Predstavnik hlebinske škole

FOTO/VIDEO U kući Petra Preradovića otvorena prva izložba, brojni posjetitelji razgledali djela Stjepana Ivanca

Stjepan Ivanec rođen je 22. listopada 1953. godine u Kladarama.

10:31h
0
Foto: Branko Novosel

U Kući Petra Preradovića otvorena je samostalne izložbe slika i crteža Stjepana Ivanca, važnog predstavnika Hlebinske škole i hrvatske naive, i to s djelima iz vlastite kolekcije.

Ovo je prva izložba u Kući Petra Preradovića nakon službenoga otvorenja i velika je čast što je to domaći slikar, Stjepan Ivanec začetnik ovakvih događanja, poput izložba slika i crteža.

Otvorenje izložbe uveličali su svojim govorima voditeljica kuće Danijela Rešetar, v.d. ravnatelja Centra za kulturu Drago Britvić Rajko Stilinović, ugledna hrvatska književnica Božica Jelušić, slikar Stjepan Ivanec, a službeno je otvorio izložbu predsjednik Općinskog vijeća Općine Pitomače Rikard Bakan. Za glazbeni ugođaj pobrinule su se glazbenice iz vokalno-instrumentalnog sastava The Fusion.

Stjepan Ivanec rođen je 22. listopada 1953. godine u Kladarama. Osnovno školsko obrazovanje završio je u Kladarama i Pitomači, a kao samouk počinje slikati u ranoj mladosti. U stvaralaštvu se koristi raznim tehnikama: od crteža i akvarela do ulja na platnu i ulja na staklu. Prvu samostalnu izložbu imao je u Galeriji Lotrščak 1972. godine i od tada broji mnogobrojne izložbe. Kroz svoje dugogodišnje stvaralaštvo od više od četiri desetljeća rada predstavio se na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u Hrvatskoj i svijetu, a kraće vrijeme živio je i slikao u Njemačkoj. Osnivač je Likovnog kluba Duga Pitomača u kojem aktivno djeluje. Ujedno, kao učesnik sudjeluje u mnogim akcijama, bio je voditelj slikanja u projektu Općine Pitomača „Naš hod kroz vremeplov“, sufinanciranog iz Europskog socijalnog fonda.

Organizator izložbe je Centar za kulturu Drago Britvić u suradnji sa Stjepanom Ivancom, Kućom Petra Preradovića, Općinom Pitomača, Likovnim klubom “Duga” Pitomača te Turističkom zajednicom općine Pitomača. Izložba slika i crteža u Kući Petra Preradovića biti će otvorena do 20.11.2019. godine.

čitam...