VELIKO PRIZNANJE

FOTO Zlatko Kauzlarić Atač primio orden Viteza reda umjetnosti i književnosti, u emotivnom govoru zahvalio na ukazanoj časti

Kako reče Candide, velikog prosvjetitelja Voltaira – jer ne treba lutati, treba kopati. I tako sam zabio olovku i kist u svoju podravsku zemlju iz koje je iznikla Podravska pivnica, interijeri Podravkine poslovne zgrade i bolnice, Podravkina žlica, Podravkin rekreativni centar, rekao je Atač.

15:30h
0
IMG
Foto: koprivnica.hr

Zlatko Kauzlarić Atač, akademski slikar, scenograf, kostimograf i bivši dekan Akademije likovne umjetnosti u Zagrebu primio je ordena Viteza reda umjetnosti i književnosti Ministarstva kulture Republike Francuske.

Orden je dodijelila Corinne Meunier, veleposlanica Francuske Republike u Republici Hrvatskoj i to za razvoj kulturnih veza između Francuske i Hrvatske, a svečanost je održana u restoranu ‘Štagelj.

Emotivnim govorom cijenjeni je slikar zahvalio na ordenu.

– Veliki narodi pišu svoje životopise u tri knjige, U knjigu svojih djela, u knjigu svojih riječi i u knjigu svoje umjetnosti. Nijednu od tih knjiga ne možemo razumjeti ako ne pročitamo i druge dvije, ali od sve tri knjige jedino je vjerodostojna posljednja. U svojoj borbi za ostanak čovjek je osjetio potrebu da razvije svojstva misli i osjećaja u želji da se približi idealu savršenstva, uravnoteženosti, razuma, pravde i fizičke ljepote – kazao je on.

Prisjetio se i šetnje Parizom, šetnje Pont des artsomi pogledom prema Louvru, pogledom prema katedrali Notre-Dame.

– Uzbuđeno sam žurio uzduž obale Seine na Île Saint–Louisu gdje se održavala moja pariška izložba. Bio sam mlad, dvadeset i nešto godina, sanjajući o djelima vrijednim velike tradicije udišući miris davno utemeljene kulture s osjećajem da se nalazim u pravom središtu civilizacije, a onda sam se vratio u svoj vrt, jer treba okapati svoj vrt.

– Kako reče Candide, velikog prosvjetitelja Voltaira – jer ne treba lutati, treba kopati. I tako sam zabio olovku i kist u svoju podravsku zemlju iz koje je iznikla Podravska pivnica, interijeri Podravkine poslovne zgrade i bolnice, Podravkina žlica, Podravkin rekreativni centar – rekao je Atač.

Svečanosti su, uz obitelj i mnogobrojne prijatelje prisustvovale zamjenice gradonačelnika Ksenija Ostriž i Melita Samoborec te Ratimir Ljubić, zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije.