svečana sjednica

FOTO/VIDEO Županija svečano proslavila 26. rođendan, Koren: Usmjereni smo na suradnju s jedinicama lokalne samouprave u svrhu kvalitetnog života

U ime nagrađenih okupljenima se obratila dobitnica nagrade za životno djelo profesorica defektologije Marija Prodan.

15:20h
0
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

U dvorani Doma mladih u Koprivnici proslavljen je 26. rođendan Koprivničko-križevačke županije. Svečanoj sjednici prisustvovali su mnogi uvaženi gosti, između ostalog saborski zastupnici Željko Lacković, Damir Felak i Branko Hrg, general pukovnik Mladen Markač, župan Bjelovarsko-bilogorske županije Damir Bajs, gradonačelnik Đurđevca Hrvoje Janči, 

Sjednicu je svečano otvorio predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar.

– Donijeli smo veliki broj odluka na prošlogodišnjim sjednicama Županijske skupštine, a većinu njih jednoglasno. Iako je bilo i neslaganja, suradnja je konstruktivna i zahvaljujem svim članovima skupštine na tome. Želja nam je da i dalje zajednički živimo i razvijamo županiju – rekao je Pintar.

Nakon njega riječ je imao čelni čovjek županije, župan Darko Koren.

– Proteklih četvrt stoljeća naše Županije vremenski je period kada zaista možemo, svaki od nas, dati ocjenu onoga što se radilo, gradilo u stvaralo. Iza nas su brojne aktivnosti, ali i ostvareni projekti kojima smo stvarali bolje uvjete života za sve naše građane. Proteklih godinu dana nastavili smo usmjeravati naše aktivnosti prema poticanju i provođenju projekata vezanim uz naše temeljne zadaće, a to su ulaganja u obrazovanje i zdravstvo. No, pri tom nismo izostavili niti gospodarstvo, razvoj malog i srednjeg poduzetništva i obrtništva, a posebno smo bili usmjereni povlačenju sredstava iz fondova Europske unije. Usmjereni smo na suradnju i kvalitetan dijalog s jedinicama lokalne samouprave, kako bismo zajednički osigurali kvalitetan život u urbanim i ruralnim krajevima, što vidimo kao ulaganje u budućnosti i bolje demografske pokazatelje – rekao je Koren.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

U ime svih načelnika i gradonačelnika okupljenima se obratio načelnik Općine Gola Stjepan Milinković koji je županiji čestitao na dobrom radu, na svi postignućima, a posebno na stvaranju ozračja prijateljstva i zajedništva. Vrijeme je za optimizam, ljubav i zajedništvo, poručio je Milinković.

Župan Bjelovarsko-bilogorske županije Damir Bajs iskoristio je danu riječ kako bi se osvrnuo na suradnju s Koprivničko-križevačkom županijom.

–  Postoji dobra i kvalitetna suradnja s vama koja je jako korektna. Drago mi je da zajedno možemo i radimo na projektima. Prošle godine ste napravili iskorak koji je jasno vidljiv, brinete o zdravstvu, školstvu i prometnoj povezanosti – rekao je Bajs.

Okupljenima se, u ime saborskih zastupnika, obratio Damir Felak koji je osim čestitki uputio i najljepše želje da se svi zajedno dalje trude da i ostali projekti budu brzo ostvareni.

– Svi mi želimo isto, a to je da se županija što brže razvija i da idemo naprijed – poručio je Felak.

Kao izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Županiji je njezin dan čestitao general pukovnik Mladen Markač.

– Svaka županija ima svoje posebnosti, a ova ih ima već u nazivu. Spaja Prigorje s Podravinom i čini premosnicu između Sjeverne i Zapadne Hrvatske. Ima prometnu i povijesnu važnost. Podravka je naš najveći brend i jedna od značajnijih prehrambenih tvrtki u Hrvatskoj. Potrebno je imati viziju i zajedništvo i tada ništa nije neostvarivo. Županija će biti mjesto gdje će svi stanovnici biti zadovoljni životom – rekao je Markač.

Na proslavi su, tradicionalno podijeljena i javna priznanja. Ovogodišnju nagradu za životno djelo, s poveljom i 20.000 kuna, dobila je profesorica defektologije Marija Prodan iz Križevaca.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Radni je vijek završila na poslu ravnateljice križevačkog Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju, a tijekom karijere postigla je najviše uspjehe u radu te aktivno doprinijela integraciji djece s teškoćama u razvoju u sredine u kojima žive te time i razvoju civilnog društva kroz odgojno-obrazovni i humanitarni rad.

Županijsku nagradu za promicanje ljudskih prava Mara Matočec, prigodnu povelju i 7.000 kuna, dobila je Radmila Funtek iz Borovljana, inače predsjednica Udruge osoba s multiplom sklerozom.

Za doprinos ugledu i promociji naše županije nagrađena je koprivnička patologinja doc.prim.dr.sc. Elizabeta Horvatić i Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Koprivnica.

Za iznimno postignuće u protekloj godini Županija je nagradila mladu Koprivničanku Taru Knežević, studenticu iz prigradskog naselja Bakovčice koja je sudjelovala u NASA-inoj ljetnoj školi u Houstonu, te Sašu Višaka iz Kalnika, aktualnog hrvatskog prvaka u oranju koji ujedno već godinama sudjeluje i na svjetskim oračkim natjecanjima.

Dobitnici nagrada za doprinosu ugledu i promociji naše županije te za iznimno postignuće u protekloj godini dobili su i po 5.000 kuna.

Zahvalnice – prigodne plakete i po 2.000 kuna dobila su dobrovoljna vatrogasna društva Legrad i Ferdinandovac, Šahovski klub Picok iz Đurđevca, Žuža Zabjan iz Ždale te KUD Prigorje iz Križevaca.

A Plakete župana s kovanicom od srebra s otisnutim grbom naše županije i likom njena zaštitnika svetog Marka Križevčanina dobili su prof. Dragutin Palčić iz Križevaca, Franjo Mihočka iz Đurđevca te dr. dent. med. Nada Šešić iz Koprivnice.

U ime nagrađenih okupljenima se obratila dobitnica nagrade za životno djelo profesorica defektologije Marija Prodan.

– Svakome od nas ovo je potvrda i velika čast da smo doprinijeli afirmaciji županije. Sad sam u mirovini, ali moj rad ovdje ne prestaje. Treba raditi na programima s malom djecom i odraslim osobama s teškoćama u razvoju – zaključila je M. Prodan.

Proslava 26. Dana Koprivničko-križevačke županije!

Gepostet von Epodravina.hr am Donnerstag, 11. April 2019

 

čitam...
Loading...