županijska uprava

FOTO Župan kulturnjacima dodijelio 1,5 milijuna kuna, Čimin: Dosegnuta je kvaliteta kojom se županija mora ponositi

Sredstva za ovu godinu iznose 1.540.000,00 kuna. U odnosu na prošlu godinu, radi o povećanju od 132 tisuće kuna.

11:12h
0
Robert Čimin i Darko Koren // Foto: Marko Dedić

Potpisivanje ugovora o korištenju sredstava Proračuna Koprivničko-križevačke županije za 2018. godinu za sufinanciranje programa/projekata udruga i ustanova s područja kulture održano je danas u Županijskoj upravi.

Pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, znanost, sport i nacionalne manjine Ana Mušlek kazala je kako se županija diči bogatom kulturnom baštinom, na čemu se može zahvaliti upravo okupljenima. Potvrdila je kako za ovu godinu imaju osigurana sredstva u iznosu od 1.540.000,00 kuna. U odnosu na prošlu godinu, radi se o povećanju od 132 tisuće kuna.

– U 2017. godini izdvajanja za kulturu bila su 978 tisuća kuna. Možete vidjeti kako postoji intencija da se sredstva povećaju. Ovome segmentu pridajemo posebnu pažnju – kazala je A. Mušlek te dodala kako sufinanciraju i aktivnosti hlebinske galerije te bibliobusne službe u Koprivnici i Križevcima.

Ana Mušlek // Foto: Marko Dedić

Župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren, uz kojega je prisutan bio i zamjenik Ratimir Ljubić, istaknuo je kako su najmanje udruge i projekti, kao i oni najveći, od velikog značaja. Tvrdi kako je cilj javnog dodjeljivanja sredstava upoznavanje sa samim korisnicima.

– Administrativne prepreke nisu posljedice naših hirova, već pravila i zakoni kojih se moramo pridržavati. U ovome sektoru ne postoje problemi, ali moram reći kako procedure nastojimo pojednostaviti te pomoći u kandidiranjima za županijska sredstva – objasnio je župan.

Svaka zajednica, kazao je Koren, temelji se na angažmanu kulturnih djelatnika koji ulažu trud u programe i time daju dodatnu vrijednost.

Darko Koren // Foto: Marko Dedić

Ravnatelj Muzeja grada Koprivnice Robert Čimin predstavljao je ustanove u kulturi. Zabrinuto je kazao kako se na nacionalnoj razini za kulturu izdvaja svega jedan posto Proračuna Republike Hrvatske.

– Pretočimo li to na razinu županije, tada smo tu negdje, slijedimo trendove. Volio bih da imamo koju kunu više ili da možemo prijaviti više programa. Muzej ima potrebe prijaviti više. Bili bismo zadovoljni kada bi nekim ustanovama dozvolili da imaju barem pet programa u istome budžetu – smatra Čimin.

Ujedno je pohvalio kontinuirani rast izdvajanja sredstava. 

Robert Čimin // Foto: Marko Dedić

Udruge i ustanove u kulture dosegli su razinu kvalitete kojom se županija mora ponositi. Županija je, u kontekstu ustanova, predvodnik u knjižničarstvu, muzejskoj struci, a tu su i dvije narodne knjižnice koje su izuzetak u Hrvatskoj. Osobno ću iskoristiti svaki trenutak kako bih, koliko je moguće, pomogao ustanovama – zaključio je.

Predsjednik Udruge hlebinskih slikara i kipara naive Zlatko Kolarek u ime svih udruga zahvalio se županiji i suradnicima na praćenju rada i novčanim sredstvima. U znak zahvalnosti, Kolarek je županu uručio drvenog pijevca, djelo Miljenka Petrića.

– Izuzetno veliku podršku dali smo za naivu svih ovih godina. Nastojimo bogatstvo ovog prostora iskoristiti na najbolji mogući način – rekao je župan za kraj.

Darko Koren i Zlatko Kolarek prilikom uručivanja drvenog pijevca // Foto: Marko Dedić
Foto: Marko Dedić
Karlo Galinec i župan Darko Koren // Foto: Marko Dedić
Foto: Marko Dedić
Foto: Marko Dedić
Foto: Marko Dedić
Foto: Marko Dedić
Foto: Marko Dedić
Foto: Marko Dedić
Foto: Marko Dedić
Foto: Marko Dedić
Foto: Marko Dedić
Foto: Marko Dedić

 

čitam...
Loading...