e-sjednice

FOTO Županija prva uvela elektronski sustav glasanja na sjednicama, svi vijećnici su dobili tablete, a neki ih nisu znali ni upaliti

Posebni smo po tom elektronskom glasovanju. Dok drugi digitalno primaju dokumente, mi smo ipak otišli i korak dalje. Bilo je jučer malo teže s obzirom na to da su vijećnici po prvi put probali kako sustav radi, no to su te porođajne muke koje ćemo nakon dvije, tri sjednice prevladati, zaključila je V. Ujlaki.

12:00h
0
Županijska skupština 26.09.2017.
Foto: Matija Gudlin

Koprivničko-križevačka županija prva je od svih županija u državi uvela elektronski sustav glasanja koji će se prakticirati na sjednicama Županijske skupštine.

Tako su jučer na sjednici skupštinari po prvi put imali prilike sustav i isprobati. S obzirom na to da je to nešto u potpunosti novo, i nisu se baš snalazili. Većina je u potpunosti bila zbunjena, neki nisu čak znali ni upaliti tablet.

Zato je predsjednik Skupštine Željko Pintar predložio da se ipak prvo glasa na stari način, putem kartica, a onda da se isto učini u sustavu. No, već oko pete točke skupštinari su ušli u štos pa se glasanje ubrzalo.

Inače, Županja je nabavila 41 tablet za sve vijećnike te još dodatnih 11 za pročelnike. Nabavljeni su zbog racionalizacije troškova.

Županijska skupština 26.09.2017.
// Foto: Matija Gudlin

– Kad se sve skupa zbroji koliko smo trošili na printanje materijala, pa pakiranje, potom razvažanje do kućnog praga ili pak slanje poštom, ovime ćemo na godišnjoj razini uštedjeti oko 60.000 kuna. Vrijednost tableta je oko 1000 kuna. Također, vijećnicima smo osigurali mjesečno 10 GB podatkovnog prometa jer neki kod kuće nemaju internet, a ako smo uveli već ovaj sustav, potrebno je da sve funkcionira kako treba – objasnila nam je Verica Ujlaki, voditeljica Odsjeka za informatičku podršku i informacijsku sigurnost.

Također, istaknula je da će se ovime postići veća učinkovitost rada, ali i transparentnost.

Županijska skupština 26.09.2017.
Foto: Matija Gudlin

– Posebni smo po tom elektronskom glasovanju. Dok drugi digitalno primaju dokumente, mi smo ipak otišli i korak dalje. Bilo je jučer malo teže s obzirom na to da su vijećnici po prvi put probali kako sustav radi, no to su te porođajne muke koje ćemo nakon dvije, tri sjednice prevladati – zaključila je V. Ujlaki.

čitam...