Energetski razvoj ključni je cilj Županije

FOTO Župan Darko Koren raspravljao o gradnji geotermalne elektrane s predstavnicima turskog konzorcija MB Holding

Ono što smo vidjeli u Velikoj Cigleni je zbilja impresivno, a za projekt takvog tipa za koji ste iskazali interes definitivno ima mjesta i u našoj županiji - rekao je župan Koren.

08:35h
0
Foto: kckzz.hr

Župan Darko Koren jučer je održao radni sastanak s predstavnicima turskog MB Holdinga, konzorcija zainteresiranog za eksploataciju geotermalne vode i izgradnju geotermalne elektrane na eksploatacijskom polju Legrad.

Predsjednika Uprave konzorcija Muharrema Balata i suradnike primio je župan Koren sa zamjenikom Darkom Sobotom i načelnik Općine Legrad Ivan Sabolić.

Župan je uvodno napomenuo kako je energetski razvoj Koprivničko-križevačke županije i iskorištavanje svih prirodnih potencijala jedan od ključnih ciljeva Županijske uprave. Dodao je kako su investicije i tehnološki napredna postrojenja kakvo je MB Holding izgradio u Velikoj Cigleni pravi pokazatelj kako na najbolji način iskoristiti prirodne resurse.

– Ono što smo vidjeli u Velikoj Cigleni je zbilja impresivno, a za projekt takvog tipa za koji ste iskazali interes definitivno ima mjesta i u našoj županiji. Korištenjem geotermalne energije otvaraju se velike mogućnosti ne samo za proizvodnju električne energije koja je ekološki čista, već bi izgradnja elektrane na našem području pomogla i u razvoju drugih komponenti poput poljoprivredne proizvodnje u plastenicima te razvoju zdravstvenog turizma. Županija će vam biti od pomoći kako bi se na našoj regionalnoj razini osigurali svi uvjeti, pripremila dokumentacija i realizirao ovako značajan projekt –  naglasio je župan Koren.

Foto: kckzz.hr

Dodao je kako je Prostorni plan županije usklađen s projektom konzorcija, a svoj Prostorni plan će u vrlo kratkom roku uskladiti i Općina Legrad na čijem se prostoru planira investicija.

– Vrlo smo ozbiljno shvatili svoju ulogu i maksimalno ćemo se potruditi kako bi administrativne prepreke riješili što prije. Možete računati na našu potporu i da ćemo realizirati sve što je u našoj nadležnosti u razumnom roku, jer ovo je i za nas projekt od velikog značaja koji će pomoći u daljnjem razvoju naše županije – istaknuo je župan.

Načelnik Sabolić se nadovezao te rekao kako je Općina intenzivirala aktivnosti po pitanju donošenja Prostornog plana.

– Do kraja studenog bi trebali donijeti Prostorni plan koji je će biti suglasan s županijskim Prostorni planom i to će biti okvir za ishođenje svih dozvola i dokumentacije koju trebate kako bi krenuli s radnjama na lokaciji – rekao je načelnik Sabolić.

Predsjednik Uprave MB Holdinga predstavio je kompaniju kazavši kako osim u Velikoj Cigleni konzorcij već ima nekoliko geotermalnih postrojenja u Turskoj koja je jedna od najvećih proizvođač energije iz geotermalnih izvora u Europi.

Foto: kckzz.hr

– Zadovoljni smo što ste spremni pomoći, jer ulaganja u geotermalne izvore su vrlo rizični poslovi za investitore. Želimo što prije krenuti sa bušenjima na lokaciji kako bi u potpunosti vidjeli potencijal, a ako je onakav kakav je u Velikoj Cigleni onda će se raditi o investiciji u elektranu od oko 60 milijuna eura za koju garantiramo da neće imati niti jedan problem. Radi se o visokotehnološkim postrojenjima koja proizvode čistu energiju, a naši timovi stručnjaka ne prepuštaju ništa slučaju i sve su kalkulacije do sada bile točne. Velik dio tehničke dokumentacije za projekt u Legradu je riješen, potrebne su nam dozvole kako bi započeli s gradnjom i tu smo sretni što možemo računati i na vašu pomoć. Svima nam je u interesu da investicija padne na plodno tlo – istaknuo je predsjednik Uprave Balat.

Dragutin Domitrović, generalni menadžer tvrtke MB Geothermal koja je u sastavu konzorcija MB Holding, izvijestio je sudionike sastanka o statusu projekta i tehničkim parametrima buduće geotermalne elektrane te zahvalio Županiji i Općini na dosadašnjoj pomoći i suradnji.  Na kraju sastanka sudionici su se složili kako je ovaj projekt po svojoj važnosti od posebnog interesa za Koprivničko-križevačku županiju.

Spomenimo, sastanku su prisustvovali i pročelnici županijskih upravnih tijela Marijan Štimac, Damir Petričević, Melita Ivančić te ravnatelj županijskog Zavoda za prostorno uređenje Zlatko Filipović.

čitam...
Loading...