Koprivničko gradsko vijeće

FOTO Vijećnici prihvatili najveći proračun u povijesti grada, Jakšić: Ponosni smo što je realan i ostvariv, Forjan: Bazira se na smeću, bez rokova, kriterija i odgovornosti

Nisam ni ja savršen, no svatko u zemlji priznaje da je Koprivnica jedan od najrazvijenijih gradova u Hrvatskoj. Mnogi se dive ne meni, već gradu, projektima, svemu što je napravljeno. Trebali bismo biti ponosni na Koprivnicu, bez obzira na to tko ju vodi i iz koje stranke, rekao je Jakšić.

20:31h
0
GV KC // Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin

Nakon dugotrajne i mjestimično burne rasprave, koprivnički gradski vijećnici usvojili su prijedlog proračuna za 2018. godinu koji iznosi 219 milijuna kuna.

Kako je istaknuo gradonačelnik Mišel Jakšić, riječ je o vjerojatno rekordnom proračunu u povijesti grada, a uvjeren je da je realan i ostvariv.

– Ovo nam je jedna od najizazovnijih godina za planiranje novog proračuna. Prije svega, pred vama je rekordan proračun od 219 milijuna kuna. Ponosni smo da se ne radi o proračunu gdje smo preslagivali stvari nego ćemo imati rekordan broj europskih projekata i sredstava. Tu je energetska obnova osnovne škole Braće Radić, inkubator kreativnog poduzetništva, sortirnica i reciklažno dvorište, spojna cesta Reka-Starigrad, asistenti u nastavi, rad s darovitima, robotika… Imamo realan proračun, za mnoge projekte ćemo dobiti povrat sredstava – nabrojio je gradonačelnik ključne stavke.

Iskazao je zadovoljstvo posljednjim mjerenjima indeksa nacionalne razvijenosti i razvijenosti jedinica lokalne samouprave, prema kojima je Koprivnica ušla među 50 najrazvijenijih jedinica lokalne samouprave u zemlji.

GV KC // Foto: Matija Gudlin
Gradonačelnik Jakšić ponosan je na razvitak grada i novi proračun // Foto: Matija Gudlin

– Idemo dalje i s rezanjem deficita grada Koprivnice, ali idemo i sa snažnom zaštitom društvenog standarda. Vrtići će i dalje biti među najjeftinijima, imamo stipendije, udžbenike, sve što smo imali i dosad. Među prvima ćemo uvesti robotiku kao izborni predmet, idemo i s radom s nadarenim učenicima s kojima će se posebno raditi. Stava smo da iako u Hrvatskoj sve ide sporije, Koprivnice ide sa svojim mini obrazovnim reformama. Veseli me što smo podigli cenzus božićnica za umirovljenike, uvodimo i uskrsnice, vjerujemo da se i na taj način ljudima odužujemo za trud kojim su gradili Koprivnicu. To mora pratiti i ulaganje u komunalnu infrastrukturu, težište ide u prigradska naselja, kao i ove godine. Premalo se govori o aglomeraciji Koprivničkih voda, što je europski projekt kojim će se produžiti vodovodna mreža ili graditi nova gdje je nema. On obuhvaća cijeli prsten oko Koprivnice i mislimo da je to nešto važno za opstanak grada jer ako će nam odumirati sela i općine, nećemo imati jaku Koprivnicu – predstavio je Jakšić vijećnicima proračun.

Oni su ga primili dvojako, od nekih koji ga podržavaju, kao što su Petrić, Martinaga ili Šemper, do onih koji njime nisu zadovoljni, među kojima su najoštriji bili HDZ-ov Ernest Forjan i Mrežin Ivica Suvalj.

Forjan je u svom stilu oštro kritizirao prijedlog proračuna kao napuhan i nerealan.

GV KC // Foto: Matija Gudlin
Oporba nije podržala novi proračun // Foto: Matija Gudlin

– Jasno mi je da se prihodovna strana mora napuhati kako bi kasnije mogla biti opravdana i rashodovna strana. Dolazimo i do toga na čemu temeljimo razvojni ciklus grada. Koliko vidimo, na smeću, reciklažnom dvorištu i sortirnici. To ne mogu biti kapitalni projekti. To može biti izgradnja škole na Podolicama, ne ovo. Problem je što u proračunu ne piše promjena azbestnih ploča na vrtićima, nema besplatnih knjiga, Podolica, blagovaonica u školama, Zrinskog trga, Voćarskog puta, društvenog doma u Bakovčicama. Nigdje kroz proračune nema jasnih rokova provedbe i realizacije, a time ni odgovornosti. Ljudima iz Voćarskog puta bi knjiga s projektima mogla biti deblja od popisa kineskog stanovništva. Imam osjećaj da je jedan dio proračuna paralelno planiran s organizacijom Wine festa, uz pozadinu pjesme Željo moja, tugo moja. Bez jasnih kriterija, rokova i financija – rekao je Forjan.

Suvalj je upozorio da se previše toga temelji na potezima s državne razine i na europskim projektima, za što smatra da je previše nesigurni temelji.

– Praksa nam je dosad pokazala da se to nikad nije ostvarilo, opet ćemo imati rebalans u ožujku i opet će se sve svaliti na vladu – uvjeren je on.

Gradonačelnik je zaključio u pomirljivom tonu, potičući vijećnike da gledaju širu sliku i status Koprivnice među gradovima u Hrvatskoj.

– Nisam ni ja savršen, no svatko u zemlji priznaje da je Koprivnica jedan od najrazvijenijih gradova u Hrvatskoj. Mnogi se dive ne meni, već gradu, projektima, svemu što je napravljeno. Trebali bismo biti ponosni na Koprivnicu, bez obzira na to tko ju vodi i iz koje stranke – rekao je Jakšić.

GV KC // Foto: Matija Gudlin
Amandmani Antonija Grgića nisu naišli na plodno tlo // Foto: Matija Gudlin

Vijećnici su predložili i neke amandmane. Onaj Danijele Glavosek Kovačić prihvaćen je, a tiče se više sredstava koji će biti dodijeljene programu Zdrav život. S druge strane, amandmani Antonija Grgića koji se tiču osiguravanja besplatnih udžbenika za sve učenike, subvencioniranja dopunskog zdravstvenog osiguranja za umirovljenike te podrške studentima doktorskog studija i onima koji studiraju izvan Hrvatske redom nisu usvojeni.

Vijećnici su podržali i reorganizaciju Gradske uprave, koja će imati šest odjela.

– Procjena je da ćemo biti efikasniji, moći ćemo se više otvoriti građanima, smatramo da će EU poslovi bolje funkcionirati. Ovo je nešto što će i nama i vama i građanima olakšati život u Koprivnici – smatra Jakšić.

GV KC // Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin

Neki od vijećnika nisu bili zadovoljni manjkom informacija o reorganizaciji, ponajviše Forjan i Grgić.

– Moramo biti iskreni i reći da je gradonačelnik dobio svoj mandat i ima pravo birati svoje ljude s kojima će raditi. Ali, postoji to ali, a to je da ovaj prijedlog ne možemo podržati. Nigdje nemamo navedeno koliko će to biti ljudi, gdje će oni svi raditi i zanima me koliko će to sve koštati i nas i građane – zapitao se Forjan.

Valja spomenuti i da je umjesto SDP-ovog Tomislava Babića, koji je prekinuo svoj mandat vijećnika iz osobnih razloga, prisegnula Adrijana Vidović.

Također, Komunalac je dobio novi nadzorni odbor, kojega čini Zoran Gošek, Zlatko Gašparić, Valent Vrhovski i Stjepan Kamber.

čitam...