Hrvatski mirovinski sustav

FOTO Županijski HSU kreće u borbu, Pintar: Obiteljska mirovina mora biti pravednije uređena

- Za nas je prvi prioritet mirovinskog sustava pravednije uređenje obiteljskih mirovina. Uz vlastitu mirovinu, bračni drug mora imati pravo na dio mirovine preminulog supružnika - rekao je Željko Pintar.

15:30h
0
Foto: Sanjin Bojić

– Hrvatski mirovinski sustav opet je postao važna društvena tema na kojoj se lome koplja i ruše rekordi skupljenih potpisa za potpisivanje referenduma – uvodne su riječi Željka Pintara, predsjednika županijske organizacije Hrvatske stranke umirovljenika na danas održanoj konferenciji u prostorijama stranke. Glavna i jedina tema današnje konferencije bila je tema obiteljske mirovine u mirovinskom sustavu Republike Hrvatske.

Kako je sam Pintar naglasio, HSU Koprivničko-križevačke županije iza sebe ima uspješne rezultate djelovanja i upravo zato odlučili su preuzeti aktivnu ulogu u predstojećim raspravama o tome kako treba izgledati mirovinski sustav u budućnosti.

Foto: Ivan Balija
Željko Pintar // Foto: Ivan Balija

– S jedne strane tu je Vlada RH i njeni malobrojni zagovaratelji reforme koju ona predlaže, a to je uvođenje takozvane nacionalne mirovine koju bi dobili svi bez obzira na uplatu doprinosa i radni staž. Nemamo ništa protiv da naši stariji sugrađani koji nemaju prihode ni raskošnu imovinu dobiju pomoć od države, ali to se ne može zvati mirovinom i ne može se isplaćivati iz mirovinskog sustava u kojeg su stotine tisuća ljudi uplaćivale novac cijeli svoj radni vijek, zajedno sa svojim supružnicima – riječi su Pintara.

S druge strane, HSU-a je za borbu za cilj koji bi ispravio brojne nepravde u mirovinskom sustavu, a taj cilj se zove obiteljske mirovine. Hrvatska je jedna od rijetkih europskih zemalja u kojoj supružnik ne može naslijediti dio mirovine preminulog bračnog druga već može zadržati svoju ili uzeti 70 posto mirovine preminulog supružnika, što nije dovoljno ni adekvatno potrebama čovjeka, smatra Željko Pintar.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

– Za nas je prvi prioritet mirovinskog sustava pravednije uređenje obiteljskih mirovina. Uz vlastitu mirovinu, bračni drug mora imati pravo na dio mirovine preminulog supružnika. S jedne strane Vlada želi iz mirovinskog sustava plaćati takozvanu nacionalnu mirovinu svim ljudima koji nemaju radnog staža i nisu uplaćivali doprinose, a s druge strane supružnik koji je cijeli život uplaćivao doprinose zajedno sa bračnim drugom nema pravo na dio mirovine preminuloga – konstatirao je Pintar.

Kako sam Pintar kaže time preživjeli partneri u većini slučajeva tonu u siromaštvo i potpuno ih se neosjetljivo svrstava u skupinu najdiskriminiranijih građana naše države.

Upravo zbog toga je i predsjednik HSU-a, Slivano Hrelja pozvao sve čelnike političkih stranka s umirovljeničkim predznakom na ujedinjenje kako bi se rascjepkano biračko tijelo umirovljenika ujednilo i ispunilo zadane ciljeve, napomenuo je Pintar.

Foto: Ivan Balija
Željko Šemper // Foto: Ivan Balija

– Danas u obiteljskim mirovinama imate oko 220 tisuća korisnika od čega je 93 posto žena. Ako je ženina mirovina veća od 70 posto mirovine preminulog muža, ona bira svoju mirovinu, nema što birati – naglašava Željko Šemper, predsjednik HSU Koprivnica.

Na primjer, prosječna mirovina muškarca je 2900 kuna. Kad se izračuna 70 posto te mirovine ispada da je 2030 kuna, a prosječna mirovina žene je 2541 kuna što nam pokazuje da će u svakom slučaju žena, čiji je muž preminuo, odabrati svoju mirovinu.

Šemper je na samom kraju napomenuo da ima prijedlog modela koji bi riješio trenutnu situaciju.

– Predlažem da se vrednuje staž svakog partnera i godine koje su već ostvarili u mirovini te prosjek godina mirovine koje im još preostaju te da se na temelju toga, nakon što jedan bračni drug premine, izračuna postotak mirovine koja bi pripala njegovu živućem bračnom partneru. Nisam za model kao što ima Slovenija, da svatko dobije 15 posto mirovine i to je to – riječi su Šempera.