Čuda se događaju

FOTO Više nije u mraku, svijetli i P i O i D i R i A i V i K i A

17:37h
0
Podravkina reklama u središtu Koprivnice // Foto: Matija Gudlin
Podravkina reklama u središtu Koprivnice // Foto: Matija Gudlin

Nekoliko desetljeća nakon njezina postavljanja te mjesecima, ako ne i godinama nakon što joj je pola slova ‘riknulo’, Podravkina svjetleća reklama na zgradi u samom središtu Koprivnice, iznad Erste banke, od danas ponovno radi kako treba.

Nismo uspjeli doznati zašto su se u Podravki tek sada odlučili za promjenu dotrajale reklame. Troškovi nove reklame zasigurno nisu astronomski, možda je riječ o samo desetak ili koju tisuću kuna više. Tim više, nejasno je zašto je kompanija tako dugo čekala s tim.


Možda ih je na sve zapravo potaknuo naš kolumnist Hrvoje Šlabek koji je prije točno devet dana svoje retke, među ostalim, posvetio toj Podravkinoj reklami.

“Baš mi je neki dan, kad sam od većnice nadiral prema pivnici, a grad je već bil prigodno blagdanski rasvetljen, v oči upala ona reklama na krovu banke. Nemrem reći da je ful svetleća reklama, jer je svetlela samo napol. Ono, P, O, D i R svetle, a AVKA je vmraku.

Ne znam povest te reklame, al bi se kladil da je postavljena tam negde na početku sedamdesetih, kad je firma rasla, kad su otprte pivovara i tvornica dečje hrane, a uskoro bu nastal i drugi biser u kruni Dvojedne kraljevine, Belupo. Kad su se slova počela gasit, isto tak ne znam, al kaj nije to zgodna metafora da ih sad svetli samo pol kad je i firma samo pol negdašnje? A ne bi tak moralo bit.

Kaj velite, kolko košta žarulja za jedno slovo na svetlećoj reklami? Dvesto kuna il dvesto eura? Ma, da je i dve hiljade bilo čega, ne bi se poznalo na zaradama od opcijskih dionica koje zadnjih tjedana v žep pospremaju menadžeri firme z polusvetlećom reklamom na središnjem trgu grada v kojem ima sedište. Fakat bi se mogli znovčati v ovo predblagdansko vreme i popravit tu reklamu, kaj više nebu na sramotu multinacionalke. Valjda ne čekaju da se, jedno po jedno, ne vgase i preostala četri slova”, napisao je Šlabek u svojoj kolumni pod nazivom Sve v gradu svetli osim četri slova na krovu.

Slučajno ili ne, bitno je da konačno svijetli kako treba, ako je već tamo. Reklama je u punom sjaju zasjala oko 17 sati.

Kako sve izgleda, doznajemo, osobno se došao uvjeriti i šef Podravkine uprave Zvonimir Mršić. Nije se dugo zadržao, ali navodno je bio zadovoljan viđenim.

– Samo da potraje. Bila je to sramota za naš grad i za Podravku – dometnuo je jedan prolaznik.

čitam...