Projekt udruge Hera

FOTO Žrtve i svjedoci kaznenih djela sada mogu na jednom mjestu dobiti sve potrebno, od pravnih informacija pa do psihološke podrške

Cilj projekta je razvijanje sustava podrške žrtvama i svjedocima u našoj županiji, i to kroz psihosocijalnu podršku i pravno savjetovanje, odnosno informiranje o tome kako, kome i gdje se žrtve i svjedoci mogu obratiti, rekla je Marina Švagelj Jažić.

08:00h
0
hera zrinski kc  mg
Foto: Matija Gudlin

U organizaciji udruge HERA Križevci i međuresornog Županijskog tima za prevenciju nasilja u obitelji i nasilja nad ženama na Zrinskom trgu u Koprivnici provedena je javna akcija povodom obilježavanja 22. veljače, Europskog dana žrtava kaznenih djela.

Udruga Hera provodi projekt Podrška žrtvama i svjedocima kojim se korisnim i pravodobnim informacijama nastoji olakšati često traumatično iskustvo sudjelovanja u kaznenom postupku.

– Cilj projekta je razvijanje sustava podrške žrtvama i svjedocima u našoj županiji, i to kroz psihosocijalnu podršku i pravno savjetovanje, odnosno informiranje o tome kako, kome i gdje se žrtve i svjedoci mogu obratiti. Dobro znamo koliko je stresno žrtvama i svjedocima teških kaznenih djela biti u istoj prostoriji na suđenju s počiniteljem i prolaziti kroz cijeli taj proces, zato osim telefonskog savjetovanja pružamo i direktnu podršku na sudu. Cilj projekta je i umrežavanje s institucijama kao što su sudovi i policija, gdje također mogu dobiti informacije o našoj udruzi i projektu i o tome kako im mi možemo pomoći – predstavila nam je projekt voditeljica Marina Švagelj Jažić.

Foto: Matija Gudlin

Tako građani mogu saznati odgovore na pitanja što ih na sudu očekuje, kako izgleda proces, koja su njihova prava, kako izgleda svjedočenje, kao i na mnoga druga pitanja ili nedoumice koje bi mogli imati kao svjedoci ili žrtve kaznenih djela.

Projekt pozdravlja i predsjednica Županijske skupštine i predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Verica Rupčić, koja ističe njegovu važnost za žrtve obiteljskog nasilja.

– Pozdravljam inicijativu da se javno obilježava dan pružanja podrške žrtvama i svjedocima. Moramo ovdje staviti naglasak na žrtve obiteljskog nasilja, a to su žene. Povjerenstvo za ravnopravnost spolova koristi svaku priliku da surađuje s udrugama i Policijskom upravom u ovakvim akcijama i kampanjama jer je važno senzibilizirati javnost. Nadam se da će javnost shvatiti koliko je važno na svaki način dati podršku žrtvama, ali i svjedocima koji su često izloženi raznim neugodnostima pa čak i konkretnim prijetnjama – smatra V. Rupčić.

Udrugu Hera može se kontaktirati utorkom od 15 do 17 sati za potrebe psihološke podrške, srijedom od 15 do 18 za pravne informacije, a njihov SOS telefon 048/711-077 dostupan je 24 sata dnevno.

Komentiranjem prihvaćate naše Uvjete korištenja, komentiranja i zaštite privatnosti!

Reklamni sadržaj - sponzorira ADNOW