Rade i kada se slavi

FOTO Župan Koren i suradnici posjetili Odjel hitne medicine, dr. Osman otkrila s kakvim su tegobama pacijenti dolazili tijekom blagdana

Koprivnički odjel je prvi takav u Hrvatskoj pa ima i prvog specijalista hitne medicine, a to je upravo dr. Dijana Osman, kojoj će se u tome ove godine najvjerojatnije pridružiti i dr. Saša Strahija.

12:36h
0
Obilazak HBO
Foto: Ivan Brkić

Odjel hitne medicine u koprivničkoj bolnici tijekom blagdana bio je prilično zaposlen jer su slavlja, jelo, piće i burne emocije učinili svoje.

Dr. Dijana Osman, specijalistica hitne medicine, otkrila je kakvo je stanje bilo na odjelu za vrijeme blagdana tijekom današnjeg posjeta župana Darka Korena, dožupana i ostalih suradnika.

– Prosjek dolazaka pacijenata za vrijeme blagdana u posljednjih pet godina kreće se između 55 i 65 pacijenata u 24 sata. Van blagdana, odnosno već prvog radnog dana, taj broj je daleko veći, oko 85 pacijenata. Za vrijeme Božića i neposredno prije bilo je daleko manje povreda od pirotehničkih sredstava, ja sam ih imala samo dvije, a i drugi kolege imali su ih malo. U novogodišnjoj noći bilo je 17 pacijenata, nažalost većinom zbog tučnjava u alkoholiziranom stanju, uz standardne pacijente zbog bolova u prsima i trbuhu. Ekscesa u prekomjernom konzumiranju alkohola nije bilo, osim jednog mladića koji je popio previše alkohola i tableta u suicidalne svrhe – izvijestila nas je dr. Osman.

Obilazak HBO
Dr. Dijana Osman // Foto: Ivan Brkić

Na odjelu hitne medicine nažalost ima premalo osoblja, po čemu nisu jedinstveni među odjelima i potrebno im je još barem tri liječnika. Trenutno je na odjelu samo jedan, uz ispomoć koju dobiva, kaže dr. Osman.

Na rad odjela i cijele bolnice osvrnuo se i ravnatelj koprivničke bolnice, dr. Mato Devčić, koji je naglasio kako u 2018. godini Opća bolnica u Koprivnici nastavlja kontinuitet pružanja zdravstvene zaštite stanovnicima županije i rubnim područjima četiri županije s kojima graničimo, a nastavljaju se i već započete projekte i ciklus investiranja, o čemu će biti više riječi na skorašnjoj konferenciji za medije.

Na odjelu hitne medicine će se u ožujku, povodom 15 godina rada odjela, organizirati i drugi simpozij hitne medicine. Koprivnički odjel je prvi takav u Hrvatskoj pa ima i prvog specijalista hitne medicine, a to je upravo dr. Dijana Osman, kojoj će se u tome ove godine najvjerojatnije pridružiti i dr. Saša Strahija.