Produktivni radni sastanci

FOTO Na županijskoj burzi tisuće je nezaposlenih, a neke struke ne nalaze radnike; evo kako će se motivirati učenici da upisuju deficitarna zanimanja

Koliko će radni sastanci uroditi plodom i hoće li se plan upisa značajnije promijeniti, vidjet će se za otprilike mjesec dana.

12:00h
0
Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin

Sve je veći jaz između potreba na tržištu rada i obrazovnog sektora, što rezultira s više od 3000 nezaposlenih u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u Koprivničko-križevačkoj županiji. Od toga je čak 36 posto mladih do 29 godina.


Kako bi se ta situacija počela poboljšavati, organizirana su tri radna sastanka u gradovima Koprivničko-križevačke županije na kojima su predstavnici vlasti, gospodarstvenika i prosvjetara raspravljali o idejama i strukturi upisa naredne školske godine. Danas je posljednji u nizu tih sastanaka, nakon Đurđevca i Križevaca, održan u Koprivnici, u prostorijama Hrvatske gospodarske komore.

Inicijator sastanaka bila je Koprivničko-križevačka županija, a dožupan Ratimir Ljubić je kao bivši ravnatelj Obrtničke škole itekako svjestan problema o kojima su razgovarali.

Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin

– U Križevcima i u Đurđevcu bilo je vrlo dinamično i konstruktivno. Saslušali smo sve potrebe obrtnika, gospodarstvenika i privrednika i ostavili vremena da ljudi razmisle o tome što bi bilo potrebno. Povezali smo škole i privrednike i mislim da će to uroditi plodom, da će plan upisa ove godine biti prema potrebama gospodarstva. Bitno je da i sljedećih godina radimo tako i da radimo upise u škole prema potrebama u županiji kako bi djeca koja se upišu imala sigurnu praksu, siguran posao, a naše tvrtke sigurnu radnu snagu – zaključio je dožupan.

Napomenuo je i da su tvrtke dvojako zainteresirane za suradnju, neke nisu, a neke, poput onih iz sektora građevinarstva, tu vide dobru priliku za manjak kvalificirane radne snage. Učenike će se također nastojati potaknuti na upis strukovnih zanimanja promidžbama, informiranjem roditelja i ostalim metodama kojima će se te struke nastojati činiti atraktivnijima.

Foto: Matija Gudlin
Manuela Gregurić // Foto: Matija Gudlin

Koprivnica se također bori sa sličnim poteškoćama, a zamjenica gradonačelnika Melita Samoborec ima konkretan prijedlog kako povećati broj upisa.

– Potrebe u Koprivnici iste su kao one u cijeloj županiji, ponajprije deficitarna zanimanja vezana uz građevinu, elektroinstalatere i slična zanimanja. Ovo je jako dobar radni sastanak na kojemu možemo objediniti potrebe s onim što nudimo u obrazovanju. Moje je mišljenje da bi učenike bilo najbolje motivirati stipendijama za upisivanja takvih deficitarnih zanimanja – ideja je zamjenice gradonačelnika.

Foto: Matija Gudlin
Zlatko Martić // Foto: Matija Gudlin

Na sastanku su ravnateljica Srednje škole Koprivnica, Manuela Gregurić, i ravnatelj Obrtničke škole u Koprivnici, Zlatko Martić, predstavili zanimanja koja trenutno imaju u svojim školama te programe koje namjeravaju upisivati u idućoj školskoj godini. Također, gospodarstvenici su mogli njima uputiti pitanja i prijedloge oko toga kakva im je radna snaga potrebna i što se može po tom pitanju učiniti u školama.

Koliko će radni sastanci uroditi plodom i hoće li se plan upisa značajnije promijeniti, vidjet će se za otprilike mjesec dana.

čitam...