Iz dnevnika istraživača

FOTO/VIDEO Kod smanjivača glava

18:30h
0

Za vrijeme ekspedicije u ekvadorskoj Amazoni, Kruni i meni je ostalo još kojih tjedan dana pa smo odlučili istražiti kako preživljavaju Shuari, Indjanci poznati po smanjivanju glava. Stigli smo u grad Macas, osnovan od strane franjevaca još počektom španjolskog osvajanja, ali sada središta bunta Indijanaca. I dok su u centru grada opjevali Pachacuteca u predizbornoj kampanji stranke Indijanaca, mi smo već bili u selu Shuara.

Osim nekoliko limenih zakrpa, oduševili smo se što Shuari još grade kuće od drva i palminog lišća. U kuhinji nas je pozdravio poglavica. Sjedio je nasmijan uz hrpu banana koje je majmunčić na uzici pomalo grickao.

Starija žena upravo je dovršavala obrok –  slatkovodnu ribu zamotanu u velike listove i nešto povrća. Prijalo je zajedno s jukom (kasava, manioka). Ručak smo naravno pojeli na listu. Iznad naših glava na zidu ravnopravno vise karabin i puhaljka. „Puhaljku koristimo za lov na ptice i manje životinje“ objašnjava poglavica. Isprobali smo ju na dvorištu, a jadna banana na grani uskoro je primila nekoliko direktnih pogodaka. Došao je red i na mene i …u sridu.

Foto: Goran Šafarek

Pokazalo se međutim da je to bila početnička sreća. Valja dobro napunti pluća i onda naglo puhnuti, naravno črsto držeći trometarsku puhaljku zvanu cervatana. Odmah pokraj mlada Indijanka skupljala je juku za večeru. Otkopala je gomolj ove osnovne namirnice u Amazoni, a u rupu sasjekla stabljiku iz koje će potom narasti novi gomolj – jednostavno! Podnevna vrućina je jaka i krećemo se osvježiti u obližnju riječicu.

Foto: Goran Šafarek

Klinci su uživali u vodi, skakali s drveća i obala. Poslije osvježenja odlazimo do šume, ali ne da gledamo majmune i ostale životinje već biljke. I to kakve! „Sasjećeš malo koru zmajeve krvi i sakupiš gusti crveni sok. Onda ga razmažeš i dobivenom kremicom namažeš ranu “ pokazuju mi. Dolazimo do lijane, naizgled kakvih ima na milijune u šumi. „Ova je vrlo važna biljka- ayahuasca“. Snažan je halucinogen, pa ju koriste šamani za liječenje. Ayahuasca je mnogo više od toga. Pomoću nje šamani ulaze u trans i vežu se  sa spiritualnim svijetom. Ona je osnova bića Indijanaca, veza s šumom,zemljom,nebom, bez koje se takoreći ruši sav njihov svijet.

Priprema (kuhanje) napitka ayahuasce traje satima. Uzimanje napitka nije nikako preporučljivo za strance i nenavikle – najviše ga šamani „upotrebljavaju“. I izgleda da je upravo naš poglavica jedan od njih! Danas nije dan za obred, ali svejedno je navečer poglavica odjenuo svoje tradicionalno ruho – fina i raznobojna perca oko glave. Priča i pojanje izmjenjivali su se u kolibi jedva osvjetljenoj slabašnim plamenom. Priče o davnini, nedadašnjim podvizima, ratovima, skupovima, ali i stradanjima cijelih naroda trajali su duboko u noć.

 

čitam...