nacionalna kampanja

[FOTO] ZELENA ČISTKA Stanovnici triju gradova uljepšali naš okoliš, u Koprivnici prikupljeno više od 15 tona ilegalnog otpada

U Koprivnici se ove godine akcija provodila na području MO Reka i iza gradskog groblja Pri Svetom Duhu prema Koprivničkom Ivancu, dok su na izdvojenoj lokaciji u Jagnjedovcu akciju provodili samo djelatnici Komunalca.

16:49h
0
Foto: koprivnica.hr

Zelenoj čistki, najvećoj nacionalnoj kampanji zaštite okoliša pridružili su se i naši gradovi Koprivnica, Đurđevac i Križevci, kao i gradske ustanove i tvrtke, te građani.


Svi zajedno prionuli su jednome cilju – učiniti mjesto na kojem živimo ljepšim i zdravijim. Cilj akcije je bio okupiti što više stanovništva Republike Hrvatske, očistiti cijelu Hrvatsku od otpada u samo jednom danu i promijeniti sliku Hrvatske, te tako utjecati na podizanje svijesti građana o problemu neodgovornog odnosa prema otpadu. Zelena čistka dio je globalnog pokreta Let’s do it! i godišnjih akcija World Cleanup (Očistimo svijet), koja okuplja aktivne građane i organizacije u najvećem volonterskom projektu u povijesti čovječanstva.

Đurđevčani su kroz ovu akciju očistili područje Park-šume Borik i okružje oko trim staze koju brojni građani, a i sportaši koriste za trčanje i vježbanje u prirodi.

Grad i Komunalne usluge osigurali su nabavu kontejnera za sakupljanje otpada, odvoz sakupljenog otpada na odlagalište otpada, kao i nabavu potrebnog ručnog alata i opreme za sudionike akcije, a po završetku akcije sve volontere dočekalo je piće za osvježenje i sendviči.

U Zelenoj čistki sudjelovali su i oni najmlađi i to tokom jučerašnjeg dana, a akcije čišćenja organizirao je i Dječji vrtić Maslačak.

– Upravo najmlađi mogu najviše aktivno doprinijeti očuvanju okoliša kroz pravilno odvajanje i odlaganje otpada, čime postaju pozitivan primjer svojim vršnjacima, te ujedno podižu svijest o očuvanju okoliša kod svojih roditelja i starijih – rekao je gradonačelnik Hrvoje Janči.

U Koprivnici se ove godine akcija provodila na području MO Reka i iza gradskog groblja Pri Svetom Duhu prema Koprivničkom Ivancu, dok su na izdvojenoj lokaciji u Jagnjedovcu akciju provodili samo djelatnici Komunalca.

Sudjelovalo je 50-ak volontera iz različitih udruga, JVP, građani, studenti te sami zaposlenici Gradske uprave i Komunalca, kojima su se pridružili gradonačelnik Mišel Jakšić i zamjenice Ksenija Ostriž i Melita Samoborec te članovi Uprave Komunalca Dubravka Horvat i Goran Međurečan sa suradnicima. Tijekom akcije prikupljeno je više od 15 tona ilegalno odloženog otpada, pri čemu su djelatnici Gradskog komunalnog redarstava i Komunalca naišli na brojne dokaze možebitnih počinitelja koji su ilegalno odlagali otpad. Protiv takvih osoba u narednom će se razdoblju pokrenuti zakonsko-pravni procesi.

 

čitam...