U lošem stanju

FOTO Zbog zapuštenog zemljišta kraj pruge susjedi ne mogu živjeti: “Štakori, gmazovi i zmije ulaze nam u dvorište, a svako ljeto buknu požari”

Takvo raslinje pogodno je i za razne životinje, koje postaju sve češćim gostom njihovog dvorišta.

20:00h
0
Foto: čitatelj

Zapuštena zelena površina, obrasla u šikaru, zadaje probleme Damiru Dukši i njegovoj obitelji.


Oni žive pokraj zemljišta u ulici Kalničke punte koje je, kako nam kaže, u vlasništvu HŽ-a i potpuno je neodržavano. Graniči s njegovom parcelom, nije košena još od ljeta 2018. godine, ogorčen je Damir. Tamo je i trafostanica, što stvara dodatni sigurnosni problem.

– Obraslo je ogradu trafostanice, što dodatno predstavlja opasnost od požara, kako samog objekta tako i širenja na obiteljsku kuću i prugu. Dolazi razdoblje suhog vremena i sezona visokih temperatura te opasnost od požara suhe trave. Prošle godine je u nekoliko navrata izbila vatra pa su intervenirali vatrogasci te su bila ugrožena stambena domaćinstava kao i trafostanica, odnosno električni vodovi nad pružnim kolosijecima – opisuje nam on.

Foto: čitatelj

Takvo raslinje pogodno je i za razne životinje, koje postaju sve češćim gostom njihovog dvorišta.

– To je pogodno leglo za razne glodavce, štakore, gmazove i zmije koji nam ulaze u dvorište. Ni djeca ni odrasli ne mogu boraviti u njemu zbog toga – žali se naš čitatelj.

Navodi kako se već više puta obraćao HŽ-u, Gradu Križevcima i Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, no ništa nije poduzeto. Ako se tako nastavi, upozorava Damir, podnijet će kaznenu prijavu.

Iz križevačke Gradske uprave priopćili su nam da je zemljište u vlasništvu HŽ-a te da za njega nisu nadležni. Također, ovo im nije prvi puta da čuju za tu problematiku.

– Održan je i očevid i razgovor na licu mjesta, no navedeni stanovnik stalno šalje pritužbe na Grad Križevce koji ne može održavati tuđe zemljište. HŽ je izjavio da tu k.č. održava prema svojem planu, kao i sve ostale, a za detalje, molimo da se obratite njima kao vlasnicima – rekli su nam iz Grada.

To smo i učinili, a iz HŽ-a su nam rekli kako održavaju navedeno zemljište te da su ga pokosili baš jučer, 26. svibnja.

– HŽ Infrastruktura predmetnu česticu kosi i održava (krčenje grmlja) dva do tri puta godišnje – kratko su komentirali.

Foto: čitatelj
Foto: čitatelj
Foto: čitatelj
Foto: čitatelj

čitam...