POJAČANJE

FOTO Županijska hitna služba dobila još dva nova vozila, M. Hanžeković: Pacijenti će biti zadovoljni

Trenutni prosjek starosti vozila županijske hitne medicinske službe manji je od dvije godine, dok je prosjek starosti vozila sanitetskog prijevoza manji od godine i pol.

14:27h
0
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Svečana primopredaja dvaju novih vozila izvanbolničke hitne medicinske službe održana je danas ispred zgrade Koprivničko-križevačke županije.

Županijsko vodstvo podsjeća kako je u protekle četiri godine Zavod za hitnu medicinu Koprivničko-križevačke županije uz pomoć Koprivničko-križevačke županije nabavio 16 novih vozila sanitetskog prijevoza vrijednih pet milijuna kuna. Županija je, pritom, iz vlastitih sredstava izdvojila oko 3,5 milijuna kuna.

– Predaja vozila postala je tradicija. Vozila su drugačija u odnosu na dosadašnja, pratio se europski standard. Osigurat će se bolja skrb pacijenata, a i medicinska oprema raspoređena je na drugačiji način. Vrijednost svakog vozila je pola milijuna kuna, a s opremom oko 800-900 tisuća kuna. Bez suradnje stručnih službi u Zavodu ne bi bilo moguće ovo realizirati. Tu je i neminovna pomoć Županije. Jedno su planovi i ideje, a drugo financije, a tu imamo podršku. Dokaz je to sinergije, tako bi svi trebali funkcionirati da bi se ostvario napredak u društvu, u ovome slučaju u zdravstvu. Nabavljena vozila bit će raspoređena – jedno ide u Koprivnicu, a drugo u Đurđevac. Križevci neće ostati bez vozila jer treće dolazi početkom sljedeće godine. Pacijenti će biti zadovoljni – izjavila je ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Koprivničko-križevačke županije Mirjana Hanžeković.

Foto: Ivan Balija
Mirjana Hanžeković // Foto: Ivan Balija

Nastavili su ulagati i u vozni park. Točnije, riječ je o četiri milijuna kuna tijekom proteklih nekoliko godina, uz dva nova vozila drugačijih dimenzija prilagođena za obavljanje izvanbolničke hitne službe. Vrijedna su 1,1 milijun kuna.

Ukupno, potvrdila je M. Hanžeković, imaju 25 vozila. U sanitetskom prijevozu 16, a u hitnoj medicinskoj službi devet.

Foto: Ivan Balija
Darko Koren // Foto: Ivan Balija

Trenutni prosjek starosti vozila županijske hitne medicinske službe manji je od dvije godine, dok je prosjek starosti vozila sanitetskog prijevoza ispod godine i pol.

– Riječ je o osnovnom sredstvu, sigurno je i nužno za obavljanje djelatnosti. Dobro se planira i skrbi o tome dijelu zdravstvenog sustava. Hitna medicinska pomoć, nažalost, nešto je što čovjeku treba najviše. Svaka zdravstvena ustanova ima svoju ulogu, dokazano je otkako se borimo s pandemijom. Bitno je postojanje sinergija između zdravstvenih ustanova. Proći će vrijeme pandemije, moramo gledati u budućnost. Zdravstvo je, generalno, okupirano brojnim problemima. Unatoč njima, u županiji smo prošlih godina razinu investicija zadržali na zavidnoj razini – rekao je župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren, nabrojivši projekte ulaganja u dnevne bolnice, energetsku obnovu ili nabave opreme te spomenuvši realizaciju projekta Pozdrav.