Finale Lino višebojca

FOTO Više od 14 tisuća osnovnoškolaca sudjelovalo u rukometnim, nogometnim, košarkaškim natjecanjima i skoku u dalj

U finalnim sportskim natjecanjima snage je odmjerilo 48 najboljih, a ovogodišnji pobjednici Lino višebojca postali su Marta Živković iz šibenske OŠ Petra Krešimira IV i Luka Ostojić iz vukovarske OŠ Siniše Glavaševića.

16:48h
0
U ivanićgradskoj dvorani bilo je uistinu vatreno // Foto: Robert Valai

Najbolji osnovnoškolci višebojci iz 24 osnovne škole iz svih hrvatskih županija, sudjelovali su u finalu jedanaestog Lino višebojca koji je održan danas, u Sportskoj dvorani Žeravinec u Ivanić Gradu. Domaćin ovogodišnjeg finalnog natjecanja bila je OŠ Stjepan Basariček iz Ivanić Grada.

U sezoni 2016./2017. u projektu je sudjelovalo više od 14 tisuća osnovnoškolaca, a 48 najboljih odmjerilo je snage u finalnim sportskim natjecanjima. Ovogodišnji pobjednici Lino višebojca postali su Marta Živković iz šibenske OŠ Petra Krešimira IV i Luka Ostojić iz vukovarske OŠ Siniše Glavaševića.

Osnovni cilj Lino višebojca je poticanje školskog sporta, razvijanje zdravih navika, te poticanje kulturnog stvaralaštva. Djeca od petog do osmog razreda natječu se u raznim sportskim disciplinama, poput rukometa, nogometa, košarke, skoka u dalj, a mlađe i starije dobne skupine djece, ujedno, sudjeluju u navijačkim, likovnim, literarnim, glazbenim radovima i drugim oblicima umjetničkog stvaralaštva.

Sportska dvorana u Ivanić Gradu bila je prepuna školaraca i njihovih roditelja koji su glasno navijali i bodrili svoje favorite u finalnim dvobojima. Uz napete sportske dvoboje, u dvosatnom je programu bilo i mnogo zabave uz nastupe pjevača i plesača te nastupe dramskih skupina.

Šibenčanka i Vukovarac bili su najbolji // Foto: Robert Valai

Uz ivanićgradskog gradonačelnika Javora Bojana Leša, finalna natjecanja otvorili Mario Zorko, glavni urednik Sportskih novosti i članica Uprave Podravke Ljiljana Šapina. Druženju s djecom pridružili su se i sportaši Ekatarina Nemaškalo i Ivana Kapitanović iz RK Podravka, Jelena Kajfež iz RK Lokomotive, Filip Benković i Borna Sosa iz NK Dinamo te Vinko Međimorec i Dominik Radić iz NK Slaven Belupa.

Ljiljana Šapina iz Podravke rekla je kako je prekrasno na jednom mjestu vidjeti toliko djece koje je povezao sport, natjecateljski duh i zabava.

– Lino višebojac izrastao je u najveći učenički sportsko-zabavni projekt u kojem je u ovih 11 godina sudjelovalo više od 250.000 učenika. Gdje su djeca tu je i Lino. Zato smo u Podravki iznimno ponosni, što kao glavni sponzor doprinosimo uspjehu i razvoju ovog projekta- istaknula je Lj. Šapina.

Sportski dio, pratio je i kulturno-zabavni program // Robert Valai

U projektu je dosad sudjelovalo više od 260 osnovnih škola širom Hrvatske, više od 250.000 učenika osnovnih škola te više tisuća djece vrtićke dobne skupine koji su bili gosti škola domaćina.

U 11 godina trajanja projekta, na Lino višebojcu sudjelovalo je i 350 sportskih gostiju među kojima i Sandra Perković, Luka Modrić, Goran Ivanišević, Janica Kostelić, Blanka Vlašić, Marijo Možnik, Dubravko Šimenc, Zvonimir Boban i drugi.

Mnogi od gostiju i sami su sudjelovali u natjecanju u svojim matičnim školama, kao Dario Šarić i Sara Kolak.

Uspješnost projekta potvrđuje i proširenje natjecanja izvan granica Hrvatske, tako da se Lino višebojac već tri godine organizira i u Bosni i Hercegovini.

Finale u Ivaniću // Robert Valai