Peski-Art 2018. Đurđevac

FOTO/VIDEO Umjetnička djela stvorena na Peskima nakon svečane izložbe darovana gostima iz Pakraca

Umjetnički stručni voditelj likovne radionice bio je povjesničar umjetnosti prof. Franjo Horvat.

09:49h
0
Foto: Branko Novosel

Na Dan neovisnosti 8. listopada 2018. u Đurđevcu u Domu “Mladen Markač” na Peskima održana je 6. likovna radionica “Peski-Art 2018. Đurđevac”, a održana je u čast generala Mladena Markača koji je i osobno prisustvovao ovom jedinstvenom događaju.

Na radionici je sudjelovalo 45 likovnih autora iz devet hrvatskih županija, a nastala likovna djela darovat će se nakon svečane izložbe “Podravina svojemu generalu” Gradu Pakracu, odnosno Općoj županijskoj bolnici Pakrac i bolnici hrvatskih veterana.

Likovnu radionicu posjetile su gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević i ravnateljica pakračke bolnice Marina Major, koje nisu krile svoje impresije viđenim i koje su istakle riječi zahvale organizatorima i sudionicima, ali i objasnile ulogu pakračke bolnice i evocirale sjećanja na jedinstveni događaj spašavanja oko 300 neuropsihijatrijskih bolesnika iz bolnice Pakrac 29. rujna 1991. kada su pod okriljem noći hrvatski branitelji praktično na leđima iznjeli na slobodni teritorij bez izgubljena života najteže bolesnike s neuropsihijatrijskog odjela Bolnice. S toga, istaknule su, ova će donacija likovnih radova biti uspomena i na te dane, ali i oplemeniti prostor u koji se i danas dolaze liječiti i hrvatski branitelji jer bolnica ima i status veteranske bolnice.

Na početku sudionike likovne radionice pozdravili su u ime pokrovitelja Marijan Ružman, izaslanik Župana Koprivničko-križevačke županije i potpredsjednik županijske skupštine, Katica Blažok u ime Mjesnog odbora Peski-Đurđevac, Kristina Sočev u ime Turističke Zajednice Koprivničko-križevačke županije, a radionicu je otvorio gradonačelnik Grada Đurđevca Hrvoje Janči.

Pokrovitelji likovne radionice su Ministarstvo hrvatskih branitelja RH, Koprivničko-križevačka županija, Grad Đurđevac i Hrvatski Sabor Kulture, organizator Udruga “Peski-Art Đurđevac”, a suorganizatori Turistička zajednica Grada Đurđevca, Udruga žena Peski, Udruga udomitelja za djecu “Osmijeh” i Etno kuće obitelji Karlovčan.

Umjetnički stručni voditelj likovne radionice bio je povjesničar umjetnosti prof. Franjo Horvat.

čitam...