Svi u školi, svi pri stolu

FOTO Županija europskim sredstvima osigurala topli obrok za osnovnoškolce slabijeg imovinskog stanja

09:41h
0
Voditeljica projekta Ana Mušlek // Foto: Matija Gudlin

U detalje projekta uvela nas je voditeljica Ana Mušlek, objasnivši da se radi o osiguravanju školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva te da je ovo po prvi put raspisan natječaj na razini Hrvatske putem ministarstva, a iz EU fonda.

U prostorijama Koprivničko-križevačke županije predstavljen je projekt Svi u školi, svi pri stolu, u kojem su Županiji kao osnivaču projektni partneri 18 osnovnih škola. U projekt nas je uveo župan Darko Koren.


– Drago mi je da smo se u ovo predblagdansko vrijeme okupili kroz projekt koji simbolizira našu brigu o obrazovnom sustavu, ovaj put kroz ovakav jedan njegov uski segment – pozdravne su riječi župana, te je pojasnio da se radi o osiguravanju toplih obroka u školama određenoj skupini učenika kojih ima 767.

Kako doznajemo, projekt je u cjelosti financiran iz Europskog socijalnog fonda, a Koren je spomenuo 18 osnovnih škola i njihove ravnatelje kao provoditelje projekta, Anu Mušlek kao voditeljicu uime Županije te Melitu Birčić kao sudionicu uime PORA-e.

Uime škola progovorila je ravnateljica OŠ Mihovil Pavlek Miškina iz Đelekovca Sonja Vuljak.

Ravnateljica đelekovečke škole Sonja Vuljak // Foto: Matija Gudlin

– Drago nam je da su se napokon svi polaznici naših škola našli pri stolu. Više ne postoji dijete koje ne bi moglo dobiti topli obrok u školi zahvaljujući ovom projektu. Prije nismo imali svu djecu pri stolu, jer si nisu si sva mogla priuštiti topli obrok – zahvalila je ravnateljica Županiji, rekavši kako drukčije škola ne bi mogla te da se nada da će se ovakva situacija održati.

U detalje projekta uvela nas je voditeljica Ana Mušlek, objasnivši da se radi o osiguravanju školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva te da je ovo po prvi put raspisan natječaj na razini Hrvatske putem ministarstva, a iz EU fonda.

– Orijentirali smo se na dvije ciljne skupine, a to su učenici koji žive u siromaštvu te učenici koji žive u riziku od siromaštva.

Svi u školi, svi pri stolu // Foto: Matija Gudlin

U drugu skupinu ulaze djeca iz obitelji s jednim roditeljom te ona koja dolaze iz obitelji koja ima dva ili više osnovnoškolca, a slabijeg je imovinskog statusa – pojasnila je Ana Mušlek.

Vrijednost projekta je 865.000 kuna, a radi se o bespovratnim sredstvima u stopostotnom iznosu. Projekt traje tijekom 10 mjeseci odnosno za trajanja školske godine.

– Sredstva se koriste za kupnju namirnica za ukupnu količinu hrane koja se spravlja za cijelu školu, ali se izdaje račun samo za obroke djece koja čine ciljanu skupinu odnosno samo se taj dio pokriva iz fonda – zaključila je A. Mušlek i dodala kako je kroz projekt angažiran i nutricionist te izrađen jelovnik prema normativima za zdravu i uravnoteženu prehranu školaraca.

čitam...