Prijam za medije

FOTO Župan o projektima u obrazovanju i zdravstvu, osvrnuo se i na Piškornicu, a priprema se i rješenje za gorući problem s EU projektima

Mislim da savjesno obavljam svoju funkciju u Piškornici i pokušavam taj projekt što više depolitizirati, jer je to i inače najveća prepreka svim projektima u Hrvatskoj. Nemam želju komentirati navode protivnika jer imaju amaterski i nekompetentan pristup i mnogo toga što govore ne stoji, kazuje župan.

12:59h
0
Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin

Župan Darko Koren i njegovi suradnici danas su medijima predstavili planove i projekte u sektorima obrazovanja, zdravstva i gospodarstva za koje se Županijska uprava nada da će ove godine podići kvalitetu života žitelja županije.

U općini Molve dovršava se projekt dogradnje knjižnice, izgradnje kotlovnice i nadogradnje kata, u čemu Županija surađuje s Općinom.

– Objekt je u fazi opremanja i pri kraju je. Novi prostor bit će namijenjen i vanjskim korisnicima, a investicija je vrijedna više od milijun kuna, od čega smo oko 750 tisuća kuna dobili od Ministarstva – istaknuo je župan.

Kreće se i u energetsku obnovu zgrada dviju osnovnih škola, u Drnju i u Virju, čime će se ostvariti ušteda energije od 70 posto. Kako kaže župan, idući koraci su raspisivanje natječaja i odabir izvođača radova, koji bi za otprilike dva mjeseca trebali početi. Vrijednost radova u Drnju je 2,8 milijuna kuna, a u Virju oko šest milijuna te će za oba projekta biti osigurano 60-postotno financiranje iz europskih fondova.

Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin

– Ovakvo ulaganje u energetsku obnovu škola jedini je model prema kojemu se može ulagati u objekte u obrazovnom sektoru. Ne možemo se kandidirati za fondove Europske unije, a model javno-privatnog partnerstva je na čekanju u Vladi. Znamo i da proračuni jedinica lokalne samouprave ne mogu podnijeti tako velike investicije. Treba napomenuti da imamo energetske certifikate za svih 18 škola i 15 objekata i dvorana kojima Županija upravlja – rekao je Koren.

Prema njegovim riječima, jedan od rjeđe spominjanih i podcijenjenih projekata u zdravstvu je specijalističko-konzilijarna zaštita u Križevcima i Đurđevcu, koja omogućuje pacijentima da specijalističke preglede obavljaju bez da moraju putovati u koprivničku bolnicu ili koprivničke ambulante. Također se nastavlja s projektom brige za starije i nemoćne osobe u njihovim domovima, za što je osigurano 1,3 milijuna kuna u proračunu, a program ima oko 400 korisnika za koje brine 23 zaposlene gerontodomaćice.

Novosti će u ovoj godini biti i u gospodarstvu, a odlučilo se pozabaviti s jednim od većih problema vezanih uz EU projekte, a to je predfinanciranje. Zato će jedinice lokalne samouprave moći dobiti kreditiranje HBOR-a.

Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin

– To će biti sredstva za predfinanciranje EU projekata. Znamo da je pronalaženje sredstava jedan od krucijalnih problema zato što treba prvo pronaći novac za predfinanciranje kako bi se kasnije dobio povrat novca iz EU fondova – pojasnio je župan.

Osim toga, s Hrvatskim vodama i načelnicima općina bit će održani sastanci kako bi se unaprijedila situacija s vodokomunalnom infrastrukturom na području županije.

Koren se osvrnuo na sveprisutnu temu Piškornice, o kojoj su nedavno održane i dvije konferencije za medije, jedna na koju je pozvao direktor Ružman, a druga kao odgovor na njegovu od strane načelnika Koprivničkog Ivanca Marija Švegovića i predsjednika udruge Zelena Piškornica, dr. Ivice Jakupića.

– Mislim da savjesno obavljam svoju funkciju u Piškornici i pokušavam taj projekt što više depolitizirati, jer je to i inače najveća prepreka svim projektima u Hrvatskoj. Nemam želju komentirati navode protivnika jer imaju amaterski i nekompetentan pristup i mnogo toga što govore ne stoji. Ja sam prvi na braniku ovog prostora kad se radi o gospodarenju otpadom, ali nekima to nikada neće biti jasno – smatra on.