IZAZOVI

FOTO Žensko poduzetništvo tema je važne konferencije u Županijskoj komori, M. Trboglav Podvorac: Žene poduzetnice su vrlo strastvene i odlične liderice

Konferencija je ključni događaj kroz koji se promovira žensko poduzetništvo u županiji i svake godine okuplja poduzetnice, poslovne žene i potencijalne poduzetnice.

14:30h
0
Izazovi ženskog poduzetništva // Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin

Izazovi ženskog poduzetništva naziv je konferencije koja se danas održava u HGK Županijskoj komori Koprivnica.

Županijska komora organizator je u suradnji s Klubom poslovnih žena Koprivničko-križevačke županije Alfa, a odvija se povodom Svjetskog dana ženskog poduzetništva. Konferencija je ključni događaj kroz koji se promovira žensko poduzetništvo u županiji i svake godine okuplja poduzetnice, poslovne žene i potencijalne poduzetnice. Konferencija je, također, dio projekta Partnerstvo za sve 2 sufinanciranog iz Europskog socijalnog fonda.

Predsjednica Kluba poslovnih žena Alfa, koji trenutno broji 28 žena, Sanja Pernjak otkrila je što joj je bio najveći izazov u poduzetništvu.

Izazovi ženskog poduzetništva // Foto: Matija Gudlin
Sanja Pernjak // Foto: Matija Gudlin

– Najveći izazov bila je želja, odnosno pitanje treba li sve biti savršeno. To je prilično teško, neke stvari nije moguće napraviti onako kako bi to žena, majka i poduzetnica željela. Moramo se s time pomiriti. Danas ćemo čuti što o tome kažu psiholozi – rekla je S. Pernjak, obrativši se svim mladim ženama koje tek kreću u poslovni svijet.

– Naravno da se isplati truditi. Naša su djeca odrastala uz biznis mene i supruga. Mislim kako su stekla dobra iskustva glede usklađivanja obitelji i posla. Nadam se kako smo uspjeli gledajući odgoj i pružanje prvoga iskustva kako se to sve može organizirati – smatra.

Dvorana je bilo u potpunosti popunjena

Predavanje punoj dvorani upravo na temu Treba li sve biti savršeno provest će psihologinja Martina Trboglav Podvorac.

Izazovi ženskog poduzetništva // Foto: Matija Gudlin
Martina Trboglav Podvorac // Foto: Matija Gudlin

– Žena poduzetnica razmišlja o poslovanju, svojim ljudima, kako stvoriti održivu radnu sredinu. Žene su jako usmjerene na međuljudske odnose i, zapravo, silno se trude pomiriti poslovne odnose i da se svi dobro osjećaju. Moje iskustvo kaže kako su žene poduzetnice vrlo strastvene, vrlo posvećene i odlične liderice. S njima je odlično raditi – smatra M. Trboglav Podvorac.

Direktorica Rukometnog kluba Podravka Božica Palčić također je sudjelovala u raspravi.

– Postoji nekoliko bitnih faktora kako pomiriti profesionalnu i roditeljsku ulogu te se ostvariti u njima. Prije svega podrška obitelji, zatim dobra organziacija obaveza, podrška i razumijevanje okoline i ljubav prema poslu kojim se baviš – tvrdi B. Palčić.

Izazovi ženskog poduzetništva // Foto: Matija Gudlin
Božica Palčić // Foto: Matija Gudlin

Bivša sportašica smatra ulogu majke najvažnijom, no napominje kako je tijekom njezina profesionalnog bavljenja sportom sve bilo podređeno tome.

– Nismo, naravno, zanemarili ulogu roditelja. Maksimalno sam se ostvarila u toj ulozi. Ponavljam, bez podrške obitelji definitivno ne bih uspjela – sigurna je B. Palčić.

Konferenciji su, među ostalima, prisustvovali gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić sa suradnicima te župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren sa suradnicima.