tematska sjednica županijske skupštine

FOTO/VIDEO Jozinović na ‘streljani’ branio Piškornicu i izbjegao pokoji ‘metak’, prosvjednici transparentima i parolama dočekali političare

Uvod u sjednicu bio je posjet skupštinara odlagalištu, na kojemu su imali priliku vidjeti kako on funkcionira, a neposredno prije sjednice ispred vijećnice dočekali su ih i prosvjednici, koji su transparentima iskazali svoje nezadovoljstvo Piškornicom.

20:41h
0
Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin

U koprivničkoj gradskoj vijećnici održana je tematska sjednica Županijske skupštine na kojoj je u središtu pozornosti bila Piškornica. Oporba je na njoj pokušala spriječiti gradnju bilo kakvog postrojenja za termalnu obradu otpada u županiji, ograničiti dovoz otpada na odlagalište i angažirati nezavisnu inspekciju, no baš svaki od tih prijedloga na kraju je – odbačen.

Uvod u sjednicu bio je posjet skupštinara odlagalištu, na kojemu su imali priliku vidjeti kako ono funkcionira, a neposredno prije sjednice ispred vijećnice dočekali su ih i prosvjednici, koji su transparentima iskazali svoje nezadovoljstvo Piškornicom.

Direktor Piškornice Mladen Jozinović na sjednici se pojavio s cijelim timom suradnika i pripremljenim videom o projektu Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Piškornica. Iako je video dao okupljenima određene informacije, a članovi tima Danko Fundurulja i Aleksandra Anić-Vučinić pojašnjavali su situaciju oko otpadnih voda, analiza i načina na koji će se u budućem centru obrađivati, usitnjavati i sušiti otpad, najviše je na ‘streljani’ bio upravo Mladen Jozinović. Najaktivniji je u tome bio SDP-ov Željko Vugrinec.

– Od početka saziva postavljaju se pitanja o Piškornici. Odakle se dovozi otpad, koje su količine i koje cijene za dovoženje? Odgovore od Jozinovića nismo dobili. Zbog toga smo tražili ovu sjednicu jer smatramo da građani imaju pravo na podatke i odgovore. Projekt Piškornica zamišljen je da ima točno određena područja s kojih se mora dovoziti. Saznajemo iz medija i da se kapacitet povećao. Tražili smo da se točno prezentiraju količine koje se dovoze, no ni to nismo dobili. Nije nigdje ni definirano da će se raditi bilo kakva termička obrada otpada, no opet smo saznali iz medija da se planira energana, ili spalionica. Smatramo da se to na području županije ne smije dogoditi bez znanja članova skupštine i ne želimo da se to gradi. U obilasku smo vidjeli i da planina smeća raste i da je pandan Jakuševcu. Zašto se traži da se poveća kapacitet odlagališta ako je ovaj kapacitet dovoljan za otpad određen područjem s kojeg se dovozi – za početak je zapitao Vugrinec.

Foto: Matija Gudlin
Političare su dočekali prosvjednici // Foto: Matija Gudlin

Jozinović je napomenuo da treba odvojiti projekte odlagališta, koje trenutno postoji, i centra koji će se tek graditi, te da je projekt centra potpuno nemoguće zaustaviti jer se on razvija već godinama, ima potrebne dozvole i strateški je projekt Republike Hrvatske.

– Inspekcije stalno kontroliraju naš rad i nemamo nikakvih problema. Kapacitet je dostatan za područje na kojemu se koristi. Više neće biti financiranja iz proračuna županije od 1.1. 2018. godine i sve će financije osigurati tvrtka kćer RCGO Piškornica. Kontaminacija koja se spominje nije s našeg područja koje je osigurano i vodonepropusno, tko kaže da to nije s nekog od divljih odlagališta koje imamo u okolici? Van zone sanacije ostalo je 100 tisuća tona otpada i on će biti zbrinut u budućem centru. Kada se centar izgradi, zatvaramo odlagalište i saniramo ga. Centar će se graditi s vanjske strane ograde i tamo gdje se otpad sada odlaže, više se ništa neće odlagati. Piškornica se koristi 50 godina, tamo je kaos, hrpa smeća koje je ilegalno deponirano i mi smo sve to naslijedili – rekao je Jozinović.

Povuklo se i pitanje najavljene energane, odnosno spalionice, kako su je neki od skupštinara nazivali. HSS-ov Branko Mesarov govorio je u ime načelnika općine Koprivnički Ivanec Marija Švegovića, koji nije imao pravo sudjelovanja u raspravi, te je uputio i pitanje o navodnoj suradnji s Podravkom, koja bi koristila energiju iz takvog postrojenja.

– Pismo namjere s Podravkom nije potpisano, postoji interes za našim gorivom, ali razgovori traju. Projekt je održiv u svakom slučaju, i bez projekta energane. Tvrtka je živi organizam i ona se stalno razvija, nikakvu spalionicu nismo ni htjeli raditi, to je tumačeno na drugi način. Otpad ćemo obrađivati, imat ćemo proizvod koji će imati svoju cijenu i prodavat ćemo ga. Centar je samoodrživ bez ikakvih dodatnih investicija – tumačio je direktor Jozinović.

Foto: Matija Gudlin
Željko Vugrinec bio je jedan od najaktivnijih // Foto: Matija Gudlin

No, dio skupštinara, na čelu sa Željkom Vugrincem, nije bio zadovoljan Jozinovićevim odgovorima, koji je na određena pitanja i propuštao odgovoriti. Vugrinec je i upozorio Jozinovića da ako nastavi izbjegavati odgovore na konkretna pitanja, tražit će u zaključku sjednice da se ograniči dovoz otpada na odlagalište.

Aktivan je bio i Dejan Kutičić iz Živog zida, koji je optužio Jozinovića za trošenje javnog novca za podizanje tužbi zbog iznošenja činjenica o Piškornici, a prozivao ga je i za bonus od milijun kuna, koji si je direktor navodno isplatio. Jozinović nije želio komentirati iznos svog bonusa, a za tužbe je ustvrdio da je sve po propisima.

Laburist Siniša Kavgić istaknuo je i situaciju s analizama podzemnih voda, koje pokazuju određeno onečišćenje.

– Država je ne tako davno sanirala odlagalište za 55 milijuna kuna. Morali ste preuzeti akt da je odlagalište sanirano i tada su podzemne vode bile u redu. Dogodili su se i požari. Koliko je svega toga otišlo u zrak? Nemamo nijednu analizu zraka iz 2017. Što se dogodilo s nepropusnom podlogom nakon požara, to ne znamo. Činjenica je da se nakon toga dogodilo onečišćenje voda i nijedna analiza nije bila pozitivna. Je li došlo do oštećenja podloge zbog gašenja požara? Ako se nastavi onečišćenje voda kao što je sad, onda je folija oštećena i onda je Piškornica smetlište. Sortirnicu je puno lakše izgraditi nego MBO, a daje puno bolje rezultate – smatra Kavgić.

Sortirnica je u planovima RCGO Piškornice, izjavio je Jozinović, te napomenuo da se i sam zalaže za odvajanje otpada te će ona sigurno biti implementirana. Spomenuo je i da se analize vode i zraka više ne objavljuju jer kada su bile dostupne, bile su krivo interpretirane u medijima i prezentiralo se onečišćenje, kada do njega nije dolazilo.

Foto: Matija Gudlin
Župan je bio razočaran razinom rasprave // Foto: Matija Gudlin

I predsjednik Županijske skupštine, HSU-ovac Željko Pintar, dobio je ‘porciju’ od SDP-ovca Marka Fucaka, koji je aludirao na HSU-ovo napuštanje koalicije koje se dogodilo uoči formiranja skupštine.

– Stope učestalosti tumora u Hrvatskoj su jako velike, a jedne od najčešćih su i u našoj županiji. Vi ste, gospodine Pintar, očito svoje zdravlje kupili ovim mjestom u Županijskoj skupštini, baš me zanima kako ćete kupiti zdravlje ostalih umirovljenika u županiji – rekao je Fucak i zaradio opomenu.

Župan Darko Koren na govornicu je stao tek pred kraj sjednice i iskazao razočarenje razinom rasprave koja se odvijala tijekom nekoliko sati.

– Mislim da je osnovni razlog današnjeg okupljanja, nažalost, politika. Potrudili smo se da u uvodu u temu, kroz film i obraćanja stručnjaka, otklonimo tu premisu, nismo uspjeli. Žao mi je i ljudi koji prosvjeduju i sam bih stao iza njih i pridružio im se. Nitko od nas ne želi ono protiv čega oni prosvjeduju. No, doveli smo u pitanje ozbiljan projekt. Ako je itko dobio političkih batina zbog Piškornice, onda sam to ja. U izjavama oporbe ima dobronamjernih i ispravnih razmišljanja i pitanja koja treba postaviti. Ali, s druge strane, ovdje je prevršena mjera, otišlo se u želju da se uništi projekt, u destrukciju. I sam sam danas bio dugo vremena na Piškornici i vidio sam da su neki od kolega razočarani jer su vidjeli uređeno odlagalište otpada. Mi njega ne želimo, daj Bože da ga nema, no ono je ovdje već dugo. Bio sam na mnogim odlagalištima i nisam vidio ni u Europi puno onih koje izgledaju bolje. To je apoteka! Možemo govoriti o količinama, no to je primjereno odlagalište i o njemu se vodi itekakva briga – rekao je župan.

Foto: Matija Gudlin
Svi zaključci na kraju su odbačeni // Foto: Matija Gudlin

U zaključcima se tražila zabrana gradnje postrojenja za termičku obradu otpada, odnosno energane ili spalionice, da se godišnje odlaže do 60 tisuća tona otpada na odlagalište te da župan imenuje ovlaštenike koji će mjeriti utjecaj emisija na okoliš.

Župan je predložio da se svi prijedlozi zaključaka odbace, a poslušali su ga i skupštinari. Za prvi prijedlog glasalo ih je 10 za, 21 protiv, a 2 su bila suzdržana, drugi prijedlog podržalo je 11 njih, 20 su bila protiv, a dva suzdržana, dok su za treći prijedlog glasali 13 za i 20 protiv.

Prosvjed protiv Piškornice pred gradskom upravom

Posted by Epodravina.hr on Dienstag, 7. November 2017

čitam...