svečana promocija

FOTO ‘Živimo u vremenima kad sama diploma nije dovoljna i stalno treba raditi na sebi’

12:38h
0
Dodjela certifikata // Foto: Matija Gudlin
Dodjela certifikata // Foto: Matija Gudlin

Melita Birčić, ravnateljica PORA-e, objasnila je kako se projekt REThINK provodio 27 mjeseci u okviru programa za cjeloživotno učenje, a njegova ukupna vrijednost bila je oko 278,9 milijuna eura.

Svečana podjela certifikata voditeljima regionalnog razvoja u okviru projekta REThINK održana je danas, u utorak, u koprivničkoj Razvojnoj agenciji Podravine i Prigorja.

Mateja Krvar // Foto: Matija Gudlin
Mateja Krvar // Foto: Matija Gudlin

– Danas živimo u vremenima kada sama diploma nije dovoljna i stalno treba raditi na sebi kroz neformalne edukacije iz područja vlastitog interesa. Dosta stvari mi je bilo poznato od prije, ali sada sam dobila zaokruženu sliku što regionalni razvoj predstavlja – kazala je Mateja Krvar, polaznica edukacije.

Melita Birčić, ravnateljica PORA-e, objasnila je kako se projekt provodio 27 mjeseci u okviru programa za cjeloživotno učenje, a njegova ukupna vrijednost bila je oko 278,9 milijuna eura. Isto tako, u projektu je sudjelovalo ukupno devet partnera iz Hrvatske, Austrije, Slovenije, Poljske i Slovačke, a edukaciji je prisustvovalo 29 sudionika. Vodeći partner bila je Agencija za regionalni razvoj Varaždinske županije AZRA, a sudjelovale su i razvojne agencije PORA, REDEA, ZARA i ZACORDA.

– Potrebno je stvaranje sustava i partnerskih odnosa jer je to jedini pravi model za uspjeh u povlačenju europskih sredstava. Važno je unapređenje socijalne kohezije i ulaganje u znanje i kompetencije, ali i suradnja civilnog sektora te jedinica lokalne i regionalne samouprave – dodala je M. Birčić.

I Darko Koren, koprivničko-križevački župan, smatra da postoji dobra podloga, ali da podaci koje je iznio Tomislav Tolušić, ministar regionalnog razvoja i fondova EU, nisu zadovoljavajući, međutim ne trebaju obeshrabriti.

– Postoji veliki prostor, a na nama i vama je da to učinimo i doprinesemo društvu. Treba iskoristiti svaku priliku da se uči i nešto konkretno napravi. Potrebno je djelovanje cijelog sustava, a mi ćemo se, kao regionalna samouprava, potruditi da podržimo sve aktivnosti u ovom sektoru – kazao je Koren.

Tom prilikom, M. Birčić istaknula je kako je upravo raspisan natječaj u okviru IPA prekogranične suradnje Mađarske i Hrvatske ukupne vrijednosti 60 milijuna eura, a usmjeren je na aktivnosti obrazovanja, suradnje te kulturnih i prirodnih vrijednosti. Dodala je kako prostora i znanja za projekte ima te da je najviše od svega potreban optimizam.