Poljoprivredna manifestacija

FOTO/VIDEO Na Danima travnjaka posjetitelji uživaju u mnoštvu sadržaja, a proglašeni su i najbolji poljoprivrednici

13:32h
0
Foto: Marko Hanžeković

Koprivničko sajmište i ove je godine dom najznačajnije poljoprivredne i sajamske manifestacije u ovom kraju, Dana travnjaka.

Manifestaciju je danas svečano otvorio koprivničko-križevački župan Darko Koren, koji je istaknuo važnost Podravke za poljoprivredu ovoga kraja.

– Ne sjećam se kada je posljednji put predsjednik uprave Podravke bio na Danima travnjaka i zato zahvaljujem Marinu Pucaru koji je danas s nama, mislim da je Podravka ključna u razvoju poljoprivrede ovih prostora. Ovih dana ćemo se naći i s ministrom Tolušićem na sastanku jer se planira povezivanje poljoprivrede i prehrambene industrije, a tu je i uloga države i državnih potpora u svemu tome – najavio je župan.

Okupljenima se obratio i direktor Hrvatske poljoprivredne agencije Zdravko Barać koji je pojasnio ulogu agencije u Danima travnjaka, prvenstveno kroz predavanja kojima se nastoji informirati i uputiti poljoprivrednike i stočare u novosti i aktualnosti koje im mogu pomoći da posluju još uspješnije.

Foto: Marko Hanžeković

Zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika Mišel Jakšić smatra da u današnjem sunčanom vremenu ima određene simbolike koja najavljuje drukčija vremena za poljoprivredu.

– Nakon 10-ak godina konačno imamo lijepo vrijeme i uvjeren sam da to znači da će nakon 25 godina teških promašaja i loših odluka za našu poljoprivredu doći bolje vrijeme. Mijenjale su se vlade i ministri, ali nismo uspjeli promijeniti paradigmu naše poljoprivrede i iskoristiti neslućene resurse koje imamo u ovoj zemlji. Mislim da i u Koprivnici i u županiji ima dovoljno znanja i mudrosti da se pomogne našoj poljoprivredicima i OPG-ovcima – uvjeren je Jakšić

Zelenilo sajmišta prekrili su brojni izlagači i proizvođači raznovrsnih domaćih proizvoda, a posjetitelji su zaista imali između čega birati. Prezentirali su se OPG-ovi svojim slasnim delicijama, a obrtnici su ponudili i svoje vješto izrađene rukotvorine te prikazali umijeće starih zanata.

Foto: Matija Gudlin

Proglašeni su i najuspješniji proizvođači kravljeg i kozjeg mlijeka, odnosno oni koji su se izdvojili količinom proizvedenog mlijeka, kao i najperspektivniji proizvođač mlijeka i mesa.

Najuspješniji proizvođači kravljeg mlijeka su Zlatko Panić iz Koprivnice, Ivica Ivančan iz Novačke te Milorad Vrhovski iz Brda Cirkvenskog.

Iste nagrade za kozje mlijeko primili su Davor Korošec iz Đelekovca, Željko Žeger iz Brda Cirkvenskog, te Dubravko Vajdić iz Majurca.

Najperspektivnijim mladim proizvođačem proglašen je Ivica Mikulinjak (33) iz Vojvodinca u općini Rasinja.

Na svom gospodarstvu proizvode 396.973 kg mlijeka, trenutno obrađuju poljoprivrednog zemljišta ukupne površine 105 ha, posjeduje 63 mliječne krave, 30 rasplodnih junica i 15 komada ženske teladi. OPG Mikulinjak ima dugogodišnju tradiciju stočarske proizvodnje koja je započeta 1958. godine.

Foto: Marko Hanžeković

Koprivničko-križevačka županija već nekoliko godina sudjeluje u projektu Zlata vrijedan koji organizira Ministarstvo poljoprivrede i Večernji list. Ove godine za finalni izbor, koji će se 8. lipnja održati u Ivanić Gradu, za predstavnika županije izabran je OPG Hrženjak iz Koprivnice. OPG Hrženjak ima vinograd i voćnjak te 176 pčelinjih zajednica a godišnje proizvede četiri tisuće kilograma meda te 200 kilograma medenjaka i slastica od meda.

Brojne posjetitelje koje je namamilo i lijepo vrijeme zabavljali su KUD-ovi svojim nastupima, a mogao se pratiti i uzbudljiv konjički turnir, Bambino kup i konjičke igre.

Dani travnjaka nastavljaju se i sutra, kada će od 9 sati početi natjecanje u ručnoj košnji, demonstrirat će se tradicionalna košnja, rastepanje, okretanje i sušenje sijena, a nastavit će se i konjički turnir.