Neočekivani problemi

FOTO Zbog pogreške u visini asfalta kasni otvaranje ‘pametne’ ulice, a izvođač radova bit će kažnjen

Kod izvođenja radova došlo je do nekih propusta, naime završni sloj je asfaltiran iznad rubnika. Rješenje istog dao je nadzorni inženjer - podignut će se rubnjaci i plato uz asfalt na visinu koja će odgovarati poprečnom presjeku, navode iz Gradske uprave.

14:40h
0
Foto: Matija Gudlin

Koprivnička pametna ulica, odnosno Ulica hrvatske državnosti, neće biti otvorena prije kolovoza.

Razlog tome je što se pojavila pogreška u izvedbi – završni sloj asfalta podignut je iznad visine rubnika i nogostupa.

– Kod izvođenja radova došlo je do nekih propusta, naime završni sloj je asfaltiran iznad rubnika. Rješenje istog dao je nadzorni inženjer – podignut će se rubnjaci i plato uz asfalt na visinu koja će odgovarati poprečnom presjeku – navode iz Gradske uprave.

Podsjetimo, gradilište je otvoreno u veljači, a ulica je trebala biti gotova do lipnja. Trenutno je još uvijek u radu prva faza, a novi rok je kolovoz ove godine.

– Rok izvođenja radova definiran ugovorom između Naručitelja Grada Koprivnice i Izvođača obrta Pavlic-asfalt-beton je 70 radnih dana. Napominjemo da se prilikom obračuna radnih dana kao radni dani ne smatraju dani vikenda (subote i nedjelje), dani praznika kao ni dani u kojima su vladali nepovoljni vremenski uvjeti za provođenje radova (npr. kišni dani) – pojašnjavaju iz Gradske uprave.

Foto: Matija Gudlin

Osim toga, zbog nepredviđenih radova Koprivničkih voda na gradilištu, izvođač radova dobio je opravdani prekid radova od sedam dana, dobili su produljenje roka od deset dana, tako da je sve trebalo biti gotovo 4. srpnja. No, budući da nije, bit će im obračunana kazna.

– Ugovorom o izvođenju radova definirana je ugovorna kazna u slučaju zakašnjenja pri završetku radova i to u iznosu od dva promila od ukupne ugovorene vrijednosti radova za svaki dan zakašnjenja, a najviše do pet posto ukupne ugovorene vrijednosti radova. Ukupna ugovorena vrijednost radova je 2.021.477,35 kuna bez PDV-a. Ugovorna kazna obračunava se po završetku izvedenih radova i ona će svakako biti obračunata, prema informacijama i broju dana zakašnjenja koje će utvrditi nadzorni inženjer – tumače iz Grada.

Kada se ulica dovrši, imat će senzore na semaforima i na parkiralištima, LED rasvjetu, rekonstruirane podzemne instalacije, odnosno vodovod i kanalizaciju te kabelsku kanalizaciju. Vrijednost radova je 3.450.000 kuna, dok su ukupni troškovi radova na izgradnji vodovodne i kanalizacijske mreže 1.650.000 kuna.