POtpora rijetkim bolestima

FOTO Zagrlite se, pofotkajte i pomozite da obore Guinnessov rekord

18:00h
0
Zagrljaj školaraca u Križevcima // Foto: hugforrare.com

Na web stranici hugforrare.com do sada su skupili preko 15.000 fotografija zagrljenih parova, školaraca, roditelja i djece, članova udruga, a zagrljajima za rijetke priključili su se i Podravci i Prigorci koji su postali dio velikog online albuma.

Povodom međunarodnog Dana rijetkih bolesti, koji se obilježava 29. veljače, Hrvatski savez za rijetke bolesti pokrenuo je kampanju Hug For Rare ili Zagrli za rijetke.

– Obzirom na uspjeh prošlogodišnje kampanje dijeljenja zagrljaja za rijetke bolesti, ove smo godine došli na ideju da taj dan obilježimo obaranjem Guinnessovog rekorda u najvećem online fotoalbumu zagrljaja, koji se treba popuniti od roku od sedam dana, od 21. do 27. veljače – rekla nam je Aleksandra Karanac, koordinatorica za komunikacije u Savezu za rijetke bolesti.

Na web stranici hugforrare.com do sada su skupili preko 15.000 fotografija zagrljenih

Ljubav iz Koprivnice // Foto: hugforrare.com
Ljubav iz Koprivnice // Foto: hugforrare.com

parova, školaraca, roditelja i djece, članova udruga, a zagrljajima za rijetke priključili su se i Podravci i Prigorci koji su postali dio velikog online albuma.

– Rekord je preko 100 tisuća fotografija objavljenih u Kanadi, a mi ne odustajemo i nadamo se da ćemo ga uspjeti oboriti. U akciju se sada uključuje 60-tak škola, a na zatvaranju akcije naši će se volonteri zagrljeni fotografirati s ljudima u centru Zagreba i Splita – kaže Aleksandra.

Napominje da prvenstveni cilj ove akcije nije obaranje Guinnessa, nego osvještavanje javnosti o rijetkim bolestima.

– Važno nam je da se čuje za Savez i da ljudi s rijetkim bolestima znaju da nisu sami, da netko na njih misli te da im omogućimo normalan život. Od kada smo krenuli s akcijom, povećao se broj naših članova, što je također veliki uspjeh – objašnjava Aleksandra.

Đurđevački zagrljaj // Foto: hugforrare.com
Đurđevački zagrljaj // Foto: hugforrare.com

Koprivnička tvrtka Kosinus osigurala je sever za web stranicu Hug For Rare, njegovo održavanje i konfiguraciju.

– Izazov je bio posložiti sustav koji može osigurati veliki broj otvaranja stranice u kratkom vremenskom periodu, a da se izbjegne preopterećenost servera i da servis bude uvijek brz i dostupan – rekao je Mario Kos, vlasnik tvrtke Kosinus.

Hug For Rare je međunarodna kampanja u koju su se do sada uključile brojne državne institucije, kompanije te javne i privatne osobe iz Hrvatske i još deset drugih zemalja.

Rijetke bolesti su one koje se javljaju na manje od petero od deset tisuća stanovnika.
Od raznih vrsta rijetkih bolesti boluje 250 do 340 tisuća hrvatskih građana.

čitam...