ZAPELO NA OTVARANJU NATJEČAJA

FOTO Zavirili smo u projekt obnove kuće Malančec, osim muzejskog prostora, bit će tu i dva luksuzna apartmana, a podrum će se pretvoriti u mjesto za koncerte i književne večeri

08:00h
0
Kuća Malančec
Robert Čimin, ravnatelj Muzeja grada Koprivnice u prostoru kojeg krase sobe Mire, Matije i Vladimira Malančeca // Foto: Ivan Brkić

Projekt za obnovu najpoznatije kuće u Koprivnici, svima znanu kao kuća obitelji Malančec spreman je već odavno.

Ali, kako stvari stoje trenutno, spremljen je u ladici te već neko vrijeme čeka jer nikako da se otvori EU natječaj na koji je trebao biti prijavljen i to još krajem ožujka ove godine.

To nas nije spriječilo da razgovaramo s Robertom Čiminom, ravnateljem Muzeja grada Koprivnice koji nam je u detalje ispričao što sprema ovaj projekt, vrijedan oko 11 milijuna kuna.

No, da se vratimo malo unazad – Još prije četiri godine napravljena je projektna dokumentacija i to prva verzija koja je uključivala obnovu s s nadograđenim objektom uz sjevernu česticu, a koji bi se protezao do ulice Matije Gupca.

Kuća Malančec
Kuća Malančec//Foto: Ivan Brkić

– No, prilikom toga nije se radilo na sadržajnom djelu kuće Malančec pa smo morali muzeološki koncept i programsku djelatnost izmjeniti da bismo uopće mogli konkurirati na natječaju. Na tome smo radili od studenog prošle godine do ožujka i to u suradnji s Gradom i tvrtkom Razbor iz Zagreba. Promijenjen je u smislu da smo određene prostorije prenamijenili u ono što nedostaje gradu, ali i jednom takvom objektu, a to su sobe za noćenje odnosno apartmani – objasnio je R. Čimin.

Od šest prostorija, dvije će biti uređene u luksuzne apartmane za iznajmljivanje. Posebno je zanimljivo to što bi sobe krasio rekonstruirani namještaj i onaj izvorni koji je i sama obitelj koristila u svakodnevnom životu.

Kuća Malančec
Čekaona za klijente sa  Vladimirovom radnom sobom //  Foto: Ivan Brkić

– Kreveti bi bili rekonstruirani te ne vidim razlog da ormari koji su se tada koristili i sad ne koriste. Svaka od soba imala bi po tri ležaja. Na to smo se odlučili jer je to ipak dodatni izvor prihoda.  Ostali prostori su dovoljni da se obitelj Malančec prezentira u punom svijetlu. One najbitnije prostorije će zadržati tu muzeološku formu. U sobi u prizemlju je u planu prikazati odvjetnički ured Vladimira Malančeca, kao što je to nekad i bio – rekao je R. Čimin.

Na katu kuće su tri sobe – ona u vlasništvu Matije, Vladimira i Mire Malančec. One će također prikazivati njihov svakodnevni život.

– Zamišljeno je tako da bude prikazano kako Matija svira violinu, Mira klavir, a Vladimir sjedi za teleskopom i gleda u daljinu. Bitno je naglasiti da će pomoćne sobe biti uređene u apartmane. Nekedašnja kupaonica, prostor za služinčad, soba od guvernante i sl. Ono što nije bilo u prvom projektu je i uređenje podrumskih prostorija i potkrovlje – kazao je R. Čimin.

Kuća Malančec
Vladimirova soba sa ulazom u Matijinu // Foto: Ivan Brkić

Zato da bi cijela kuća bila u potpunosti iskorištena i da bi to bila jedna zaokružena priča, partneri će biti koprivnički jazzeri, koprivnički književnici, Udruga Bolje sutra, Etno Kaj sa suvenirima te Udruga Mamuze. Upravo oni će svojim idejama i sadržajima oživljavati prostor

-Održavale bi se radionice, koncerti, književne večeri… Za tu namjenu predviđen je podrumski prostor koji je obitelj nekad koristila kao skladište. Budući da obitelj nema potomaka, osmislili smo i razvijanje udruge koja bi se zvala Prijatelji obitelji Malančec. Kad govorimo o nadogradnji, ona podrazumijeva kompleks od betona i stakla. Imala bi tri prostorije sa sanitarnim čvorom, prijamni pult s manjim izložbenim prostorom… Ono što zapravo nismo mogli smjestiti unutar zgrade – rekao je.

Veliki salon za druženje

Također, kuća će biti prilagođena za osobe s invaliditetom jer će imati dizalo. Iskoristit će se i potkrovlje koje je zamišljeno kao dvorana za razna događanja.

Dok dođe taj trenutak da se natječaj otvori, otprilike tri godine je potrebno za radove na kompletnoj obnovi, a potom i konačnog stavljanja kuće u funkciju.

Inače, u posljednjih pet godina u obnovu je uloženo oko milijun kuna, uz pomoć Grada Koprivnice i novaca odobrenih od Ministarstva kulture.

Kuća Malančec
Mala knjižnica Vladimira Malančeca //Foto: Ivan Brkić

– Ono što je skupo je oprema. Cilj je opremiti prostor s visoko sofisticiranom opremom. Primjerice, hologram bi prikazivao Malančeca kako hoda svojom advokaturom. Ako se ovaj natječaj ne otvori, onda ćemo morati tražiti neki drugi izvor prihoda. No, optimistični smo po tom pitanju i nadamo se da će to biti uskoro – zaključuje Čimin.

Tu je svakako važno spomenuti i projekt Muzejskog kvarta o kojem smo već pisali, a sažima muzejsku, urbanističku i turističku regeneraciju najstarije gradske jezgre unutar nekadašnje obrambene fotifikacije Koprivnice.