SLASTICE ZA SVAKO NEPCE

FOTO Vjerovali ili ne, ovo na slici je torta, a Ana je zbog korone uvela nove proizvode: Promet je pao pa sam ostvarila stare ideje

Kako smo pred Božić razgovarali o utjecaju koronavirusa na prodaju kolača pred najveći kršćanski blagdan, tako smo se sada zaputili u Prigorje te produbili priču o poslovanju slastičara za vrijeme pandemije, i to na primjeru Pekarstva Šarić koje radi u centru Križevaca.

12:00h
0
Ana Šarić // Foto: Ivan Balija
Ana Šarić // Foto: Ivan Balija

S obzirom na mjere ograničenja okupljanja, kretanja, zabranu i ograničen rad ugostiteljskih objekata, količina narudžbi bitno je smanjena. Kupci odustaju od organizacije proslava ili slave u puno manjem obujmu, samim time i naša je proizvodnja u padu, govori nam Ana Šarić.


– Zbog korone smo najmanje surađivali s ugostiteljskim objektima kojima je tijekom godine u više navrata rad ograničen ili zabranjen. Pandemija je najviše naštetila tome obliku suradnje – ističe A. Šarić.

Kako smo pred Božić razgovarali o utjecaju koronavirusa na prodaju kolača pred najveći kršćanski blagdan, tako smo se sada zaputili u Prigorje te produbili priču o poslovanju slastičara za vrijeme pandemije, i to na primjeru Pekarstva Šarić koje radi u centru Križevaca. Objasnila nam je kako se bave proizvodnjom pekarskih proizvoda, torti, kolača, čokolada pa i drugih slastica. Dok dio ponude imaju u prodavaonici, postoji i mogućnost izrade po narudžbi, najčešće prigodnih tematskih torti.

Ana Šarić // Foto: Ivan Balija
Da, ovo je stvarno torta. Ni mi nismo vjerovali // Foto: Ivan Balija
Proizvodi najtraženiji vikendima, blagdanima i praznicima

Anina je majka prije 15-ak godina pokrenula proizvodnju pekarskih proizvoda, ubrzo shvativši kako je na lokalnome tržištu slatka ponuda poprilično slaba. Malo po malo, slastice su postale osnovni program. Naša je sugovornica radila uz majku, povremeno pa sve više, tako naslijedivši posao premda je završila studij Kemije na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu.

– Ovaj je raspon proizvoda nemoguće izrađivati samostalno. Zadovoljstvo je kada ste okruženi ljudima koji kvalitetno prate vaše lude ideje te im je jednako stalo do kvalitete konačnog proizvoda kao i meni samoj. Dobri rezultati bez takve suradnje ne bi bili mogući – smatra A. Šarić, dodajući kako nijedna od osam zaposlenih osoba nije otpuštena uslijed otežane poslovne situacije.

Križevčanka kao odgovor na pitanje može li se pristojno živjeti od slastičarstva u Križevcima, u uvjetima globalno raširene bolesti, kaže kako je važno biti spreman predano raditi na novim proizvodima, ulagati u znanje i tehnologiju te se, općenito, razvijati na sve moguće načine.

– Ukoliko se odlučite za takav segment posla morate biti svjesni da su vaši proizvodi najtraženiji u vrijeme vikenda, blagdana i praznika. To zasigurno nosi onaj dio odricanja u nekom privatnom segmentu. Na primjer, vi ste onda ona osoba koja zadnja dolazi na druženje ili proslavu od prijatelja. Isto tako, ne treba se zavaravati, u slastičarstvu je jedino luksuzan završni proizvod – svjedoči.

Ana Šarić // Foto: Ivan Balija
Zadovoljstvo je kada ste okruženi ljudima koji kvalitetno prate vaše lude ideje te im je jednako stalo do kvalitete konačnog proizvoda kao i meni samoj, kaže Ana // Foto: Ivan Balija
Naručitelji nisu svjesni vremena potrebnog kako bi se izradila torta dekorirana šećernom masom
Košarka kao tema? Može! // Foto: Pekarstvo Šarić Facebook

Najprivlačnije, izgledom najluksuznije slastice svakako su torte. Od Spider-Mana i Mikija ili Mini Maus preko prigodne povodom 18. rođendana ili s likovima iz animiranih filmova pa sve do kriptovaluta i spretno kreiranih vlakova za 80. rođendan. Navedeno je samo dio motiva koji se nalaze na zadivljujućim tortama koje izrađuje i koje su, priča nam Ana, najkompleksnije. Istovremeno, nude najveću mogućnost izražavanja kreativnosti pa i doprinose radnoj dinamici, razbijaju monotoniju proizvodnje.

– Pronalazim se u dekoriranju torti upravo zbog mogućnosti kreativnog izražavanja. Inspiracija se definitivno nalazi svuda oko nas. U modi, slikarstvu, arhitekturi, prirodi… U slobodno vrijeme pohađam tečaj slikanja i kreativne radionice, tako da kreativnosti i ideja ne manjka, možda ponekad nedostaje kupaca koji su otvoreniji za novije, modernije tehnike dekoriranja – smatra Ana, dodajući kako je isprva bila samouka slastičarska dekoraterka, no potom je pohodila radionice Vasilija Vasiljevića te, kasnije, Lorite Klarić, kaže vrsnih dekoratera, slastičara i učitelja koji su na nju utjecali.

Vlakovi? Može! // Foto: Pekarstvo Šarić Facebook

U ponudi, navela je imaju klasično dekorirane torte šlagom, kremama, čokoladnom glazurom, torte dekorirane buttercreamom i torte dekorirane fondanom.

– Neke okuse imamo svakodnevno dostupne za prodaju na šnite ili kao cijele klasično dekorirane torte s natpisom po želji. Što se tiče zahtjevnijih torti – na primjer, od fondana – vrijeme izrade torte takvoga tipa ovisi o zahtjevnosti dekoracije koju naručitelj priželjkuje. Period izrade dekoracije se kreće od par sati do par dana – rekla je Ana.

Oho, 18. rođendan? Može i to // Foto: Pekarstvo Šarić Facebook

Mišljenja je kako su na našem tržištu kupcima najinteresantnije torte dekorirane šećernom masom. Pritom, vjeruje, naručitelji nisu svjesni vremena potrebnog kako bi se jedna izradila. Pokušala je, stoga, ovdje obuhvatiti sve etape izrade. Dakle, postupak uključuje ugovaranje okusa, veličine i dizajna. Takav tip dekoracije nudi veliku mogućnost personalizacije i izrade raznih šećernih motiva, samim time ni vrijeme ugovaranja zadatka nije zanemarivo. Zatim istražuje zadanu temu, pa izrađuje šećerne dekoracije, s time da je neke elemente nužno sušiti na zraku prije montiranja na tortu. Slijedi određivanje točnih dimenzija gotovoga proizvoda, pečenje biskvita, priprema i kuhanje krema, filanje torte i hlađenje. Torte se, potom, pripremaju za dekoriranje fondanom, hlade se i oblažu istim. Za kraj, dekoriranje!

– Drugačiji je način života. Ljudi žive ubrzanijim tempom, manje slastica izrađuju sami, već kupuju – sigurna je Ana u kontekstu normalnoga vremena, ne ovoga s pandemijom na pameti, spomenuvši da u ponudi nemaju, nazovimo ih tako, zdrave slastice kojima neki paze na unos kaloriju, dok, istovremeno, raste potražnja za bezglutenskim proizvodima.

Ana Šarić // Foto: Ivan Balija
Naručitelji nisu svjesni vremena potrebnog kako bi se izradila torta dekorirana šećernom masom, smatra križevačka slastičarka // Foto: Ivan Balija
Zbog pandemije uveli novi proizvod

Promet se u 2020., u odnosu na 2019. godinu, definitivno smanjio, napominje. Zasad su optimizacijom troškova te uvođenjem novih proizvoda uspjeli održati stabilnost poslovanja, nastavlja.

Ana Šarić // Foto: Ivan Balija
Ručno izrađene mliječne čokolade s prikladnim porukama novi su proizvodi // Foto: Ivan Balija

– Doba pandemije omogućilo je da ideje koje se dugo kuhaju u mojoj glavi ugledaju svjetlo dana. Jedna od njih je i ručno izrađena mliječna čokolada s prikladnim porukama. Cilj je bio izraditi kvalitetnu čokoladu sa zabavnim, šaljivim omotima zanimljivog dizajna. ŠOKolada, kao svojevrsna valuta zahvale, koju prati zanimljiv tekst činila se kao dobra ideja. Ponudili smo božićnu liniju čokoladica na koju su ljudi pozitivno odgovorili te nastavili u prikladnom, ljubavnom, valentinovskom tonu – prepričava Ana, otkrivajući kako Križevčanke i Križevčani, izuzmemo li specifične, ranije opisane torte i božićni period, imaju slatke favorite, a to su Kremšnite, Medena pita, Ferrero torta, Choco trio, Sacher torta, Doboš torta, Reform torta, Čokoladna fantazija, baklava…

Koja je Anina najdraža slastica?

Pitali smo je, za kraj, koja je njezina najdraža slastica, što voli ona osoba koja cijeli kuha i malja kreme, razmišlja koje okuse povezati i oprezno mjeri količinu šećera te ona koja planira ovladati novim tehnikama dekoriranja, usavršiti stare, proširiti ponudu ŠOKolada, uvesti nove okuse kolača i još mnogo toga, što će zasigurno radovati sladokusce.

Preko glave mi ih je – odgovara na pitanje priprema li kolače u vlastitome domu, iako ima najdražu slasticu – klasični cheesecake.

Ana Šarić // Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Pekarstvo Šarić Facebook
Foto: Pekarstvo Šarić Facebook
Foto: Pekarstvo Šarić Facebook

čitam...