Ravno Oscaru u filmskom svijetu

FOTO Za okus domaćeg soka od bazge Vladimir i Zvonimir Pavlic osvojili zlato na natjecanju u Londonu, u konkurenciji od 12 tisuća proizvoda

Već se kuju planovi za iduću godinu jer planiraju poslati i nove okuse na natjecanje. Pri tom se nadaju 'uloviti' i dvije zvjezdice za barem jedan od svojih proizvoda.

08:00h
0
Obitelj Pavlic, prirodni sokovi Kapronca
Vladimir i Zvonimir Pavlic // Foto: Matija Gudlin

Bazga ili menta pravo su osvježenje u čaši za ljetne vrućine. Još k tome kad je riječ o prirodnim sokovima – pun pogodak!


Proizvodnjom takvih sokova bavi se obitelj Pavlic iz Koprivnice, otac Vladimir i sin Zvonimir.

Supruga i majka Senka te stariji sin Zoran pomažu koliko mogu, u slobodno vrijeme. Osim od bazge, od ove godine imaju i sok od mente te maline.

A njihov se trud isplatio, jer nedavno su za svoj sok od bazge nagrađeni ‘Great Taste Award’ nagradom, točnije sa zlatnom zvjezdicom. Inače, riječ je o velikom, najpoznatijem međunarodnom natjecanju okusa u Londonu, što se inače poistovijećuje s dodjelom Oscara u filmskom svijetu, kada je riječ o svijetu hrane i pića.

Obitelj Pavlic, prirodni sokovi Kapronca
Foto: Matija Gudlin

Ovo je po prvi put da je obitelj sa svojim sokom od bazge sudjelovala na tako prestižnom natjecanju pa je uspjeh time još i veći.

– Ove godine je bilo čak više od 12 tisuća sudionika odnosno proizvoda, više od 500 degustatora. Posebno je zanimljivo to što je riječ o slijepoj degustaciji te profesionalni degustatori traže samo vrhunski okus, dakle bez utjecaja marketinga i dizajna proizvoda. Veliko je to natjecanje. Prijavljuje se već u siječnju, u svibnju smo poslali uzorak, a u kolovozu saznali rezultat. Ova nagrada je priznanje da je naš trud prepoznat – ispričao je Zvonimir Pavlic.

Već se kuju planovi za iduću godinu jer na natjecanje planiraju poslati i nove okuse. Pritom se nadaju ‘uloviti’ i dvije zvjezdice za barem jedan od svojih proizvoda.

Sve je krenulo prije otprilike pet godina, dok je tadašnji OPG Pavlic Senka krenuo s proizvodnjom sokova. No, ove su godine krenuli kao obrt ‘Imanje Kapronca’.

Obitelj Pavlic, prirodni sokovi Kapronca
Foto: Matija Gudlin

Na put su krenuli sa sokovima od bazge, koji su bili namijenjeni ugostiteljskim objektima. To se pokazalo dobrim, bilo je dosta interesa pa su uveli i tayberry sirup. Bio je pravljen od čistog matičnog soka, no pokazalo se da nema dovoljno potražnje da se krene ozbiljnije u proizvodnju.

Pa su se okrenuli malini i menti. ‘Ljubav na prvi gutljaj’ slogan je za okuse njihovih proizvoda.

– Sklopili smo i suradnju s poznatim našim miksologom Sašom Lovrenščakom kojeg su se dojmili naši sokovi pa je za naše kupce pripremio recepte za ukusne koktele. Inače, imamo vlastiti nasad bazge, na oko dva hektara površine. U Legradu je naš pogon za proizvodnju, gdje za sada ručno punimo boce, no nadamo se da ćemo uskoro kupiti potreban stroj za punjenje. Malinu sami prešamo i proizvod radimo od matičnog soka. Nema dodanih konzervansa, aroma ni bojila, već su unutra samo osnovni sastojci. Visok je udio cvjetova, odnosno soka – rekao je Pavlic.

Obitelj Pavlic, prirodni sokovi Kapronca
Foto: Matija Gudlin

Interesa za njihovim proizvodima ima na domaćem tržištu, ali sve više i u inozemstvu. Može ih se pronaći u Zagrebu, većinom u dućanima zdrave prehrane i boljim kafićima. Narudžbe primaju i putem Facebooka te sokove šalju po cijeloj Hrvatskoj.

Iako njihovi proizvodi nisu eko certificirani, razmišljaju i o tome. Redovito obilaze sajmove diljem države, ali i izvan granica Lijepe Naše.

– Ove godine proizveli smo tek oko 1000 litara svakog okusa u potpuno nove ambalaže te smo se usredotočili na traženje većih kupaca, što je i urodilo plodom jer bazgu već imamo rezerviranu do iduće proizvodnje. Želja nam je imati sigurne kupce, da znamo da će nam se isplatiti. Jer, ovo je sezonska proizvodnja, bazga se radi samo u svibnju dok cvate. S mentom i malinom je već lakše – kazao je Zvonimir Pavlic.

Posebno su sretni što im se otvaraju vrata inozemnog tržište te se nadaju uspjehu prilikom plasiranja svojih proizvoda i tamo.

Obitelj Pavlic, prirodni sokovi Kapronca
Foto: Matija Gudlin

– Kako smo sve više u kontaktu s dućanima zdrave hrane, vidjet ćemo hoćemo li se prebaciti na eko proizvodnju, ovisno o tome koliko će to biti isplativo. Iskustva drugih kažu da su takvi proizvodi ipak traženi, pogotovo u iznozemstvu – istaknuo je Zvonimir Pavlic.

čitam...