NA GRADSKOM GROBLJU

Fotografskom pričom otvoren Tjedan upoznavanja groblja Europe, izložene slike šest autora

Cilj ove manifestacije je podizanje svijesti o važnosti groblja, njihovih arhitektonskih rješenja, umjetničkih spomenika te povijesnih činjenica vezanih uz nastanak i razvoj grobnih cjelina.

13:30h
0

Komunalac d.o.o. u suradnji s Povijesnim društvom Koprivnica i Umjetničkom školom Fortunat Pintarić danas se drugu godinu za redom pridružio akciji Tjedan upoznavanja groblja Europe, koji se obilježava na grobljima diljem Europe od 24. svibnja do 2. lipnja.

Prigodni program započeo je u 11 sati svečanim otvaranjem ispred stare mrtvačnice na koprivničkom Gradskom groblju Pri svetom Duhu. Predstavljena je izložba fotografija Hortikultura Groblja Pri Sv. Duhu, poznatih koprivničkih autora koja će biti otvorena do 2. lipnja u vremenu od 8 do 19 sati. Svečano otvorenje uveličala je i glazbena pratnja Umjetničke škole Fortunat Pintarić te ravnateljica Arijana Šandl.

Otvorenju su nazočile predsjednica uprave Komunalca Nataša Tetec, zamjenica gradonačelnika Ksenija Ostriž, članica uprave Komunalca Dubravka Horvat i direktorica sektora zelenih površina, groblja i tržnica Tanja Vukušić.

Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin

Nakon par uvodnih rečenica referentice za marketing i odnose s javnošću Petre Bijač, izložbu je otvorila zamjenica gradonačelnika Ksenija Ostriž, a svoje je fotografije s motivima gradskog groblja Pri Svetom Duhu izložilo šest fotografa. Marijana Madunić, Mario Kos, Marko Posavec, Matija Gudlin, Luka Krušec i Boris Fabijanec.

– Jako mi je drago što je Komunalac krenuo u obilježavanje Tjedna upoznavanja groblja Europe jer su to mjesta koja pričaju priču o svakom gradu, pokazuju odnos Koprivničanaca prema svojim preminulima, a zapravo nam daju svojim uređenjem jednu drugu dimenziju na koju smo svi ponosni. Zahvaljujem gospođi Tetec, autorima na fotografijama i Umjetničkoj školi Fortunat Pintarić na glazbenoj pratnji – rekla je dogradonačelnica.

O napretku u uređenju groblja pričala je direktorica sektora zelenih površina, groblja i tržnica Tanja Vukušić.

– Započeli smo s revitalizacija zelenila davne 2005-e i u tom sada već 15-godišnjem periodu obnovili smo mnoge aleje. Do sada smo uklonili i ponovo posadili oko stotinjak stabala na gradskom polju, uredili šest grobnih polja, a nastavljamo i dalje. Građani su zadovoljni našim radom, provedena je anketa prije par godina i ocjena je bila vrlo dobar – četiri. Sve se radi planski, sade se samo vrste koje neće ugrožavati okolne spomenike.

Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin

Program se nastavlja 30. svibnja u 17.30 sati kada će Povijesno društvo Koprivnica s povjesničarom prof.dr.sc. Hrvojem Petrićem održati edukativnu šetnju i upoznavanje s grobljem tijekom koje će biti prikazano 13 grobnih mjesta, specifičnih po kulturološkom ili povijesnom značaju. Ostali dani namijenjeni su individualnom posjetu i obilasku groblja.

Ova je manifestacija jedinstvena prilika da se svi upoznaju s bogatstvom, poviješću, visokim umjetničkim, kulturološkim i antopologijskim djelima koja krije naše groblje te  da građani Koprivnice i kroz ovaj segment života nauče ili se podsjete na generacije koje su gradile ovaj grad, a iza kojih su ostali, ne samo živi tragovi razvoja, već uspomena utkana u kamenu za vječni spomen.

čitam...
Loading...