posipana je velika plasnica

FOTO/VIDEO Virovska prkačijada i ove godine razgalila srca mnogobrojnih posjetitelja, preko sedam tisuća zvjezdica naslagano u veliku plasnicu

Glavni dan dvodnevnog festivala bila je subota. Na Trgu Stjepana Radića, pod šatorom, okupili su svi sudionici koji su postavili svoje stolove.

14:59h
0
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Međunarodni festival tradicionalnih kolača u Virju pod imenom Prkačijada već je četvrti put otvorio svoja vrata i ‘napunio’ općinu Virje s bezbroj posjetitelja željnih finih kolača i bogatog kulturnog programa.


Sve je počelo još jučer u Dječjem vrtiću Zrno gdje su se pripremali prkači, a nastavilo se u maloj sportskoj dvorani gdje su se u pripremanju prkača natjecali učenici osnovnih škola središnje Podravine. Članovi prosudbenog povjerenstva bili su Dragica Lukin, Stevo Karapandža, Stjepan Odobašić i Jasna Šignjar.

U večernjim satima petka na Trgu Stjepana Radića od 19 sati počela je promocija strukovnih zanimanja, odnosno Cookingshow – male tajne velikih majstora kuhinje. Dogodila se orezentacija pripreme specijaliteta učenika ugostiteljskih škola uz mentorstvo
akademika kulinarstva Steve Karapandže i promotore kulinarstva Odjela za kulinarske
promocije Podravka d.d. Mišela Tokića i Zorana Delića, nakon čega je sve pripremljeno – degustirano.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Glavni dan dvodnevnog festivala bila je subota. Na Trgu Stjepana Radića, pod šatorom, okupili su svi sudionici koji su postavili svoje stolove. Župan Koren naglasio je da, osim što je glavni sponzor Podravka kompanija sa srcem, tako je i naša županija županija sa srcem koje ima svoje dijelove bez kojih ne može. Jedan od tih dijelova je i ova Prkačijada.

Cijelo to vrijeme izloženi su bili i kolači iz Paname, Nigerije, Mađarske, Plaestine i Bosne i Hercegovine. Svaka od država imala je svog predstavnika koji je okupljenima rado odgvorio na pitanja oko kolača. Velika zvijezda bio je nigerijski predstavnik s kojim su se žene neprestano družile i slikale.

Stiglo je i vrijeme da se nagrade najbolji prkači i najbolje aranžirane ‘tacne’. Priznanje za najbolji prkač otišlo je u ruke Udruge žena Ružice iz Podravskih Sesveta.  Drugo mjesto osvojila je Udruga žena Virje, a treće mjesto pripralo je Udruzi žena Goričko srce Kunovec breg.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Najbolje aranžiranu ‘tacnu’ imalo je Društvo žena Gola, druge su bile žene iz Društva žena Novigrad Podravski, a treće Udruga žena Hrvatsko srce iz Drnja.

U 13 sati upriličen je ovogodišnji novitet, izrada zvjezdica i slaganje v plasnicu.  Kako žene kažu, složeno je preko sedam tisuća zvjezdica. Uključene su bile žene predstavnice svih ulica mjesta Virja, udruga općine Virje, Dječjeg vrtića Zrno i žene koje gostuju na Prkačijadi. Nakon toga dogodilo se posipavanje plasnice s cukorom i degustacija.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

https://www.facebook.com/epodravina/videos/2239164112797122/

https://www.facebook.com/epodravina/videos/450018019140881/

čitam...