Manija zahvatila i Podravce

FOTO Zure u mobitele, bezglavo hodaju gradom i imaju misiju uloviti sve. Nisu zombiji, nego Pokemon igrači

09:00h
0
Lov na Pokemone // Foto: Matija Gudlin

Pokemon GO manija zahvatila je cijeli svijet pa tako i Podravinu. Igra od samog početka izaziva kontroverze, a u lovu je bilo i ozlijeđenih pa čak i mrtvih.

U Koprivnici nije bilo takve vrste incidenata tek koji pad te sudar biciklima u lovu na ta stvorenja. ‘Si vlovil kojega?’, pitanje je koje se sve češće može čuti na ulicama grada.

Gledaju u mobitele, kreću se sami ili u grupama i obično su prijateljski raspoloženi. No nije riječ o zombijima već o Pokemon GO igračima, odnosno trenerima.

Pokemon GO, igra proširene stvarnosti, povratila je popularnost ovoj franšizi s kojom smo se po prvi puta upoznali prije nešto više od 15 godina preko malih ekrana. Iako su u međuvremenu razvijene brojne igre na ovu temu ni jedna nije stekla planetarnu popularnost u ovako kratkom roku. Cijene dionica tvrtke Nintendo porasle su za više od 100 posto od izlaska igre.

Radi se o igri koja kombinacijom stvarnog i virtualnog svijeta oko igrača stvara proširenu stvarnost pa tako možete loviti Pokemone u gradskom parku, supermarketu ili, primjerice, u uredu. Vrlo vjerojatno ste ovih dana na ulici sreli grupice, kako mladih tako i nešto starijih trenera, koji pomoću svojih mobilnih uređaja love ova dražesna stvorenja.

Koliki zamah je uzela ova igra pokazuje činjenica da su igrači preko facebooka osnovali zatvorenu grupu Pokemon GO Koprivnica, koja u trenutku pisanja članka broji preko 150 članova, a preko nje dogovaraju druženje i lov. Igra je službeno preko Google Play odnosno App Store platforme u većem djelu Europe postala dostupna tek ove subote, ali mnogobrojni igrači instalirali su ju na svoje uređaje i prije službenog izlaska.

Profesionalni pristup lovu // Foto: Goran Generalić
Profesionalan pristup lovu // Foto: Goran Generalić

– Grad je najljepši kad se njime prolazi biciklom. Uspiješ vidjeti ono što iz auta ni ne primijetiš, zastaneš kad god želiš, promotriš znamenitost pored koje si toliko puta prošao bez razmišljanja, otkriješ i pokoji novi zeleni otok, zašto ne… Putem uočavaš razne ptice i ostalu zanimljivu faunu, nađeš čak i pokojeg glodavca, ali nema veze. Potom odeš do centra, sjedneš kod paviljona i popričaš s neznancima raspoloženima za razgovor, prije nego staneš na glavni trg i s gnušanjem pogledaš u ogromnog zmaja iznad vodoskoka, kako ti se smije stojeći u plavom prstenu – napisao je na svom facebook profilu Goran Generalić

Mehanika igre je takva da vas tjera na kretanje, da bi skupili Pokemone ili napredovali morate biti u pokretu u stvarnom svijetu. Igrači biraju između crvenog, žutog i plavog tima. Pokemone skupljate samostalno, no borbom za posebna mjesta odnosno gymove doprinosite svome timu, od kojeg pak imate koristi.

Trenutno u Koprivnici plavi tim ima najviše članova, korak iza njih je crveni dok najmanje članova ima žuti tim.

Anketa // Izvor: facebook
Anketa // Izvor: facebook

– Ideja je nastala zbog želje da okupimo što više ljudi iz Koprivnice na zajedničko druženje i lov. Odaziv članova me iznenadio jer nisam očekivao ovakvu popularnost igre u našim krajevima. Drago mi je što je grupa aktivna jer to nam je bio glavni cilj, da se međusobno upoznamo, da zajedno idemo na druženja, lovimo pokemone, podjelimo iskustva i najbitnije od svega, da se zabavimo. Mislim da ova igra ima jako puno prednosti, a najbitnija je ta što te igra tjera da izađeš van i upoznaš nove ljude i ne vidim ništa loše u tome – rekao nam je Mateo Kopljarević, jedan od osnivača facebook grupe.

Internet vrvi člancima u kojima se spominju negativne strane ove zarazne igre, a naši sugovornici istaknuli su kako je ovo igra koja zbližava ljude, stvara nova prijateljstva, tjera vas na rekreaciju i ima dobar utjecaj na raspoloženje pojedinca i zajednice.

Razgovarali smo i s lovcima koji u lovu na Pokemone dnevno propješače i do 20 kilometara pa kažu da igra djeluje blagotvorno na njihovu kralježnicu.

 

čitam...