Grupa za potporu dojenju Slonići, a u suradnji sa učenicima Srednje škole Koprivnica, smjera medicinska sestra/tehničar opće njege, organizirali su sada već tradicionalno druženje na Zrinskom trgu.

Ovogodišnja tema tjedna dojenja jest Osnažimo roditelje, stvorimo okruženje koje potiče dojenje, a njome se podsjeća na važnost podrške dojenju i važnost osnaživanja roditelja.

Tjedan dojenja // Foto: Matija Gudlin
Andreja Novak // Foto: Matija Gudlin

– Cilj okupljanja je promoviranje dojenja, naglasak prvenstveno stavljamo na činjenicu da je majkama izuzetno bitna potpora očeva, obitelji i prijatelja, zdravstvenih djelatnika i općenito cjelokupnog društva – rekla je Andreja Novak, patronažna sestra te međunarodna certificirana savjetnica za dojenje.

Mlade majke koje su se po prvi puta susrele s dojenjem, ali naravno i sve žene koje su tek počele razmišljati o samoj trudnoći, našle su se u situaciji s brojnim upitnicima nad glavom.

–  Prvenstveno, zdravstveni djelatnici koji su uključeni u skrb trudnica, kasnije i dojilja, trebaju pružiti informacije o prednostima dojenja i prirodne prehrane. Dojenje nije samo bitno u prvim danima, odnosno mjesecima života, ono pruža zdravlje za budućnost – rekla je Novak.

Kako naša sugovornica kaže, dojenje nekad nije jednostavno, to je prirodan proces, ali i vještina koja se uči.

– Određene poteškoće su moguće, ali svakako se mogu i prevladati, dobro je u takvim slučajevima okružiti se s poznatom okolinom i mamama koje su imale slična iskustva – istaknula je Novak te podsjetila na Grupu za potporu dojenju Slonići koja djeluje svakog prvog četvrtka u mjesecu o prostorima Pedijatrijske ambulante u koprivničkoj bolnici od 11 do 13 sati.

Tjedan dojenja // Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin

Osim medicinskih sestara u grupi, svoju potporu i iskustva daju i majke koje su prošle neke određeni problem.

– Sigurno je da tu majke dobivaju određenu vrstu potpore, da se osnažuju, lakše rješavaju poteškoće, a definitivno je da u našoj grupi nastaju i lijepa prijateljstva – rekla je Novak.

Podršku današnjem obilježavanju Nacionalnog tjedna dojenja dao je i župan Darko Koren sa svojim suradnicima.

– Došli smo dati podršku ovoj inicijativi, da se na još jači način podrži i omogući dojenje, pogotovo zato što sustav zna biti često i protiv toga. Činjenica je da su sve relevatne znanstvene analize pokazale da je to bolji put razvoja djece, to ne treba nikome više dokazivati. No, suvremeni način života često je prepreka roditeljima, puno toga se mora posložiti, no mislim da je prvenstveno važna želja roditelja. Mi smo osnivači svih zdravstvenih ustanova, a patronaža je samo jedan segment kojoj dajemo podršku kao i svima ostalima i ta služba ima svoju izuzetno važnu funkciju – rekao je župan.

Svoja iskustva s dojenjem podijelila je s nama mlada majka Mirna, a što nam je rekla, pogledajte u našem videu.

 

 

čitam...