lijep potez

FOTO Županija osigurala milijun kuna za subvenciju smještaja starijim i nemoćnim osobama u prigodnim domovima i ustanovama

Ukupno bi ovu mjeru moglo koristiti 350 korisnika, a za tu aktivnost u 2020. osigurali smo milijun kuna, duplo više nego u prošloj godini - rekao je župan Koren i osvrnuo se na ružne događaje koji su se nedavno dogodili u Zagorju gdje je izgorio dio nelegalnog doma, a poginulo je šest osoba.

11:30h
0
Foto: Jurica Karan

U prostorima Županijske uprave župan Darko Koren potpisao je Ugovore o međusobnim odnosima oko sufinanciranja troškova smještaja između Koprivničko-križevačke županije i privatnih obiteljskih domova te domova pravnih osoba i obrtnika koji pružaju usluge smještaja starijim i nemoćnim osobama. Županija će tako sufinancirati smještaj.

Županija na ovaj način želi utjecati na standard života osoba u zrelim godinama koje su odabrale taj dio života provesti u ovim ustanovama. Radi se o 14 obiteljskih domova. Tu je i sedam ustanova za smještaj starijih i nemoćnih osoba, jedan je županijski dom, te je šest privatnih domova i ustanova. Čak 956 osoba je smješteno u tim svim domovima i ustanovama. 

– Jedan od prioriteta našeg djelovanja je pomoć koju posvećujemo umirovljenicima i osobama starije životne dobi. Ono što je novost u ovoj godini jest proširenje sufinanciranja smještaja na obiteljske domove i domove pravnih osoba i obrtnika. Moram reći da od svih županija u RH samo dvije to čine. Uz nas je to Zadarska županija. Ukupno bi ovu mjeru moglo koristiti 350 korisnika, a za tu aktivnost u 2020. osigurali smo milijun kuna, duplo više nego u prošloj godini – rekao je župan Koren i osvrnuo se na ružne događaje koji su se nedavno dogodili u Zagorju gdje je izgorio dio nelegalnog doma, a poginulo je šest osoba.

Foto: Jurica Karan

– Moramo sami procijeniti sve moguće rizike koji se mogu pojaviti. Evidentno je da se Županiju prvu proziva kad se nešto takvo dogodi, župana Kolara razapeli su praktično na križ, a mi zapravo tu nemamo neku veliku ulogu, odnosno ovlasti. Izuzev momenta kad takav objekt zatraži dozvolu, naša je uloga formiranja povjerenstva koje izlazi na teren utvrditi sve zakonske regulative. Kasnije je naša uloga minorna. Svi skupa moramo na neki način dati maksimalan doprinos prepoznavanju problema, otklanjanju rizika i djelovanju u okviru zakona da se nešto ovakvo ne bi ponovilo – izjavio je Darko Koren.

U društvu Darka Korena bila je i pročelnica Službe ureda župana Melita Ivančić, dožupan Ratimir Ljubić i predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar koji je ujedno i predsjednik županijske organizacije HSU-a i predsjednik županijskog Savjeta za umirovljenike i osobe starije životne dobi, a kojeg je posebno razveselio ovaj događaj.

– U županiji ima 27.500 umirovljenika, a svi su oni na neki način ugroženi i trebamo im pomoći. Ova inicijativa je krenula iz HSU-a, napravili smo nešto što nitko dosad u Hrvatskoj nije napravio. Osjetili smo potrebu da se uključimo u borbu protiv siromaštva, Županija je to prepoznala i hvala im na tome – kazao je Pintar kojem idu velike, velike zasluge za ovaj potez. Uložio je puno truda i vremena kako bi se danas potpisano omogućilo.

U ime svih pristunih domova zahvalila se Tatjana Mršić i rekla kako je ovaj događaj poticaj nečeg novog, kako se svi oni u domovima trude da ljudima bude život što ljepši i lakši u takvim ustanovama. Nakon rečenog pristupilo se potpisivanju ugovora.

čitam...
Loading...