veselo druženje

FOTO Vincekovo u Križevcima i Đurđevcu

14:06h
0
Vincekovo u Đurđevcu // Foto: djurdjevac.hr
Vincekovo u Đurđevcu // Foto: djurdjevac.hr

Posebnu spelanciju, blagoslov trsa po Križevačkim štatutima, održao je Zoran Homen kao martinski biskup Martin Bilikum I, dok je ceremoniju u Đurđevcu vodio Željko Kožarić.

Vincekovo po Križevačkim štatutima održano je u subotu u Gornjim Križevčinama.

Tradicionalno, Vincekovo se održava svake godine u nekom od vinograda križevačkog područja u organizaciji križevačke Udruge vinogradara i vinara Bilikum, Turističke zajednice grada Križevaca i Vinske ceste Križevci-Kalnik-Orehovec.

Posebnu spelanciju, blagoslov trsa po Križevačkim štatutima, održao je Zoran Homen kao martinski biskup Martin Bilikum I.

U ceremoniji su sudjelovali i peharnik, zvonar, pjevači i tamburaši te Ivan Vuk, zamjenik križevačkog gradonačelnika, a loza se kitila kobasicama koje simboliziraju plodnost budućeg uroda.

Nakon ceremonije u vinogradu, svi posjetitelji su se zabavili u klijetima i pod šatorom uz dobru kapljicu te domaća starinska jela i pića.

I u Đurđevcu su vinogradari i vinari obilježili Vincekovo kod Ivana Kolarevića u Velikom Kostanju, a manifestaciju su organizirali Udruga vinogradara i voćara Đurđevac i Turistička zajednica.

Ceremoniju je vodio Željko Kožarić, a uz prigodni obred i glazbeni program Dravskih pajdaša posjetitelji su mogli uživati u mladim vinima i bogatoj gastro ponudi.