Posjet Gimnazijama

FOTO Župan Koren sa suradnicima obišao Centre izvrsnosti: Oni su jedan od alata kojima usmjeravamo najbolje i najtalentiranije učenike

Spomenimo kako je prošlog tjedna s radom započeo i đurđevački Centar izvrsnosti koji djeluje pri Gimnaziji dr. Ivana Kranjčeva Đurđevac.

13:19h
0
Foto: kckzz.hr

Župan Darko Koren u pratnji zamjenika župana Ratimira Ljubića i pročelnice županijskog Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, znanost, sport i nacionalne manjine Ane Mušlek obišao je danas Centre izvrsnosti u križevačkog gimnaziji Ivana Zakmardija Dijankovečkoga i koprivničkoj gimnaziji Fran Galović, gdje su ih s aktivnostima u radu Centara upoznali  ravnatelj Ivan Peklić i ravnatelj Vjekoslav Robotić.

Koprivničko-križevačke županija je za rad Centara izvrsnosti u Koprivnici, Križevcima i Đurđevcu osigurala 210 tisuća kuna što je četiri puta veći iznos u odnosu na ranije razdoblje. Prije sedam godina prvi je s radom započeo Centar izvrsnosti  u Gimnaziji Fran Galović u području matematike, a nakon odličnih rezultata Centra, Županija je inicirala proširenje aktivnosti i na Križevce i Đurđevac. Održani su sastanci s voditeljima Županijskih stručnih vijeća osnovnih i srednjih iz područja matematike, kemije i fizike te je u drugoj polovici 2019. provedena anketa među učenicima osnovnih i srednjih škola o zainteresiranosti. Zaprimljeno je čak 327 prijava, a polaznici su učenici od petog do osmog razreda osnovnih škola i učenici srednjih škola koji stječu dodatna znanja u područjima matematike, fizike, kemije i biologije.

Foto: kckzz.hr

Župan Koren je prilikom obilaska učenika i njihovih nastavnika u Križevcima kazao kako je Centar izvrsnosti dobar model za poticanje darovitih učenika.

– Centar izvrsnosti jedan je od alata kojim nastojimo one najbolje i najtalentiranije učenike usmjeriti u onim pravcima kojima njihovi talenti pokazuju da trebaju ići. Program takve vrste kod nas traje od 2013. godine, a nakon skromnijeg početka unazad dvije godine smo zaključili da je to dobar model kako poticati darovite učenike . Uz nešto malo izdvojenog novca, potrebno je imati i ljude koji će to provoditi i taj dodatni angažman se ne može platiti isključivo novcem mora postojati  entuzijazam i ljubav prema tom pozivu kojeg nastavnici obavljaju. Ravnatelji škola su od ove godine nositelji tih programa u Koprivnici, Križevcima i Đurđevcu i 327-oro djece se javilo iz četiri razna područja, matematike, fizike, kemije i biologije – istaknuo je župan u križevačkoj gimnaziji.

Foto: kckzz.hr

Ravnatelj križevačke gimnazije Ivan Peklić izrazio je nadu da će iduće školske godine program još više zaživjeti i doprinijeti što boljem obrazovanju na županijskoj i državnoj razini.

– Prvi puta u mojih pedeset godina koliko sam ukupno u školi, netko se sjetio da bi trebalo dostojno platiti i profesore i njihov rad. Pozdravljam inicijativu i želju da se radi s dobrim đacima. Prvi puta se netko odlučio da se treba baviti izvrsnim i dobrim đacima – rekao je Peklić.

S radom Centra izvrsnosti zadovoljan je i ravnatelj koprivničke Gimnazije Fran Galović Vjekoslav Robotić.

– Zahvaljujem Županiji što je prepoznala darovitost učenika naših osnovnih i srednjih škola i uložila sredstva i vrijeme da se oforme ova tri Centra izvrsnosti. Što se tiče našeg Centra izvrsnosti, on obuhvaća 152 učenika i 17 profesora s tendencijom povećanja. Djeluju u 14 skupina u područjima  matematike, fizike, kemije i biologije. Rad će se odvijati kroz osam subota po četiri nastavna sata, a ta će satnica i broj djece sigurno rasti – rekao je Robotić.

Spomenimo kako je prošlog tjedna s radom započeo i đurđevački Centar izvrsnosti koji djeluje pri Gimnaziji dr. Ivana Kranjčeva Đurđevac.

čitam...
Loading...