Studio Mala yoga

FOTO/VIDEO Donesite najbolju novogodišnju odluku, budite bolji prema osobi u ogledalu te krenite na yogu

17:30h
0
Podijeli objavu

Yoga jest način života onoliko koliko ti to želiš da bude, ali da, uz samo vježbanje ulazi i u ostale segmente života. Mnogi misle, ako se baviš yogom, da automatski moraš biti vegetarijanac. Ima jako puno dobrih i svjetski poznatih učitelja koji nisu vegetarijanci, kaže Vanina.

Bliži se kraj godine, a s njim i novogodišnje odluke o novim počecima i tome kako ćemo se od iduće godine više posvetiti sebi i biti bolji prema toj osobi u ogledalu. Nema boljeg načina za to, nego krenuti na satove yoge u studio kojemu je ovo, isto tako, novi početak kao i njegovoj voditeljici u novom gradu.

Vanina Siuc sa suprugom se doselila iz Zagreba zbog njegova posla, iako ih i njegovi korijeni vežu uz ovaj kraj, konkretno Peteranec.

– Nisam planirala otvarati studio za yogu, nego sam tražila posao u nekom od lokalnih. Ipak, shvatila sam da u Koprivnici nema tako velikog izbora po tom pitanju pa sam se odvažila – priča nam Vanina koja je u Zagrebu radila u Gaia studiju i O3 centru.

Vanina je čari yoge otkrila prije 10 godina. Studirala je grafiku, ali nikad nije radila u struci. Osim što je učiteljica yoge, ima galeriju u Rovinju gdje izrađuje i prodaje nakit od srebra, poludragog kamenja i minerala.

– To mi je bio posao koji bih šest mjeseci oko ljetne sezone radila u Rovinju, a yoga “zimski” posao – podijelila je s nama Vanina koja kaže da yoga nije sport, iako je naoko tu najizraženiji fizički aspekt.

Kako kaže, yoga je ponajviše životna filozofija i spoj uma i tijela.

– Yoga jest način života onoliko koliko ti to želiš da bude. Mnogi misle, ako se baviš yogom, da automatski moraš biti vegetarijanac. Ima mnogo svjetski poznatih učitelja koji nisu vegetarijanci – kaže Vanina i dodaje kako je osnovno načelo yoge nenasilje u bilo kojem obliku što podrazumijeva nepovrjeđivanje živih bića.

– Prvenstveno smo nasilni prema sebi samima i to je ono od čega trebamo krenuti, od prvog pogleda u ogledalo ujutro – poučava nas učiteljica yoge nadodavši da većina yogija općenito promiče zdraviji pristup prema svemu, ali da su stvari poput vegetarijanstva, ekološke osviještenosti te korištenja određene kozmetike i odjeće, stvar osobnog pristupa a ne obveza.

Pojmovi koji se koriste u yogi dolaze iz sanskrta te se za neke od njih ne može napraviti doslovni prijevod, premda se u Americi preferira koristiti engleske nazive.

– Iako za neke poput Psa prema dolje i prema gore te Pozdrava suncu imamo prijevode, preferiram koristiti izraze na sanskrtu koji zapravo jesu opisni – objašnjava Vanina.

Kako kaže, upravo najnemirnije i najtemperamentnije osobe one su kojima je yoga najpotrebnija, jer je ona tu da ih umiri i uzemlji.

– Tu velika važnost leži u učenju kontroliranog disanja, a to je ono što se u sportu ne prakticira. Yoga nije natjecateljska – podučava nas Vanina.

Ako ste pomislili da ne možete na yogu, jer niste dovoljno fleksibilni, prevarili biste se. Učiteljica kaže kako je zapravo ograničenje tijela u tom pogledu, dobro osiguranje od ozljeda.

– Ljudi svojom fleksibilnošću nadoknađuju mišićnu snagu i time su podložniji ozljedama. Yoga majstori kažu kako je ukočenost blagoslov – upućujuće nas Vanina u činjenicu da gotovo nema za koga yoga nije, bez obzira na spol, zdravlje, godine, religiju i slično.

Na temelju neke opće slike populacije, može se zaključiti da su žene fleksibilnije od muškaraca, ali to nije razlog da se oni ne bave yogom te je predrasuda da je ona namijenjena isključivo ženama.

– U Zagrebu yogu pohađa dosta muškaraca, a osim toga, mnogi cijenjeni svjetski učitelji upravo su muškarci dok je u prošlosti yoga u Indiji bila rezervirana isključivo za njih. Žene ju nisu prakticirale – rasvjetlila nam je situaciju Vanina, također nadodavši kako yoga, iako izrazito duhovna, nije religija odnosno sekta kako ju neki vole obilježiti.

– Ona jest meditativna, ali isto tako, i religije su tu s tom svrhom – za postizanje duševnog mira. U katoličkoj vjeri učinak meditacije i mantre ima upravo krunica, dok slične brojalice imaju i druge religije, a tako i yoga. Poznajem neke yoga učiteljice koje su izrazito velike vjernice te je nedavno i jedna časna sestra završila teacher training. U svijetu svećenici i časne sestre najnormalnije vježbaju yogu – pojasnila je ova učiteljica yoge koja za sebe kaže da je uvijek prvenstveno učenica, a onda tek učiteljica jer se yoga, kao i sve drugo, usavršava cijeli život.

– Meni vrlo drag dio je završni pozdrav namaste koji kaže “Svjetlost u meni klanja se svjetlosti u tebi”, jer on za mene znači da, osim što sam kao učiteljica polazniku pružila neko znanje, i ja od njega puno primam – zaključila je učiteljica Vanina, pozvavši sve na njene satove u Malu yogu.

Vrijeme i mjesto održavanja

Satovi se održavaju na Florijanskom trgu 10, za što vam ne treba nikakva posebna odjeća (iako postoji), a obuća uopće. Bitno je da bude udobna.

Na yogu možete dolaziti svakim radnim danom, od čega se ABC yoga odnosno yoga za početnike održava ponedjeljkom u 18 sati, a utorkom i četvrtkom u 18.45. Ashtanga i vinyasa održavaju se utorkom, srijedom i četvrtkom u 10 sati ujutro, a u poslijepodnevnom terminu u 17, osim u srijedu u 18 sati. Ponedjeljkom i srijedom održava se yoga za trudnice u 16.30 sati, a u petak u 17 sati mogu doći oni koji imaju probleme s kralježnicom.

Za kretanje s vašom najboljom novogodišnjom odlukom, obratite se Vanini na broj 091 493 8809 ili na mail, a više o svemu pogledajte na njenoj facebook stranici.

Podijeli objavu