Skype nastava

FOTO/VIDEO Evo kako su križevački školarci Engleze naučili ‘Kad si sretan’

11:00h
0
Ilustracija // Foto: Matija Gudlin
Ilustracija // Foto: Matija Gudlin

Cijela ova priča jako mi je zabavna. Obožavam ‘mystery’ Skype zato što imamo priliku naučiti jako puno o kulturi i geografiji drugih zemalja, a razvijamo i engleski jezik – kazala je Jana Kantar, učenica 6. d razreda, kojem je Gordana Novak, inicijatorica projekta, razrednica.

Križevačka Osnovna škola Vladimira Nazora nedavno je sudjelovala u Skype-a-thonu u kojem su sudjelovale škole iz više od stotinu zemalja. U njihovu slučaju, s druge strane bili su učenici iz Australije, Indije i jedan gost predavač.

– To je za djecu, radim to za njih. Želim da shvate da im engleski jezik treba u životu i da na neki način postanu svjetski ljudi. Učim ih ovdje i građanski odgoj, kako se ponašati, ali i kako na najbolji način predstaviti našu školu i Križevce. Cilj mi je da se oslobode i idu u svijet. Ovo je učenje bez granica. Želim da djeca shvate da učenje nije strašno, nego da je učenje dobra stvar – rekla je učiteljica engleskog jezika Gordana Novak, koja je projekt Skype nastave pokrenula prije godinu i pol dana.

Njihov prvi Skype bio je sa školom iz irskog Dublina, bilo je to 8. travnja prošle godine.

– Bili smo jako uzbuđeni kada smo imali taj prvi Skype. Irci su trebali pogoditi destinaciju odakle smo mi, dok smo mi znali s kime pričamo jer nam je to bilo prvi put pa nisam htjela da to bude ‘mystery’. Obično radimo tako da ne znamo s kojom državom smo na vezi – rekla je učiteljica i pojasnila odakle uopće ideja o takvom tipu nastave.

– Htjela sam da ne učimo engleski jezik samo iz knjige, nego i na jedan drugačiji, zabavniji način – pojasnila je ona.

Prema dostupnim podacima, križevačka škola jedina je u Hrvatskoj koja provodi takav oblik nastave. Dosad su imali desetak Skype satova.

– Cijela ova priča jako mi je zabavna. Obožavam ‘mystery’ Skype zato što imamo priliku naučiti jako puno o kulturi i geografiji drugih zemalja, a razvijamo i engleski jezik – kazala je Jana Kantar, učenica 6. d razreda, kojem je G. Novak razrednica.

Dodala je kako učenici zemalja u kojima on nije materinji jezik uglavnom jako dobro govore engleski, iako se i kod njih ponekad osjeća strah.

– Ne koristimo neke komplicirane riječi, uspiju sve pohvatati, nisu uopće loši – istaknula je ona.

Njezinom kolegi iz razreda Karlu Piškoriću Skype nastava također se jako sviđa.

– Dobro govorim engleski i meni je zabavno. Pričamo o kulturama naših zemalja, mi predstavljamo našu, a oni svoju. Mi uvijek radosno ističemo naše znamenitosti, more, plaže i Križevce – rekao je Karlo.

Nedavno im je Skype sat vodio astrofizičar svjetskog glasa Željko Ivezić, koji živi u Seattleu (SAD). Na tom satu dva osma razreda imali su istodobno fiziku, geografije, kulture, matematiku i engleski jezik. S njim je bila i kćerka Vedrana.

– U satu je sudjelovala nastavnica matematike, fizike, ja i on udaljen 8800 kilometara – otkriva G. Novak i prisjeća se nekoliko zanimljivijih satova preko Skypea.

– Imali smo zanimljiv ‘mystery’ Skype s jednom austrijskom školom. Pogađali smo životinje. Interesantno je bilo i s Izraelcima. Odličan sat bio je i kad smo obilježavali Europski dan jezika i to s učenicima iz Velike Britanije, iz grada Kendala. Naučili smo ih pjevati na hrvatskom jeziku prvu kiticu pjesmice ‘Kad si sretan’. To je bilo predobro, svi su bili oduševljeni – istaknula je učiteljica, koja je novi Skype dogovorila sa školom iz Bjelorusije, a on će se održati nakon što završe zimski praznici.

U Skype nastavi u križevačkoj školi sudjeluju učenici šestog, sedmog i osmog razreda.

Ravnatelj Igor Brkić ponosan je što je njihova škola ušla među 20 hrvatskih škola u projektu e-škole, kao jedina škola iz Koprivničko-križevačke županije. Skype nastava samo je jedan od njihovih projekata.

– To je pravi vid kreativnosti učitelja. Djeci je zanimljivije tako raditi. Moja zadaća kao ravnatelju je da osiguram materijalne uvjete da bi se sve to moglo provesti – rekao je on i dodao da će za CARNetov projekt e-škole dobiti više stotina tisuća kuna.

Već su uveli e-dnevnik, a uskoro će imati jednu zavidnu infrastrukturu s bežičnim i žičnim internetom brzine 150 megabita. Doći će im i dosta opreme, imat će i dvije konferencijske dvorane.

Uvjete će imati, kreativnosti im ne nedostaje i zato ćemo o križevačkoj školi u budućnosti zasigurno čuti još puno lijepih vijesti.

čitam...