KREATIVNI LIKOVNJACI

FOTO/VIDEO U školi Braće Radić bit će sreće, učenici od otpada izradili orašara visokog 1,7 metara

Stare kante od boje, odbačeni lavor, ostaci kanalizacijskih cijevi, vrata starog ormarića, ostaci umjetnog krzna, navojne šipke, akrilne boje, ljepilo, božićne dekoracije sve to koristilo se u izradi ovog popularnog lika.

11:22h
0

Kreativnosti nikad ne manjka u koprivničkoj Osnovnoj školi Braće Radić, ideja u predblagdanskim danima ima na bacanje, a upravo su odbačene stvari iskoristili za novi školski projekt.


Priča je počela u učionici likovne kulture gdje se i inače rađaju ideje koje uz mnogo truda i podrške postaju stvarnost. Polaznici likovne grupe, njih sedmero, pod budnim okom profesorice likovne kulture Sanje Pakasin, izradili su tijekom studenog lik orašara visokog 1,7 metara te ga izložili pored božićne jelke u školskom predvorju.

Kako je objasnila profesorica Pakasin, članovi ove grupe svake godine se potrude izraditi nešto od ukrasa koji krase školski pano, a ove su se godine primili malo zahtjevnijeg posla.

– Inače to bude nešto od papira što nije baš dugog vijeka, no ove smo se godine odlučili izraditi nešto trajnije i malo veće. Imamo super radišne likovnjake i nije bilo problema nagovoriti ih na posao. Projekt je bio dosta zahtjevan, od početka do kraja trebalo nam je tri tjedna, no kad smo ga konačno ugledali, sreći nije bilo kraja – pojasnila je Sanja Pakasin.

Orašar visine 1,7 metara dobio je svoje mjesto u školskom predvorju, Foto // OŠ Braće Radić

Za misiju Orašara učenici su koristili otpad.

Stare kante od boje, odbačeni lavor, ostaci kanalizacijskih cijevi, vrata starog ormarića, ostaci umjetnog krzna, navojne šipke, akrilne boje, ljepilo, božićne dekoracije sve to koristilo se u izradi ovog popularnog lika.

Figura orašara dekorativna je inačica drobila za orahe koja je u njemačkoj tradiciji simbol sreće koja tjera zle duhove i zaštitnici su kuće u kojoj se nalaze.

Ovom orašaru, vjerojatno najvećem u Koprivnici i okolici, učenici su život udahnuli akrilnim bojama te je na kraju u svom punom sjaju zasjao kraj božićne jelke u školskom predvorju.

Da sreća bude veća, dan nakon završetka projekta Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost pozvao je nastavnike osnovnih i srednjih škola na sudjelovanje u ekološko-obrazovnom nagradnom natječaju Od starog novo, za dar od srca.

Cilj natječaja je djeci i mladima u okviru zadane teme, uz elemente ponovne uporabe, približiti pravilan način gospodarenja otpadom i potaknuti ih na promjenu svijesti o vrijednosti stvari koje više ne koriste.

Natječajem u Fondu nastoje potaknuti dječju kreativnost kako bi na zabavan i zanimljiv način otkrili vrijednosti starih i odbačenih stvari te ih višekratno iskoristili i tako utjecali na smanjenje otpada. Učenici koji će se posebno istaknuti svojom kreativnošću te angažmanom osvojiti će atraktivne nagrade.

Kako je tekao proces izrade orašara pogledajte u videu.

čitam...