Velika motocross nada

FOTO Vinko Evačić kroz blato osvaja Hrvatsku, a nema ni jednog sponzora

19:30h
0
Vinko Evačić na stazi // Foto: Privatna arhiva
Vinko Evačić // Foto: Privatna arhiva

Vinko je član moto kluba Karas Team iz Kozarevca, naselja pokraj Kloštra Podravskog. U početku se motocrossom bavio rekreativno i trenirao nekoliko puta mjesečno, no prelazak na motor od 250 kubičnih centimetara 2013. godine označio je početak ozbiljnijeg bavljenja ovim sportom.

Unatoč snježnom pokrivaču, Vinko Evačić s ocem Marijom jučerašnji dan proveo je praveći motocross stazu u obližnjim Domajima, a zasluženi poslijepodnevni odmor podijelili su s nama ne bi li nam otkrili više o ovom sportu, ali i svojim uspjesima te problemima s kojima se susreću.


– Interes za ovaj sport krenuo je još od malih nogu. Uvijek mi je bilo zanimljivo gledati kako gume bacaju blato i htio sam pokušati – kaže Vinko Evačić koji će za nekoliko dana napuniti 17 godina.

Obitelj Evačić dolazi iz koprivničkog prigradskog naselja Reke, a otac Mario i majka Aleksandra Vinkova su najveća podrška, ali i jedini sponzori.

– Nemamo sponzore, nismo ih ni tražili, jer rijetko tko će danas biti spreman ponuditi potporu. Ušli smo u taj sport na svoju ruku i snalazimo se kako god možemo. Naravno da bi bilo puno lakše uz nekog tko nam čuva leđa ili kad bi barem dobili jedan par guma – rekao je Vinkov otac Mario te otkrio i koliko ustvari košta sva potrebna oprema.

– Sada smo mijenjali motor čija je cijena oko 65.000 kuna. Svakih pedeset odvoženih sati sve treba servisirati pa se kod toga trošak još i povećava, a sva ostala oprema košta otprilike 2000 eura – rekao je on.

Mario Evačić i sam je oduvijek zaljubljenik u motociklizam, no priznaje da mu nije bilo lako kad je Vinko odlučio krenuti njegovim stopama.

– Motocross i supercross voze se na blatu pa greške koje se događaju prilikom vožnje nisu toliko kobne kao na cesti, no svejedno, ženi i meni nije bilo lako, ali pomirili smo se s tim – kaže Mario.

Razlika između motocrossa i supercrossa, kako kaže Vinko, prije svega je u duljini staze. Motocross staze variraju između 1600 i 1800 metara, dok u supercrossu duljina iznosi od 800 do 1000 metara.

Također, motocross obilježavaju duži zavoji i veća brzina, a supercross stalni skokovi i većina vožnje provede se u zraku.

Vinko je član moto kluba Karas Team iz Kozarevca, naselja pokraj Kloštra Podravskog. U početku se motocrossom bavio rekreativno i trenirao nekoliko puta mjesečno, no prelazak na motor od 250 kubičnih centimetara 2013. godine označio je početak ozbiljnijeg bavljenja ovim sportom.

Trenutno se natječe u B-ligi Prvenstva Hrvatske u motocrossu i supercrossu, a kao najveći cilj ističe ulazak u A-ligu.

– U A-ligi voze iskusniji i uspješniji vozači, a svi ostali su u B-ligi. Za ulazak u A-ligu potrebna su tri postolja – rekao je Vinko.

Uspjeha u mladoj Vinkovoj karijeri već sada ne nedostaje. Početkom prošlogodišnje motocross sezone, kao debitant, osvojio je drugo mjesto u Savskom Marofu, no već na sljedećoj utrci u Požegi ozlijedio je rame i ključnu kost.

– Nakon skoka naletio sam na vozača kojeg sam prestizao, a prilikom pada poklopio me motor – opisao je svoju nezgodu koja ga nije spriječila kod osvajanja ukupno trećeg mjesta na Prvenstvu Hrvatske te četvrtog u ukupnom poretku zajedničkog Prvenstva Hrvatske i Slovenije.

Tijekom ljeta uslijedile su supercross utrke te Vinkov zasada najveći uspjeh, drugo mjesto na Prvenstvu Hrvatske u Krašiću. Ozljede ga ponovno nisu zaobišle, a ovog puta neizbježna je bila operacija koljena.

– Koljeno je operirano sada već prije četiri mjeseca i ide nabolje. Odrađujem kondicijske treninge i jačam nogu pa bi uskoro sve trebalo biti u redu – kaže Vinko te dodaje kako je fizička sprema izuzetno važna, a teretanu posjećuje i do tri puta tjedno.

Vinkov talenat zapazio je i višestruki prvak Hrvatske i Europe u motocrossu, Nenad Šipek, te mu ponudio poduku. Evačić je učeći kod Šipeka proveo gotovo cijelo ljeto, no ističe kako su za sve njegove dosadašnje uspjehe najzaslužniji treneri Matija Ranilović i Miroslav Miklaužić.

– Oni su me uveli u motocross i naučili me sve potrebne prve korake. Da nije bilo njih, ne bi bilo ni mene u motocrossu – zahvalan je svojim trenerima mladi Vinko.

Osim željenog ulaska u A-ligu, budućnost je zasada još nejasna za Vinka i njegovu obitelj. Nakon završetka koprivničke gimnazije razmislit će o fakultetu, što će uvelike odlučiti o daljnjoj karijeri u motociklizmu, a veliku ulogu odigrat će i financijske mogućnosti.

– Ne smiju se zanemariti ni volja, mnogo odricanja i naporan rad – zaključio je talentirani Vinko Evačić.

čitam...