OČUVANJE PRIRODE I OKOLIŠA

FOTO Završen je pet milijuna kuna vrijedan projekt Općine Legrad kroz koji su promicali svoju prirodnu baštinu

U svrhu promatranja bogatstva biljne i životinjske vrste u prirodnom staništu kojima ovo područje obiluje izgrađene su dvije promatračnice/vidikovca. Također, uz šetnicu je postavljeno desetak informacijsko-edukacijskih tabli koje sadrže informacije o bioraznolikosti područja jezera Šoderice, a pritom se vodila briga da informacije budu dostupne slijepim i slabovidnim osobama.

10:19h
0
Foto: legrad.hr

Projekt “Promicanje održivog razvoja prirodne baštine Općine Legrad” ukupne vrijednosti 4,8 milijuna kuna, koji je sufinanciran EU sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu nešto većem od 3,6 milijuna kuna, završava s provedbom koja je trajala od veljače 2017. do svibnja 2021. godine. Njegova je provedba formalno završena održavanjem završne i press konferencije 27. svibnja ove godine u Legradu.

Na početku konferencije, ispred partnera u projektu prisutnima su se obratili Melita Birčić, ravnateljica PORE Regionalne razvojne agencije Koprivničko-križevačke županije i Željka Kolar, ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije te Ivan Sabolić, načelnik Općine Legrad koja je bila korisnik projekta.

Sudionike je ispred Koprivničko-križevačke županije pozdravio Darko Masnec, pročelnik Upravnog odjela za financije, proračun i javnu nabavu. Korina Dolenec, suradnica na projektu prezentirala je projekt “Promicanje održivog razvoja prirodne baštine Općine Legrad” te aktivnosti odrađene tijekom provedbe kao i rezultate provedbe projekta. Prikazana je i promotivna reportaža odredišta prirodne baštine Općine Legrad snimljena u svrhu popularizacije zaštićenih područja i značajnih lokaliteta prirodnih vrijednosti na području Općine Legrad.

Tijekom 52 mjeseca provedbe projekta održano je niz aktivnosti od kojih svakako treba istaknuti infrastrukturne radove s ciljem revitalizacije jezera Šoderica, odnosno izgrađenu šetnicu s rasvjetom uz samo jezero u dužini od 1,5 km uz koju je postavljena i urbana oprema. U svrhu promatranja bogatstva biljne i životinjske vrste u prirodnom staništu kojima ovo područje obiluje izgrađene su dvije promatračnice/vidikovca. Također, uz šetnicu je postavljeno desetak informacijsko-edukacijskih tabli koje sadrže informacije o bioraznolikosti područja jezera Šoderice, a pritom se vodila briga da informacije budu dostupne slijepim i slabovidnim osobama. Za najmlađe posjetitelje uređena su dva moderna dječja igrališta koja već sada privlače veliki broj posjetitelja.

Promocija projektnog područja te provedbe niza aktivnosti u projektu prema široj javnosti odrađena je kroz izradu promidžbenih materijala, kontinuiranu objavu članka o projektnim aktivnostima putem portala, objavama članaka u novinama, izradom promotivne reportaže, te web stranicom www.prirodna-bastina-soderica.eu gdje svi zainteresirani mogu dobiti informacije o projektu i projektnim aktivnostima.

Provedbom projekta “Promicanje održivog razvoja prirodne baštine Općine Legrad” ispunjen je cilj projekta, a to je promicanje održivog razvoja i korištenja prirodne baštine na održiv način sa svrhom povećanja atraktivnosti prirodnih ljepota i povećanja broja posjetitelja na navedenom području, promocija projektnog područja kao turističke destinacije, ali i uspostava sustava upravljanja posjetiteljima na kontrolirani način s ciljem očuvanja prirode i okoliša.

čitam...