14.3 C
Koprivnica
Srijeda, 31. svibnja 2023.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
svjetski dan osoba s down sindromom

FOTO Zbog njih danas oblačimo šarene i rasparene čarape, oni vole nogomet, crtanje, ples i druženja, upoznajte Karla, Kristijana, Lovru, Nikolinu i Filipa
F

Rasparene čarape simbol su ovog dana jer ih osobe sa sindromom Down ne mogu spariti, a time im se daje podrške kako bi se progovaralo o problemima s kojim se susreću

Ne propustite

Danas je dan kada oblačimo šarene i rasparene čarapice u znak podrške osobama s Down sindromom te progovaramo o problemima s kojima se oni svakodnevno susreću. Prvi dan proljeća izabran je jer označava jedinstvenost Down sindroma u utrostručenju, odnosno trisomiji 21. kromosoma.

Danas više nego ikad brojne udruge pružaju raznolike mogućnosti osobama sa sindromom Down da se uključe u život društvene zajednice. Zahvaljujući podršci sredine, druže se, uče, a neki od njih uspijevaju se i zaposliti.

Jedna od udruga koja brine o ovakvim osobama je i Udruga Latice iz Koprivnice u kojoj svakodnevno po svoju dozu veselja, zabave i ljubavi dolaze Karlo, Kristijan, Lovro, Nikolina i Filip. Oni su nam, otvorenog srca i s osmijehom na licima, objasnili kakva je njihova svakodnevica.

Down sindrom, Latice
Foto: Ivan Balija

Na ulazu nas je nasmijan od uha do uha dočekao Karlo koji nam je otvorio vrata i pozvao nas da uđemo. Nismo stigli ni pitati, a već nam je predstavljao postavu svoga kluba za nadolazeću utakmicu. Karlo je veliki ljubitelj nogometa.

– Kiki i ja igramo nogomet i s njim se najviše družim. On je golman i sve brani. Mi smo ekipa NK Miličani – rekao je na samom početku Karlo, a isto nam je potvrdio i Kristijan.

I dok su njih dvojica sportaši, Lovro i Nikolina vole crtati.

– Volim crtati i bojati, a najviše volim crtati ljude i srca. Volim pisati dnevnik i tamo pišem nešto o sebi i što radimo u udruzi. Volim gledati serije – govori Nikolina.

Down sindrom, Latice
Karlo i Kristijan vole nogomet // Foto: Ivan Balija

Filip je pak svestran i voli gotovo sve što su njegovi prijatelji već nabrojali, a jako je dobar u plesu koji baš nije za svakoga.

– Bavim se breakdanceom, a volim i nogomet, crtanje, trčanje i svašta – govori Filip.

Nakon što smo se kratko upoznali, pričali smo i o tome što rade novinari.

– Novinari su na televiziji i pišu u novinama – spremno je odgovorila Nikolina, dok je Filip dodao da novinari intervjuiraju sportaše.

Karlo nam otkriva da baš ne voli gledati dnevnik ni slušati vijesti, ali zato voli provoditi svoje vrijeme s braćom. I Lovro ima brata s kojim se voli družiti.

– On voli ići u školu, a ja u Latice, tu mi je najljepše – dodao je Lovro.

Down sindrom, Latice
Nikolina voli crtati i pisati dnevnik // Foto: Ivan Balija

I Nikolina ima sestre s kojima voli otići na kavu.

– Imam i prijatelje koji vole crtati i vježbati – govori Nikolina i dodaje da i ona s njima bez pardona  odvježba.

Karlo pak s braćom voli odlaziti na utakmice koprivničkog prvoligaša Slaven Belupa.

Naš petorac toliko se raspričao o svojoj braći i sestrama da smo doznali i kako se zovu, što vole i čime se sve u svojim životima bave.

Na kraju razgovora pohvalili su nam se svojim uspjesima u najdražim aktivnostima.

– Idemo na nogometni turnir na more – otkrili su nam.

Da će tamo biti uspješni, ne sumnjamo jer su svakodnevno vođeni ljubavlju, entuzijazmom i optimizmom, a kad toga imate, ni dobri rezultati ne mogu izostati.

Down sindrom, Latice
Lovro se voli opuštati uz crtanje // Foto: Ivan Balija
Down sindrom, Latice
Filip nam je pokazao svoje breakdance sposobnosti // Foto: Ivan Balija

 

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
loading...
- Oglasni prostor -

Najnovije

KRATKOROČNO ZADUŽENJE

‘Zapelo’ s priljevom sredstava za Newton sobe, kako bi radovi počeli Grad diže ‘mosni’ kredit od 770 tisuća eura

Na redovnoj sjednici gradskoga vijeća najavljenoj za sutra, ludbreški gradski vijećnici donijet će odluku o dizanju kratkoročnog kredita na...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti