2.3 C
Koprivnica
Petak, 27. siječnja 2023.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
muzej grada koprivnice

FOTO Završen još jedan kamp KUL Hlebine koji je okupio 20 mališana iz Koprivnice, Bjelovara i Zagreba
F

Ne propustite

Proteklog vikenda, 21. do 23. lipnja održano je 4. izdanje dječjeg ljetnog kampa KUL Hlebine – Kultura, Umjetnost, Logorovanje – koje je okupilo 20 mališana iz Koprivnice i okolice, Bjelovara i Zagreba.

- Oglas -

Tijekom tri dana boravka u kampu djeca su posjetila i istražila Galeriju naivne umjetnosti i Galeriju Josip Generalić u Hlebinama te Galeriju Ivan Večenaj u Goli. Kroz ove galerije spoznali su važnost naivne umjetnosti te neke od najvažnijih autora, zavirivši i u njihove intimne, privatne prostore, poput ateljea ili etno-kuća. U kompleksu Etno-kuće Večenaj dočekali su ih i članovi KUD-a Prekodravski zvon koji su im predstavili narodne nošnje i napjeve svoga kraja. Kako bi iskustvo naivne umjetnosti bilo što izvornije i neposrednije, tijekom sva tri dana težište je ponovno stavljeno na interaktivno učenje procesa slikanja na staklu kroz kojih su ih vodili Zlatko Kolarek i Stjepan Pongrac iz Udruge hlebinskih slikara i kipara naive.

Nakon osnaživanja duha kulturnim sadržajima, došlo je vrijeme i za osnaživanje tijela kroz jutarnju tjelovježbu, prisjećanje tradicionalnih igara, ali i aktivno formiranje već dobro poznate Šatorske ulice u suradnji s Odredom izviđača Kamengrad. Poslije zahtjevnih fizičkih aktivnosti važna je i kvalitetna prehrana za što se pobrinula lokalna pekarnica te lokalno stanovništvo pripremom autohtone zlevanke.

Za kraj, u međusobnoj interakciji upoznali pojmove coprnica, pehova, jednoroga i bajkača, odnosno narodna tradicijska vjerovanja i legende. Ovogodišnje izdanje još je jednom potvrdilo neraskidivu vezu naivne umjetnosti i prirode, etnologije, (usmene) književnosti. Navedenu povezanost različitih dijelova društva reflektira i tim za provedbu projekta kojeg čini velika mreža suradnika i entuzijasta: Voditeljice KUL Hlebina 2019.: Helena Jakopiček Sarafimovski, Helena Kušenić, Vesna Peršić Kovač, Sanja Vrgoč, Ella Vulić, Sanja Vrgoč, Maša Zamljačanec.

- Oglas -

Suradnici: Udruga hlebinskih slikara i kipara naive, Galerija Josip Generalić, Marijana i Anamarija Generalić, Galerija Ivan Večenaj, obitelj Večenaj, Udruga Stari zanati, KUD Prekodravski zvon, Odred izviđača Kamengrad, Općina Hlebine, Saša Hrenić, Ivan Valent, Pekarnica Kalinić d. o. o., PU Koprivničko-križevačka.

– Zahvaljujemo svima, najviše KULeri(ca)ma i njihovim roditeljima i vidimo se početkom rujna na izložbi koja će predstaviti njihova likovna ostvarenja – poručuje za kraj cijela ekipa organizatora.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
čitam...
- Oglasni prostor -

Najnovije

sufinanciranje

Imate kuću u širem centru grada koju je potrebno srušiti? Grad vam daje 3000 eura, a ako objekt ima manje od 70 kvadrata na...

Ako ste vlasnik kuće ili nekog drugog objekta na području Grada Križevaca te je isti zapušten, u ruševnom stanju,...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti