Veliki projekt u Novigradu Podravskom

FOTO Vrtić Fijolica dobit će temeljitu energetsku obnovu, ravnateljica Sanja Vanđija: I djeca vide da nam kroz prozore i vrata jako puše i da nam je hladno

Plan je da se većina radova, pogotovo onih većih i zahtjevnijih, obavi u kolovozu, kada je kolektivni godišnji odmor i nema djece.

08:00h
0
Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin

Vrtić Fijolica u Novigradu Podravskom ove će godine dobiti novo ruho zahvaljujući energetskoj obnovi. Zamijenit će se prozori i vrata, spustiti stropovi, napraviti termo fasada, a sve to kako bi se uštedjelo na cijeni energenata i kako bi vrtićarcima bilo ugodnije i toplije.


– Ovo jako puno znači za općinu, pogotovo zato što je proteklih godina proračun smanjen, tako da je svaka ušteda dobrodošla. Bez obzira na to što će ovi radovi koštati više od 700 tisuća kuna, od čega je oko 450 tisuća financirano iz fondova, a oko 250 tisuća dat će općina Novigrad Podravski, smatram da ćemo u periodu od pet do deset godina uštedjeti taj novac – rekao je načelnik Zdravko Brljek.

Istaknuo je kako broj djece u vrtiću varira, trenutno ih je 50-ak, no samo prije nekoliko godina bilo ih je čak 90.

Foto: Matija Gudlin
Zdravko Brljek // Foto: Matija Gudlin

– To, nažalost, samo pokazuje da slijedimo populacijske trendove koji su u Hrvatskoj, no tu smo da to pokušamo zaustaviti. Uostalom, i ovo je jedna od tih akcija – smatra on.

Ravnateljica vrtića Sanja Vanđija izuzetno je zadovoljna što će zgrada proći energetsku obnovu i svjesna je kolika je potencijalna ušteda tim zahvatima, čak i za roditelje koji se tako ne moraju bojati povećanja cijene vrtića. Trenutna cijena je 1530 kuna za vrtić i 1620 za jaslice, od čega roditelji plaćaju 460 za vrtić i 520 za jaslice.

Foto: Matija Gudlin
Sanja Vanđija // Foto: Matija Gudlin

– Trošit ćemo puno manje novaca na energente, nećemo morati povećavati cijenu vrtića za roditelje. To nam je najveći poklon za 20. rođendan našeg vrtića, svi smo sretni i veseli zbog toga. I djeca znaju što to znači, vide da imamo drvene prozore i vrata kroz koja jako puše i zna nam biti hladno. Svi očekujemo vrtić u kojemu ćemo se ugodno osjećati – rekla nam je ravnateljica.

Savjetodavno i stručno u pripremi projekta pomagala je PORA, Razvojna agencija Podravine i Prigorja.

Plan je da se većina radova, pogotovo onih većih i zahtjevnijih, obavi u kolovozu, kada je kolektivni godišnji odmor i nema djece.

čitam...