Sjednica koprivničkog Gradskog vijeća

FOTO Vijećnici dogovorili sjednicu o Piškornici i oštro se sukobili oko proračuna, Forjan Jakšiću poručio da se sablasno nadima nad njima, Jakšić njemu da laže građanima

Želimo imati tematsku sjednicu na kojoj će svi raspravljati, pozvati potrebne goste i tražiti i dobiti odgovore o tome koji su planovi, kada će centar profunkcionirati, koliko otpada će se dovoziti i otkuda, kako će se obrađivati, gdje će se obrađivati, koji utjecaj će biti na ekologiju Podravine i Prigorja, obrazložio je Mišel Jakšić.

20:29h
0
Gradsko vijeće 20.10.2017. // Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin

Na trećoj sjednici Gradskog vijeća Grada Koprivnice vijećnici su s 20 od 20 glasova odlučili da će uskoro održati tematsku sjednicu Gradskog vijeća u vezi odlagališta otpada na Piškornici.

Piškornica je već neko vrijeme vruća tema u javnosti, a to je još potencirano nedavnim najavama gradnje energane, odnosno, kako je neki nazivaju, spalionice otpada.

Stanje oko Piškornice je tajnovito i maglovito, puno toga se pušta van, premalo odgovora se daje. Pokušava se to pretvoriti u političku raspravu, a problem je puno veći. Piškornica se financira iz javnog proračuna i nama je neprihvatljivo da nešto što je kraj Koprivnice i prehrambene i farmaceutske industrije bude obavijeno velom tajne. Rekli smo da ćemo podržavati projekt ako ćemo dobivati sve odgovore o njemu, ali ostajemo bez odgovora, skriva se sve kao da se tamo gradi ratna tehnologija. Politikantstvo i rasprave moraju prestati i moramo otvoreno raspravljati. Zato predlažem tematsku sjednicu o Piškornici – rekao je gradonačelnik Mišel Jakšić na pitanje Nataše Tetec o tome kakvo je trenutno stanje na Piškornici.

Nakon toga su se vijećnici povukli na 10 minuta i donijeli odluku o sazivanju tematske sjednice o Piškornici, koja bi trebala biti u bliskoj budućnosti.

Gradsko vijeće 20.10.2017. // Foto: Matija Gudlin
Oporba je bila vrlo aktivna // Foto: Matija Gudlin

– Zbog potrebe i interesa javnosti, želimo imati tematsku sjednicu na kojoj će svi raspravljati, pozvati potrebne goste i tražiti i dobiti odgovore o tome koji su planovi, kada će centar profunkcionirati, koliko otpada će se dovoziti i otkuda, kako će se obrađivati, gdje će se obrađivati, koji utjecaj će biti na ekologiju Podravine i Prigorja – obrazložio je Jakšić.

Također je usvojen i prijedlog nezavisnog vijećnika Antonija Grgića da svi vijećnici posjete Piškornicu, jer mnogi još tamo nisu bili tako da su im rasprave i njoj i dalje apstraktne.

Ono oko čega niti izbliza nisu bili tako složni je točka oko polugodišnjeg izvještaja o izvršenju gradskog proračuna za ovu godinu. Između Mišela Jakšića i HDZ-ovog Ernesta Forjana zaiskrilo je prvenstveno oko novca koji je došao od prodaje plinskog biznisa RWE-u.

– Veseli me da ono što smo najavili i uspijevamo, a to je da će Koprivnica izaći iz deficita. Veseli nas i što pratimo visok tempo investicija u komunalnu infrastrukturu, uložili smo preko 35 milijuna kuna, pratili ulaganja u društveni standard, smanjili zaduženje na 21,5 milijun kuna. Sada treba kreditne obveze svesti na minimum i stvoriti uvjete za novi investicijski ciklus. Nije nam bilo lako, ali sve smo to uspjeli, ono što smo stvorili, ostaje građanima, a investicije i dalje idu svojim tijekom. Idemo dokazati da deficit rješavamo bez sredstava od plina i kreditnu zaduženost svesti na nulu – izjavio je Jakšić.

No, Forjan je imao potpuno drugačije viđenje gradskih financija.

Gradsko vijeće 20.10.2017. // Foto: Matija Gudlin
Gradonačelnik je spremno odgovarao na pitanja i prozivke oporbe // Foto: Matija Gudlin

– U 2017. smo ušli s minusom od 16 milijuna kuna iz prethodnih godina, za prvih 6 mjeseci prihodi su 12,5 milijuna. Nakon što je prodan plin, i taj novac stavljen u proračun, grad je i dalje u minusu. Jasno je i pticama na grani zašto se to išlo tako prodavati. Ovaj izvještaj je financijski ‘ringišpil’ na kojemu se sve i svašta obećava, za novac za koji svi znamo da je već potrošen. Novac od plina je trebao poslužiti za nove vrijednosti, a ne za krpanje deficita. Nemate pravo temeljiti financijsku sigurnost grada na prodaji imovine koju su stvarale generacije prije vas – oštar je bio Forjan.

Gradonačelnik mu je odgovorio da su mnogi problemi u financijama proizašli iz odnosa države prema Koprivnici, prvenstveno reformama koje su, prema njegovim riječima, iz grada izbili 20-ak milijuna kuna.

– Neću plakati nad tim reformama. Moram reći i da sve što smo ove godine radili s državom i vladom, radimo tako da mi kreditiramo državu. Da je taj novac na našem računu, i naše polugodišnje izvršenje bilo u plusu. Stupanj zaduženosti danas je ispod prosjeka i Hrvatske i većine jedinica lokalne i regionalne samouprave. Igrati se s brojevima i kreditima je laganje građana, sve mora proći kroz ministarstvo i resorna tijela, kao što i prolazi. Pokazat ćemo i dokazati da sredstva od plina nisu otišla na krpanja deficita, od toga ni ja ni ova uprava nećemo odustati – najavi je Jakšić.

To nije uvjerilo oporbu, kao ni Forjana, koji je gradonačelniku zamjerio način obraćanja i ton kojim progovara s govornice.

– Ono što postaje sablasno kada dolazite na govornicu je to što se nadimate nad nama i govorite svisoka. Napravili ste takav problem s Pevecom da ste prodali plin. Kada smo vas pitali što ćete napraviti s novcem, dali ste nam neki dopis u kojemu se nešto taksativno nabraja. Molim vas da s takvim tonom i da se tako ne ponašate, jer niti sam ja pozobao pamet ovog svijeta, niti ste vi – podigao je temperaturu Forjan.

Niti Jakšić mu nije ostao dužan, pogotovo zbog spominjanja Peveca kao stavke koja opterećuje gradski proračun.

– Uporno, tendenciozno i lažno plašite javnost da je Pevec na teret proračuna grada, on nije odgovornost grada i ne reflektira se ni na jedan projekt – upozorio je gradonačelnik.

Polugodišnji izvještaj o izvršenju proračuna na kraju je usvojen s tijesnih 11 glasova za naprama devet protiv.

čitam...