dan županije

FOTO Župan Koren: Pitanje je dana kada kreće gradnja brze ceste, strojevi su spremni i čekaju da krenu

Pred dobivanjem smo građevinske dozvole, pitanje je samo dana, očekujemo kroz dva-tri tjedna dobivanje dozvole i početak radova, rekao je Koren.

11:25h
0
Obilazak
Foto: kckzz.hr

Koprivničko-križevačka županija danas slavi svoj 28. rođendan, no s obzirom na epidemiološku situaciju, obilježavanje Dana Županije ove je godine simbolično te se neće  održati svečana sjednica Županijske skupštine.

Župan Darko Koren sa suradnicima je u jutarnjim satima položio vijence kod Središnjeg križa na Gradskom groblju u Koprivnici.

– U okolnostima u kojima živimo posljednjih godinu dana, odvija se i naša skromna proslava ili obilježavanje dana Županije. 13. travanj upravo je dan kada je prije 28 godina osnovana Koprivničko-križevačka županija, a ove godine smo, nažalost, onemogućeni da to proslavimo na način kako priliči, nego smo iskoristili priliku da se u jutarnjim satima sastanemo sa našim službama, pročelnicima i ravnateljima naših ustanova i rezimiramo sve ono što činimo u nekoliko zadnjih mjeseci. Isto tako smo s predsjednikom Županijske skupštine podvukli crtu nad radom naše Županijske skupštine – rekao je uvodno Koren.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Polaganjem vijenaca su, kaže, odali počast svima koji su zaslužni za sve što se posljednjih 28 godina pozitivno događalo na prostoru Koprivničko-križevačke županije.

– Moram izraziti zadovoljstvo što smo u uvjetima u kojima smo djelovali u posljednjih godinu dana ipak uspjeli ostvariti sve planove koji su bili predvođeni našim programima i proračunskim politikama – rekao je Koren.

Osvrnuo se, potom, konkretnije na posljednjih 12 mjeseci rada Županije pa je tako istaknuo investicijski ciklusa u obrazovanje, Centar kompetencija, ulaganja u zdravstveni sustav, gospodarstvo…

– Školstvo i zdravstvo, kažem, dva su temeljna sektora o kojima brine svaka Županijska uprava i mislim da smo tu ostvarili većinu ili gotovo sve od onoga što smo planirali – objasnio je.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Na kraju je govorio i o planovima Županije za budućnost.

– U konačnici, moram istaknuti da živimo u području velikih nacionalnih investicija, to je možda ključno uz sve ovo što možemo i radimo s lokalne i regionalne razine. Preko pet milijardi kuna se ovdje trenutno realizira ili će se realizirati u ovoj godini, počevši od gradnje drugog kolosijeka pruge. To je projekt od oko tri milijarde i 200 milijuna kuna, dakle ekvivalent vrijednosti Pelješkog mosta. To su projekti aglomeracije u naših gradovima, odnosno njihovim komunalnim društvima, projekti vrijedni oko milijardu i 100 milijuna kuna za sva tri vodoopsrkbna područja. Tu je, naravno, regionalni centar za gospodarenje otpadom Piškornica. Svjedočili ste potpisivanju ugovora Piškornice i Ministarstva zaštite okoliša vrijednog 450 milijuna kuna – kazuje Koren.

Istaknuo je, kako kaže, projekt svih projekata, a to je nastavak gradnje brze ceste od Križevaca do Kloštar Vojakovački.

– Pred dobivanjem smo građevinske dozvole, pitanje je samo dana, očekujemo kroz dva-tri tjedna dobivanje dozvole i početak radova jer su strojevi tvrtke Kamgrad već su spremni da krenu. Sveukupno, živimo u jednom zaista intenzivnom investicijskog razdoblju za ovaj prostor  – zaključio je župan Koren.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija