ZNANJE I KREATIVNOST

FOTO Županijski osnovnoškolci ostvarili zapažene plasmane na natjecanju Čitanjem do zvijezda

Projekt Čitanjem do zvijezda sastavni je dio aktivnosti Hrvatske mreže školskih knjižničara, a provodi se od 2009. godine.

13:57h
0
Foto: Koprivničko-križevačka županija

Natjecanje u znanju i kreativnosti Čitanjem do zvijezda na nacionalnoj razini, koje je održano u petak, 3. svibnja, u Čakovcu, najuspješnija je bila učenica iz OŠ Grgura Karlovčana Đurđevac koja je odnijela prvu nagradu u kategoriji kreativnog uratka te učenice OŠ Đure Estera Koprivnica s osvojenom drugom nagradom u kategoriji kviza znanja.

U konkurenciji 32 kreativna uratka, plakata na temu Ljeto priča priče, učenica Maris Popović iz OŠ Grgura Karlovčana osvojila je prvu nagradu. Mentori za izradu plakata bili su učitelj likovne kulture Zoran Vidaković i knjižničarka Nataša Švaco.

U konkurenciji 36 škola i ukupno 108 učenika u kvizu znanja učenice iz OŠ Đure Estera Nika Stančin, Ema Pintarić i Nera Teufel osvojile su drugu nagradu. Učenice je za kviz pripremala mentorica knjižničarka Nikolina Sabolić. Predstavnici OŠ Grgura Karlovčana Đurđevac David Kuzmić, Antonija Petrović i Nika Švaco zauzeli su u kvizu znanja visoko četvrto mjesto. Učenici su se pripremali pod mentorstvom učiteljice hrvatskoga jezika Antonele Carek i knjižničarke Nataše Švaco.

U kategoriji kreativnog uratka na nacionalnoj razini natjecanja predstavila se i učenica Ema Varga iz OŠ Frana Koncelaka Drnje zauzevši pohvalno sedmo mjesto. Plakat je izradila pod mentorstvom učitelja likovne kulture Marija Dimića i knjižničarke Stjepane Kadić.

Projekt Čitanjem do zvijezda sastavni je dio aktivnosti Hrvatske mreže školskih knjižničara, a provodi se od 2009. godine. Ove godine obilježena je 10. godišnjica projekta, čije je provođenje odobrilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Natjecanje je održano pod pokroviteljstvom Grada Čakovca i Međimurske županije. Nakon pozdravnog govora Dražena Ružića, inicijatora projekta i svečanog kulturnog programa koji su priredili učenici OŠ Sv. Martin na Muri, natjecanje je otvorila zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman.

U sklopu natjecanja upriličeno je druženje i književni susret s poznatom hrvatskom književnicom Julijanom Matanović te ponajboljom hrvatskim spisateljicom za mlade Jasminkom Tihi-Stepanić. Njihovi romani Vezanje tenisica s jednom nepoznanicom i Ljeto na jezeru Čiču odabrani su za ovogodišnji kviz znanja. Učenici su autoricama postavljali pitanja te iz prve ruke saznali mnoge zanimljivosti o njihovom stvaralaštvu za mlade, svjetonazorima i životu.

Zapaženim plasmanom i postignutim rezultatima osnovnoškolci iz naše županije nastavili su dobru tradiciju svrstavši se među najuspješnije na natjecanju Čitanjem do zvijezda koje uključivanjem škola iz susjednih država poprima i međunacionalni karakter.

Foto: Koprivničko-križevačka županija
Foto: Koprivničko-križevačka županija
Foto: Koprivničko-križevačka županija
Foto: Koprivničko-križevačka županija
Foto: Koprivničko-križevačka županija